Свежи идеи за декорация на малкия балкон

И най-маломерният балкон би могъл да се превърне в уютно и приветливо кътче, където да прекарваме свободното си време.
15.06.2020
Екатерина Бонева
2605
тераса, балкон, декорация на балкон
Удобна мебел за сядане и дискретна декорация.
Източник: www.recognizealeader.com

В условията на модерното строителство балконът придобива все по-минималистичен формат и  това до голяма степен се дължи на факта, че пазарът у нас е възприел към застроената площ на жилищата в новите сгради да се прибавя и цялата площ на балкони, лоджии, веранди и тераси, измерени по външните им конструктивни очертания. За сравнение при старите сгради, в площта на един имот се калкулираше само една четвърт от тяхната квадратура. Все пак, разсъжденията по тези аспекти са обект на друга тема, затова в настоящата статия ще се спрем на предимствата на малкия балкон и това как да го превърнем в свежо пространство за отдих и забавление.
 

Тъй като повечето жилища не разполагат с големи отворени пространства, много често сякаш ги отписваме като полезна площ или ги използваме като склад за непотребни вещи. Истината обаче е, че и най-маломерният балкон би могъл да се превърне в уютно и приветливо кътче, където да прекарваме свободното си време. Първата стъпка в това начинание е да забравим за оскъдното му пространство и занемарената визия. Това място разполага с потенциал за декориране точно колкото и останалите помещения от дома. Днес ще Ви представим няколко идеи, затова как да превърнете именно това малко пространство в райски кът за отдих.
 
Два броя двуместни ъглови дивани, сив полиратан   Източник: www.sorbe.bg

Оптимизиране на пространството
Не е нужно да имате голям балкон за да го използвате добре. Изберете компактни мебели, които спестяват място и са мултифункционални. Помислете как масичката за кафе може да се превърне в табуретка за крака. Или добавете пейка с място за съхранение, върху която да поставите меки възглавнички за сядане. Най-голямата грешка, която може да направите е да вкарате прекалено много мебели в декорацията на балкона. По този начин оптически ще се намали така или иначе оскъдната му площ. Добре е да заложите на сгъваеми или трансформиращи се мебели, които да приберете до стената след използване. Ако все пак държите на комфорта и по-внушителните по размер кресла и диванчета, ограничете количеството им до едно от вид.
 
2в1 градинска кушетка с възглавници, акация масив     Източник: www.sorbe.bg

Ключът е в растенията
Зелените и цъфтящи растенията придават живот на всяко място и преоткриват неговата красота. Живите цветя носят силен емоционален заряд, който ще изпълни балкона с позитивна енергия. Тук обаче бъдете внимателни. В много статии ще прочетете как трябва да обсипете балкона си с възможно повече растения, защото това ще ви накара да се чувствате като в градина. Нещата на практика не стоят точно така. Неподходящо подбраните и хаотично разположени растения само ще създадат претрупан вид на обстановката, както и допълнителни грижи при отглеждането им. Проектирайте умерено и със стил, като заложите на растителност, която ще подчертае красотата на балкона, без да го превръща в „джунгла“. Правейки това е важно да съобразите изложението на балкона и какви цветя може да се отглеждат на него. Добавянето на пълзящи и сукуленти ще направи мястото наистина екзотично.
 

Правилото за трите цвята
Когато декорирате малко пространство, независимо дали то е открито или закрито, е добре да се придържате към по-семпла цветова комбинация. Съчетанието на повече от три цвята в повечето случай стои натрапчиво и създава усещане за неподреденост. Прекалено пъстрият малък балкон не винаги ще Ви кара да се чувствате уютно. Затова заложете на любимите си цветове и техните нюанси, като придадете закачливо настроение с аксесоар в контранстен цвят.
 
Балконска маса плантер с 2 бистро стола, акация масив и Бистро комплект от 3 части, от алуминий и WPC Източник: www.sorbe.bg


Заложете на отворен парапет
Съществува един трик, който ще създаде усещане за повече простор. Ако имате възможнаст да избирате, заложете на т.нар. „отворен парапет“. Вярвате или не, липсата на плътна преграда ще промени коренно възприятието за пространството. Няколкото квадратни метра ще ви се сторят повече и ще прекарвате много време в малкия ви оазис.
 

Игра с пропорции и височини
Макар да е вярно, че за достъпност и комфорт, между дивана, столовете и масичката за кафе не трябва да има очевидни разлики във височината, това не означава, че всички мебели трябва да бъдат на едно и също ниво, че етажерките по стените трябва да бъдат на една и съща височина или пък декорациите трябва да имат еднакъв размер. В резултат на това декорът може да стане прекалено скучен. За да избегнете този ефект, играйте с прорциите и височините, комбинирайки ги така, че да привличат погледа към различни точки в откритото помещение – малка табуретка, висока поставка на стената, асиметрична етажерка, саксии в различни размери и т.н.
 

Балконът като продължение на хола
За да направите балкона си уютен и приветлив, може да приложите формулата за дизайн на хола – комфорт, практичност и елегантност. Удобната мебел за сядане, меките пуфове и възглавници, свежата зеленина и разнообразните текстури със сигурност ще превърнат това кътче в любимото Ви място за отдих в летните горещини. Изберете елемент от хола, който да се повтаря на балкона, като например облицовка на една от стените, семпъл килим, тематично осветление, аксесоар за стена, удобен мини диван.
  3-местен градински диван от естествен ратан, и двуместна пейка с възглавници, акация масив     Източник: www.sorbe.bg

С дъх на море
Ако балконът разполага с всичко, но не и площ, не се отчайвайте, а превърнете дефекта в ефект, като му вдъхнете морски привкус чрез декорацията. Използвайте всичко, което сте събирали на плажа през миналото лято – миди, рапани, раковини. С тях може да аранжирате саксиите или да ги да ги превърнете в красиви висулки. Възможностите за лятна декорация на малкия балкон са неограничени. Използвате всички аксесоари, които Ви напомнат за морето или планината. Може да допълните дизайна със свежи пуфове в цветовете на лятото – синьо и зелено, а защо не и да окачите люлка или хамак, ако разбира се пространството ви позволява.


Инсталирайте осветление
Подсигурете си светлина за нощите, прекарани на открито, като инсталирате висяща лампа или свещ. Ако сте под наем, по-подходящо е да се ориентирате към външните фенери или към така модерните в момента нанизани лампички.

 

Автор: Екатерина Бонева
Закони Нормативна база Коментари