Розово и светло синьо- цветовете на 2016 според Pantone

Tази година за първи път изборът за 2016 всъщност е комбинация от два цвята - Rose Quartz (розов кварц) и Serenity (безоблачност, ведрина, спокойствие).
14.12.2015
Теменужка Захариева
946
интериор, цветове, тенденции дизайн, цвят на 2016 година, цвят на годината
Впечатляващ би бил и ефектът цяла стая боядисана в единия от двата цвята.
Източник: pinterest.com

Всяка година по това време престижният институт "Pantone" (Pantone Color Institute), на базата на проучвания за тенденциите и настроенията сред потребители, дизайнери и производители, прогнозира кой ще бъде цветът на следващата година. Това е доминиращият цвят, който ще виждаме във всичко - от модата до декорацията у дома. Интересно е, че тази година за първи път изборът им за 2016  всъщност е комбинация от два цвята - Rose Quartz (розов кварц) и Serenity (безоблачност, ведрина,  спокойствие)  - два пастелни нюанса на розово и синьо, символизиращи лекота, успокоение, баланс. Заедно те напомнят на спокоен залез с малко облаци в небето и се очаква, че ще внушават усещане за стабилност, постоянство, облекчение и отмора - все неща, които не ни достигат в днешния стресиран и забързан свят. 


Да обновим комплектите си за сервиране с тези цветове. Източник: Amara Living


Pantone, собственост на американската Danaher Corp., има система, която помага на производителите да определят цвета точно, а също така и съветва някои маркетингови партньори, така че те могат да създават продукти с избраните цветове. Leatrice Eiseman, изпълнителен директор на Pantone Color Institute ръководи годишния избор на дружеството за цвят на годината. Според нея двата цвята се виждат толкова често заедно, че е напълно естествено да бъдат избрани като двойка. "От гледна точка на бизнеса тези два цвята дават възможност да се правят допълнителни комбинации", казва г-жа Eiseman. "а също така те са и перфектна комбинация в дома...Използвани заедно Rose Quartz и Serenity демонстрират присъщия баланс между по-топлия тон на розовото и по-хладния на синьото спокойно небе и предизвикват усещане за свързаност и благополучие, успокояващо чувство за ред и мир".


  Източник:  Notey / MossAndTwigPrints


Този избор отхвърля очакванията, че така харесваните през последните години  пастелни цветове са вече вън от модните предпочитания. Освен това такива комбинации вече присъстваха и в избора на цветните схеми на много от представените модните колекции за пролет 2016.


  Впечатляващ ефект на цяла една стена в стаята, боядисана в единия от двата цвята, комбиниран с по-малки цветни петна от другия. Източник: www.frenchbydesignblog/ Zey Dekor


Как да прилагаме тази комбинация в интериора? 
Най-лесният начин е да добавим някакъв интересен декоративен акцент в тези цветове и в зависимост от личните ни предпочитания и съществуващият интериорен дизайн да дадем превес на единия от тях. Или пък да обновим комплектите си за сервиране с тези цветове. По-силен акцент би бил един нов килим в тази цветна схема или в един от двата цвята, но той трябва да се координира правилно с останалите елементи в интериора.


            Използвайте медните си предмети, които са особено актуални и подчертайте топлотата на розовото. Източник: Apartmentterapy;   Обновете комплектите си за сервиране с тези цветове. Източник:  West Elm


Можете да използвате медните си предмети, които вече няколко години са особено актуални - така ще подчертаете топлотата на розовото, а особено сега, по време на зимните празници, заедно с красивия меден блясък ще създадете и подходящо настроение у дома. Те се комбинират особено добре и със златото - за още по-бляскави празнични комбинации. А ако боядисате входната врата или някои други от вратите в дома си в розово или светло синьо, ефектът ще е впечатляващ. Също толкова впечатляващ би бил и ефектът на цяла една стена в стаята, боядисана в единия от двата цвята, комбиниран с по-малки цветни петна от другия. Или с тапет в такива цветове.


                  Източник: Pantone


Изборът е ваш - важното е да се възползвате от идеите и да постигнете спокойствието и свежестта в дома си, каквато всъщност е и целта на това предложение на Pantone. А ако срещате затруднение в избора или комбинирането на цветовете, една консултация с интериорен дизайнер ще ви спести време и притеснения и може да ви вдъхнови за неочаквани и красиви решения.

Закони Нормативна база Коментари