Решения за обзавеждане на антре или коридор

Подбно на първото впечатление, което създаваме при запознанството си с някой, като микс от общата ни визия и излъчване, входното помещение в жилището отразява собствения ни стил и оригиналност.
14.02.2015
Румяна Бонева
3423
интериор, антре, коридор, входно антре
Класически елегантен интериор
Източник: www.mesopotamianmarine.blogspot.com

Подбно на първото впечатление, което създаваме при запознанството си с някой, като микс от общата ни визия и излъчване, входното помещение в жилището отразява собствения ни стил и оригиналност. Обзаведена с вкус и естетичност, тази част от дома топло „поздравява“ нашите гости с привлекателния си вид, зареждайки с ведро и приятно настроение. 


Въпреки факта, че в някои домове тези пространства не са нищо друго освен място, където оставяме палтата и обувките си или държим всевъзможни дреболии, определено си струва да отделим специално отношение при избора на обзавеждане за точно тази част от интериора. Това помещение трябва да изглежда приветливо и предразполагащо, затова не е добра идея да му придаваме вид на чакалня, а да предизвиква възхищение и наслада за окото на посетителите, при влизане и при напускане на дома.


Артистичен стил и функционални аксесоари. Източник:  - www.trendsetterinteriors.com


Осветлението в коридора е един от начините да създадем желаното настроение, което да излъчва помещението. Ако искаме да добавим драматичен ефект е добре да заложим на осветление със стенни аплици за подчертаване на определен акцент, както и на регулиращо осветление за по-голяма гъвкавост в предпочитанията за количество светлина. Изключително естетичен вид ще постигнем с луни за вграждане ниско в основата на стените. Приказни шарки по стените и тавана биха създали ексцентричните лампиони, пропускайки нежно светлината през екстравагантните си форми. Едно е сигурно - няма да сгрешим, ако изберем да внесем повече светлина за входа на дома си. По този начин се създава пространство и дълбочина в общия му облик. 


При по-малки антрета, както и при дълги и тесни коридори е добре да доставим допълнителна светлина като поставим огледала на стената или вратите на съседните помещения, което илюзорно ще уголеми  пространството чрез ефекта на отражение. Няма да сгрешим, ако заложим на по-светлите тонове за стените, както и да не поставяме прекалено много мебели – елегантна закачалка за дрехи, малка масичка и декоративен шкаф са напълно достатъчни. Като цяло помещението би изглеждало по-голямо ако му придадем подреден вид.


Смайващи акценти и неповторим дизайн в един луксозен дом. Източник: www.jpsinteractive.org


Подовата настилка във входното помещение на дома трябва да бъде добре подбрана, за да може поддържането в чист вид да се постига с минимални усилия. За тази цел е подходящо независимо от избрания материал, да заложим на комбинация от цветове, които да изглеждат неутрално и в синхрон с останалите в помещението. Добре познатите коркови плоскости, мрамор, теракота или килимчета и пътеки – изборът е изцяло в наши ръце. За да откроим помещението от останалите стаи в дома, бихме могли да повдигнем или снижим нивото на пода за по-голям ефект, като с това точно определим пространството, където то започва и завършва.


  
Оригинално решение с ефектен фототапет.: www.interiordesign2015.com             Да внесем приветлива атмосфера.www.bhg.com


Стените можем да решим в ярки или дори тъмни нюанси, ако желаем по-смел акцент. Интересна идея е да изпишем надпис в цвят, контрастен на основния като предварително добре подберем мястото за това, така че да сме сигурни, че закачливото му послание няма да остане незабелязано. Може също така да експрериментираме с интересен тапет, който да откроява едната стена. Една наистина съвременна визия ще постигнем с комбинация от няколко художествени произведения или огледала в различни форми и рамки на една от стените, като задължително акцентираме върху тях с осветлението. 


Добре е мебелите да не са много, но достатъчно функционални. Където пространството позволява бихме могли да добавим маса, столчета, табуретки, скрин или шкаф за обувки. Елегантно портманто и стилна етажерка също са добри решения не само за големи, но и за по-малки помещения. Малките дървени пейки, аранжирани с меки декоративни възглавници стоят особено стилно в интериора на входното помещение в дома. Интересен аксесоар са плетените кошници и чанти - изключително стилни и практични, не само защото побират голямо количество вещи, а и поради факта, че съдържанието им остава скрито за околните. Те са чудесно място за шалове, шапки и сгъваеми чадъри. Независимо какъв вид мебели ще изберем, преди всичко е нужно да помислим, както за визуалния ефект, така и за конкретното предназначение на всяка една мебел, с цел да избегнем безпорядъка. 


Трогателният ефект на картините в коридора. Източник: www.kerrydwyer.net


Акцентите във всяко едно помещение в дома са много важни. За антрето и коридора това важи с още по-голяма сила, тъй като обликът му ни “изпраща” и “посреща” всеки ден. Интересни бои и стилни декорации за стените, атрактивна мебел и оригинални произведения на изкуството мигновено ще фокусират вниманието. Сред последните модни акценти са аранжиране с цветя и интересни артистични мотиви, както и декорацията със снимки и шеговити аксесоари, които неизменно провокират усмивка и интерес. Старинните свещници и античните предмети ще внесат топлина и уют с чаровното си ретро излъчване.


Съвременните решения в интериорния дизайн на входните помещения в дома предлагат една напълно отворена концепция за обзавеждане вън от всякакви традиционни рамки. Това дава пълна свобода в декорирането и избора на елементи и мебелировка, посредством, които да изложим в резюме своята стилова идентичност и характерен стил.

Автор: Румяна Бонева
Закони Нормативна база Коментари