Санирането на комина – изисквания и разходи

Как да разберем, че на комина ни е необходимо саниране?
15.07.2017
Константин Димов
404
саниране, комин, саниране на комин, нагар, пукнатини на комина
За да се избегне по-скъпото саниране, има и различни мерки за профилактика
Източник: www.schornsteinfeger-stollberg.de

Коминът е подложен  ежедневно на огромна топлина (отвътре) и същевременно на капризите на времето (отвън). И затова не е чудно, че тези въздействия оказват влияние върху състоянието му.

Едно саниране може да е необходимо поради различни причини. Най-често става въпрос за случаи на изхабяване и износване, които са най-вече заради възрастта на самия комин - например образуване на пукнатини от вътрешната му страна или пък образуване на нагар (полепнали сажди). Без  значение за какво става въпрос, повечето прояви на износване могат с различни начини на саниране да се поправят и да се предотврати пълната смяна на комина, обяснява специализираният сайт energieheld.de.

Кога се налага саниране?

Има 3 основни причини, когато то е необходимо:


  • ако коминът вече е видимо остарял и е отслабена неговата функция;
  • ако трябва да се инсталира модерно отопление;
  • ако е бил намерен азбест около или в самия комин.


Как ще разберете, че на вашия комин му е необходимо саниране? Има различни признаци, които свидетелстват за това, трябва само да ги разпознаете, за да се избегнат по-сериозни последици. Ясни знаци са неприятни миризми, идващи от комина, неестествено големи количества смог или жълто-зелени до кафеникави петна, които са резултат от влажност по стената и тавана. В тези случаи веднага трябва да се обърнете към специалист. Коминочистачът е необходимо при всеки годишен преглед и почистване  на комина да ви сложи една надеждна"диагноза" за състоянието му, и да предупреди, ако е дошъл момента за саниране на комина.

Трите най-големи опасности, които могат да застрашат вашето здраве и дома ви са нагара (полепналите сажди), образуването на пукнатини във вътрешната стена, и комин, който съдържа азбест. В тези случаи няма как да избегнете санирането.

Под нагар (полепналите сажди) се разбира когато вода, катран или киселини проникнат в покритието на вътрешността на комина, което може да доведе до разпад на неговата структура. Причините за това са износването му в хода на времето, но най-честия "злодей" в случая е агресивната сярна киселина, която се получава при много процеси на изгаряне. Тя се впива и прояжда постепенно структурата на комина. Повишена опасност от появата на нагар има, когато стар комин е свързан с модерно съоръжение за отопление. Размерите на камина са често твърде големи и в резултат на това отпадният въздух по-бавно напуска комина и кондензатите, които съдържат киселини могат по-лесно да влезнат в контакт с комина.

Образуване на пукнатини
Подпалили се сажди или високи температури на отпадните газове могат да доведат до разкъсвания в повърхността на комина. Ако те веднага не се санират, продължават да се разпространяват. В най-лошия случай, когато пукнатината се появява на едно и също място и става все по-голяма, тогава се налага пълно саниране на комина.

Комин, който съдържа азбест
Между 1960 г. и 1980 г. азбестът, заедно с цимента е бил много обичан материал за строеж на комини. От 90-те години на миналия век азбестът в Германия е забранен, тъй като вдишаните влакна на материала могат да провокират рак на белите дробове. Ако камината ви е от това време, е възможно все още тя да съдържа азбест. Тогава трябва да се обърнете към специалист, който да отстрани азбеста. Само едно специално саниране срещу азбест ще предотврати опасния фин азбестов прах да се разпространи във въздуха в жилището.

Различните мерки за саниране варират според дължината и размерите на комина, който трябва да се санира. Изборът на материали и фирма също се отразяват върху разходите.

Не се тревожете: за всеки проблем има решение, за да не ви се налага да сменяте целия комин. За да се избегне по-скъпото саниране, има и различни мерки за профилактика: например за да не се получава свръхкондензация и нагар по комина можете да инсталирате едно специално покритие. Експертите съветват да не се пести от почистване на коминочистач, тъй като е възможно сажди и други частици да се напластят върху вътрешната стена на комина, и в дългосрочен план да нанесат допълнителни щети.

Автор: Константин Димов
Кливенто

Официален представител на европейски производители на отоплителна и климатична техника.

http://klivento.net
GEL AD AQUA безцветнен лак в 12 готови нюанса

Лак гел за импрегниране на дърво на водна основа. Тиксотропна смес от акрилни емулсии и восъци. Създава водоустойчива повърхност, като в същото време позволява на дървото да диша. Придава кадифено покритие. Готов за употреба гел, не пръска при полагане. Предпазва дървото от дървесен червей, гъбички и плесен. Съдържа абсорбенти за ултравиолетови лъчи и влажност.

http://www.miptrade.com/produkti/boi-berling.html
Чех-Пласт

Прозорци и врати за пасивни и нискоенергийни сгради.

http://chehplast.com
Баумит СтарТоп - ново поколение силиконова мазилка

Kомбинира три функции: перлен ефект при дъжд, поемане на влагата при наличие на роса или мъгла и бързо изсъхване на повърхността.

https://baumit.bg/statii/1085/premium-silikonova-mazilka
СИНХРОН-С ООД

Решения за противопожарна защита и сигурност.

http://synchron-s.com
Вълков Хидроизолационни покрития

Производител на индустриални подови покрития, течна гума, прозрачна хидроизолация.

https://hidroizolaciq-techna-guma.com/akrofleks-2k-pu-t
Пусни своята реклама
Закони Нормативна база Коментари