Светлината вече не е утопия

Изложбата „Lightopia” показва историята и бъдещето на светлинния дизайн
15.11.2015
Константин Димов
359
осветителни тела, осветление, Изложба, lightopia, светлинен дизайн
За рекламен афиш на Lightopia е избрана хитовата лампа на дизайнера Пол Хенингсенl, създадена през 1958 г., вдъхновена от артишока.
Източник: www.hofmobiliendepot.at

Изложбата „Lightopia” показва историята и бъдещето на светлинния дизайн. Експозицията на германския музей на дизайна „Витра” (Vitra Design Museum) и Музея на електричеството (Fundação EDP) в Лисабон грее в едно знаково място - Музея на мебелите “Хофмобилиен депо” във ВиенаЗамисълът и откриването на изложбата прилягат на по-тъмното време на годината - от септември до януари, когато туристическият трафик се измества от експозициите на открито към музеите. Тя може да се види до 10 януари 2016 г. 


Темата светлина е във фокуса на дизайнерите, сред които греят знакови имена. Вернер Пантон (Verner Panton), Исао Хосое (Isao Hosoe), Жак Херцог (Jacques Herzog) За рекламен афиш на Lightopia е избрана хитовата лампа на дизайнера Пол Хенингсен (Poul Henningsen), създадена през 1958 г., вдъхновена от артишока. Показани са и други футуристични проекти, свързани с осветлението и светлината.


Могат да се видят най-известните дизайнерски лампи и прекрасни, възхитителни инсталации, които ви карат да почувствате по малко по-различен начин светлината. 


Светлината е подчертавала и подчертава пространството вътре и навън , и очарова със своите форми. Благодарение на новите технологии възможностите на светлинния дизайн се развиха много в последните години. 


Изложбата е първата подобна в Австрия на тема как са се променяли ел. крушките, осветлението и ролята на светлината, както и промяната в подхода към нея през годините. Всичко това е представено в културно-исторически контекст.


Могат да се видят експонати, които са определяли трендове в модата на осветлението, което се дължи на Музея на дизайна „Витра” (Vitra Design Museum). Той се намира във Вейл на Рейн (Weil am Rhein), Германия. В изложбата могат да се видят експонати на Вилхем Вагенфелд (Wilhelm Wagenfeld), Ахил Кастилиони (Achille Castiglioni), Джино Сарфати (inGo Sarfatti) и Инго Маурер (Ingo Maurer).


В центъра на изложбата стоят проекти на дизайнери и артисти като Олафур Елиасон (Olafur Eliasson), Тройка (Troika), „Фронт Дизайн” (Front Design), Йорис Лаарман (Joris Laarman), Катарина Мишер и Томас Тракслер (Mischer’Traxler) и др, които показват новите възможности на оформянето със светлина. 


Така възниква една впечатляваща панорама на светлинния дизайн от началото на индустриалното общество до визии, които ще определят нашето бъдеще.


Какво още може да се види?
Графика, нарисувана през 1900 г, изобразява ангел, който вместо свещ държи лампа. Това показва само едно - иконописецът освен посланието, че светлината е божествена, е имал и по-пророчески предчувствия.


Специално пано показва известна снимка на НАСА как Земята свети в Космоса нощем и държавите, които консумират най-много електричество.


Не липсват и множество закачки към публиката: Вторият етаж от експозицията е предназначен именно към това посетителите да преживеят усещането за светлина. Като напр. разходка в лабиринт- какво е да се окъпеш в бяла светлина, във флуоресциращо пространство, за да усетим светлината като атракция, а не като необходимост. 


Специален лабораторен кът показва органичния синтез на модерните материали, които се слагат в иновативните крушки.


Ток от лимон - Малка поставка върху която стои лимон и крушка е направена с цел да покаже как от лимон може да се произведе ток. Лимонът осигурява течната среда, която е необходима да потече известно количество електричество. Малко известен факт е, че ако пъхнете зарядното устройство на джиесема в лимона, то екранът му ще светне, информирайки, че батерията започва да се зарежда (Не ви препоръчваме да го правите с новия си телефон, тъй като по зарядното ще полепне ципестата пулпа на лимона. Ако все пак любопитството ви надделее, прибегнете до някой по-стар модел.)

+3
Автор: Константин Димов

Още по темата

Още от автора
Закони Нормативна база Коментари