Розова градина

Градинската роза се засажда два пъти в годината - рано напролет февруари - март, до края на май и след 15 октомври до настъпването на студовете.
15.03.2006
Мариана Викторова
818
градина, жив плет, роза, розов храст, засаждане

Градинската роза се засажда два пъти в годината - рано напролет февруари-март, до края на май и след 15 октомври до настъпването на студовете. Обикновено розовите храсти се продават с голи корени, затова ранното есенно и късното пролетно засаждане осигуряват успешно вкореняване, като кореновата система се запазва от измръзване.

Градинските рози предлагат изключително богат избор от видове и сортове, височина на храста, багра, кичестост и аромат на цветовете. Според цъфтежа се делят на две групи: еднократно цъфтящи през вегетацията, каквито са трендафилът и увивната японска роза, и постоянно цъфтящи от май до настъпването на есенните студове, към които се отнасят чаенохибридните, полиантовите, ремонтантните (хибридни) и др.

Розите може да засадите на различни места в градината според предпочитанията си: като самостоятелен храст или в леха, образуваща жив плет, за който са подходящи по-високите храсти; като бордюр, в който растенията се кастрят или се оставят да се развиват свободно; да покриете високото стъбло на старо дърво или да изградите пергола с катерлива роза; да покриете почвата между няколко високи дървета или да предпазите някой склон с ниските и широкоразстилащи се храстчета на почвопокривните рози; да оформите ниски и нежни бордюри с миниатюрни рози или да ги засадите на веранда, тераса, балкон в кашпи, саксии, сандъчета. С тези примери не могат да се изчерпят възможностите и идеите, затова и всеки двор има своето неповторимо очарование.

Розите изискват открити и слънчеви места с дълбоко обработена богата почва, обилно наторена с разложен оборски тор - 10- 5 кг, 50-60 г суперфосфат, 20-30 г амониева селитра и 20-25 г калиев сулфат на 1 кв. м. По 20-30 г азотен тор се дава на всеки розов храст и през вегатацията - след резитбата напролет и след приключване на всеки цъфтеж.
През пролетта засаждането започва веднага щом времето позволява да се работи.
Розите се засаждат в предварително подготвени ямки, в които може свободно да се помести кореновата система, обикновено 30/30 см.

Разстоянията, на които се засаждат розите, зависят от: сорта, изложението, качеството на почвата. Най-често чаенохибридните и полиантовите с едри цветове се засаждат на 60-80 см, дребноцветните полиантови - на 40-50 см, влачещите рози - на 150 - 200 см. Преди засаждането кореновата система слабо се подрязва. Изрязват се повредените корени и се съкращават най-дългите - при есенното засаждане се намаляват само клонките. При пролетното засаждане се извършва окончателната резитба на розите.Резитбата зависи още и от силата и степента на развитие на розовия храст и от сорта. Чаенохибридните сортове се режат на 3-4 пъпки, а дребните полиантови на 2-З пъпки. Влачещите се режат по-слабо - клонките им се съкращават до 1/3 или 1/4 от общата дължина.
Преди засаждането корените се потапят в каша от пресен говежди тор и глина. По този начин се запазват от засушаване нежните коренчета и се улеснява прихващането на растението.

При засаждането се внимава корените на розите да заемат естественото си положение в изкопаните ямки. След това се засипват внимателно с рохкава влажна почва и се притъпкват. Растението се поставя 3-4 см по-дълбоко, отколкото е било в разсадника. Ако корените останат по дълбоко, розата се издърпва нагоре до необходимата височина и пак се притъпква.

След засаждането растенията се поливат обилно, дори ако почвата е влажна или вали. Ако засаждането се извършва в много суха почва, ямката предварително се навлажнява.
Засадените през пролетта рози, особено през април, типичен с пролетните засушавания, се загърлят с 10-15 см почва, разложен оборски тор, торф или компост, чиято влажност се поддържа постоянно. Когато леторастите на розичките се развият с дължина 2-3 см, растенията се отгрибват. Това се прави обикновено през май и по възможност в облачно време, за да привикнат постепенно към слънцето младите и нежни надземни части.

Старите розови храсти, зазимени с подрязани на 20-30 см клонки, през пролетта се почистват, почвата около тях се прекопава и клонките се съкращават на 5-7 см.

Автор: Мариана Викторова
Закони Нормативна база Коментари