Сарафкината къща - архитектурнoто бижу на Велико Търново

Построената през 1861 г. Сарафкина къща се намира на старинната улица „Гурко” във възрожденската част на града.
14.08.2013
Още за къщата
745
къща, архитектура, възрожденска къща, Сарафкината къща, къща - музей
Сарафкината къща - архитектурнoто бижу на Велико Търново
Източник: Фотограф: Димитър Шиклев

Първоначалната идея била красивата сграда да служи за жилище и работно място, но преди да бъде завършена, собственикът й, търговеца Димо Сарафина,  починал и тя била наследена от съпругата му Анастасия Сарафката. Така името на стопанката става име и на къщата и тя става популярна сред местните хора като Сарафкината къща.


През 1965 г. е обявена за паметник на културата с национално значение. През годините Сарафкината къща е била дом на владика, увеселителен салон и странноприемница, а днес е обявена за паметник на културата. През 1981 г. е предадена на Регионалния исторически музей във Велико Търново и е реставрирана. 

 


Към настоящият момент Сарафкината къща е музеен обект, където се представят етнографски изложби. Сега в нея е разположена експозицията “Народно изкуство от Търновския край”, която запознава посетителя с основните прояви на народното художествено творчество, характерни за Великотърновския регион в края на ХІХ и началото на ХХ в.  


Теренът върху който е изградена, е предопределил архитектурното и решение. Южната част която е обърната към река Янтра е пететажна, а северната – откъм улица “Гурко” – двуетажна. Входът откъм улица “Гурко”е затворен със двукрила дървена врата. Той въвежда във входно антре. От източната му страна започва стълбище което води към долните три етажа. Там се намират обслужващите помещения, складовете и зимниците. На юг първият етаж завършва с голяма отворена тераса, надвесена над реката.

 


Представителните помещения са разположени на двата горни етажа, като особено пищен и изискан е просторният вестибюл на четвъртия етаж, който е свързан с последния кат на къщата посредством вито дървено стълбище. То започва с декоративна сгъваща се вратичка и ажурен парапет от ковано желязо. Такъв парапет минава между цилиндричните дървени колони, чрез които етажът е оформен като галерия. По този начин е постигнато едно внушително и силно въздействащо вътрешно пространство. Атмосферата на спокойствие и уют се подсилва от кобиличния мотив над прозорците във вестибюла, колоните и великолепния дърворезбен таван.


На втория етаж в две зали са подредени снимки, отразяващи архитектурата на града през XIX век, както и впечатления от Търново на чуждите пътешественици. В другата зала са експонирани оригинални монети от XV–XIX век – показани са монети в обращение и предмет на търговия през XIX век.  Монетната експозиция е тематично обвързана с дейността на собственика на къщата – Димо Сарафина търгувал с монети.

 


Стаите и големият вестибюл на третия етаж пресъздават уредбата на богата търговска къща от XIX век. Показано е и вносното градско облекло от същия период. Откритата галерия на последния етаж напомня за наредбата на големите салони, каквито са имали най-богатите търговски къщи в Търново. Много снимки и литографии разкриват бита на търговските и занаятчийските семейства.


На ІV етаж са оформени четири експозиционни зали: “Занаяти”, “Народно облекло, тъкани и накити”, Обредни предмети” и е представен интериорът на градска (Търновска) възрожденска гостна.  


В първата зала са експонирани впечатляваща колекция от глинени съдове (кани, купи, стомпи, паници, чашки, крондири, павури, чинии) от Търновския регион датиращи от XVIII – XIX век; домашни иконостаси и икони примитиви; произведения на ковашкия занаят (свещници, ножици, кантари, катинари); резбовани сандъци, ракли, хурки и просфорници; дървени фризове за врати и долапи; музикални инструменти; прекрасни образци на каменна резба и релефи.


Втората и третата зала са посветени на тъканите, облеклото и накитите. Великотърновският край има доста разннообразен ландшафт и селищата в него са от различен тип – равнинни, полупланински, планински, крайдунавски – с изключително многообразие от традиционни носии. Показани са женски (сукманен и двупрестилчен) и мъжки костюми, изработени от домашнотъкани платове. Детският костюм естествено е придружен от традиционни детски играчки. Акцентирано е върху богато бродираните ризи и пъстроцветните тъкани престилки. Празничните носии са допълнени с плетени чорапи; тъкани и синчани колани, кесийки и торбички; колоритни забрадки и прекрасни сребърни и позлатени накити – пафти, гривни, пръстени, обеци, наушници и прочелници. 

 


Особено внимание заслужава търновският “сокай” – уникален старинен вид забраждане със сложна и представителна украса, за който има предположения, че е “болярска корона, запазена в селската хижа”! Последната зала е посветена на обредните предмети. Те се изработват специално за някои празници и обреди. Показани са разнообразни обредни хлябове, най вече коледни и сватбени, защото хлябът е най-важен за фолклорния човек и е “безкръвното” жертвоприношение при всички семейни, календарни и трудови обреди. Показани са още: мартеници, великденски яйца, венци и китки, сватбено знаме, жътварска брада, “Герман” за измолване на дъжд и др. 


На V етаж е представена накратко историята на фотографията във Великотърновско, която с право може да се причисли към изкуствата. Галерията от образи е един ескиз на живота на старите търновци за повече от век и половина, очертаващ градските моди и нрави, предпочитания и влияния, промените в облика на града и хората в него. Фотосите в цялата експозиция сякаш “раздвижват” предметите, давайки допълнителна информация за делниците и празниците на хората от Великотърновския край от преди век и половина – предене, вършитба, мънене на гръсти, пазар, сватбени обичаи, празнични хора и традиционни музикални инструменти, различни обреди и др.


Експонатите в Сарафкината къща са подредени с вкус и умение, затова, когато се разглеждат, будят чувство на възторг. Голяма част от изложените експонати са оригинални като това допринася за реалистичното пресъздаване на епохата.


Полезна информация:
pаботно време:
9:00 - 18:00(април-октомври)
9:00 - 17:30(ноември-март)
профилактика: сряда от 9.00 - 12.00 часа
почивни дни: неделя и понеделник


Влизането на посетители се преустановява 30 мин. преди края на работното време. Адрес: ул. Гурко №88, Велико Търново
 

Автор: Още за къщата
Закони Нормативна база Коментари