Рецепта за перфектен интериор

Представяме Ви апартамент в София, реализиран по проект на Fimera Design Studio.
10.01.2022
Вяра Петкова
3380
интериор реализации, интериорен дзайн, Fimera Design, интериор на апартамент
Един от последните реализирани проекти на Фимера Дизайн студио е апартамент в София.
Източник: Fimera Design Studio, Фотограф: Ники Динов

Проект: Fimera Design Studio
Снимки: Ники Динов, интериорен фотограф   www.nikidinov.com

Кога един интериор е перфектен и какъв е пътят до него? Като интериорен дизайнер мога да кажа, че проектирането преминава през множество въпроси: Как?, Защо?, Кой?, Къде?, Ами ако…?. И когато намеря подходящите отговори и точната комбинация от всяка една съставка, идеята придобива конкретен образ. Като любител на хубавия интериор смея да твърдя, че перфектния такъв е този, в който няма нищо излишно, всичко си е на мястото, все едно там е било вечно, в който самият ти се чувстваш по-изискан и дори разведрен и който те кара да го гледаш, преразглеждаш и осмисляш с удоволствие. Ако искам да дам конкретен пример, това със сигурност ще е един от последните проекти на утвърдилото се от години в дизайнерските среди студио - Fimera Design Studio и един от последните им реализирани проекти на апартамент - 100 м2 в София.


Снимка: Ники Динов

Основните съставки на този безупречен проект са класически, изпитани във времето и добре познати, но съчетани по индивидуален начин, така че от една страна да акцентират, а от друга да обединят, където е нужно. Говорим разбира се, за изобилие от дървесни декори, вечния и непреходен мрамор и цветове и форми, кореспондиращи си една с друга. Каква е дозировката и функцията на всеки един елемент може да разберем, като започнем от дневната, като основна част от всяко жилище.


Снимка: Ники Динов

Планът на помещението е решен чрез четири успоредни, функционални линии: кухненска висока част, кухненски остров, ниско сядане или диванът и накрая линията на TV шкафа. По този начин са оформени удобни и прави ходови линии, всяка част от помещението е лесно достъпна, а преминаването от вратата към терасата става бързо и „безпрепятствено“. Класическият подход към едно минималистично жилище се пренася и в 3D пространството. Кубични, изчистени и „прибрани“ форми обрисуват помещението и характеризират различните му функции.


Снимка: Ники Динов

Кухнята е разположена по дължината на цялата стена, като комбинира ниска част с мивка и котлони и високи шкафове, преминаващи в плитки колони от страната на прозореца и дълбоки такива откъм вратата. Успоредно на нея е позициониран кухненският остров, който разширява мястото за приготвяне на храна и който преминава в по-ниска трапезарна маса. Обединяването на тези два елемента подрежда втората функционална линия на дневната и спестява от допълнително място за преминаване, за сметка на по-обширните вертикални повърхности.


Снимка: Ники Динов

Отново успоредно на тях е позициониран диванът, също достатъчно дълъг, така че да „помести“ спокойно всички обитатели на пространството и същевременно да компенсира липсата на допълнителна мека мебел, която да отнеме от ходовата част. Завършваме с ниската част на TV шкафа, „раздвижена“ от изчистена библиотека, като по този начин е притъпено усещането за стерилност и празнота, характерно за прекалено минималистичните интериори.

 
Снимка: Ники Динов

Всички тези елементи са раздвижени от умелата игра на материали и цветове, повторени и преплетени, така че да създадат визуален комфорт и да придадат уют и топлина на жилището. Прави впечатление смелия подбор на два различни дървесни декора в пода и мебелите, които вместо да си пречат се допълват и омекотяват обстановката. Красивата текстура на високите дървени колони в кухнята преминава в долния ред на кухненските шкафове, в трапезарната и холната маса и в част от острова и винената етажерка. Чистотата на белия цвят е използвана в горния ред на кухнята, тавана и стените и преразказана чрез красотата на белия мрамор по стената на TV шкафа.


Снимка: Ники Динов

Типът дамаска на дивана ще намерим в столовете, черния мрамор на кухненския остров и гръб пък, ще видим преразказан в графитната библиотека и винената етажерка, а неочакваният завършек тук са висящите лампи в зоната за хранене, които смислово ще открием в картината до вратата. И така нито един елемент не е случаен и носи добавена стойност, необходима за индивидуалния почерк на мястото.


Голямата спалня     Снимка: Ники Динов

Следващото впечатляващо помещение тук е голямата спалня. Още от вратата ни посреща основният акцент, а именно атрактивния и авангарден тапет на стената зад спалнята, модел на Idea Murale. За да придобие завършен вид, към него са подбрани кожена спалня и нощни масички в същите нюанси. Успоредно на тях преминава гардеробът със скрито осветление и стъклени врати, който допълнително разширява пространството и същевременно допринася за интимната и изискана обстановка на спалнята.


Спалнята за гости     Снимка: Ники Динов

Спалнята за гости е издържана в по-младежки стил, като акцентите тук са по-неутрални, но същевременно изразяват характер и потвърждават отново персоналния подход на дизайнерите. Цялата част за съхранение е обединена от един цвят - сивия, така че тя да не се натрапва и да остави място за акцентиране чрез атрактивните тапети с геометрични форми поставени на срещуположните страни на стаята.

 
Двете бани     Снимка: Ники Динов

Двете бани отново залагат на класически материали и нюанси като мрамор и дърво и представляват логично продължение на целия интериор.

Изключително атрактивен, добре балансиран и умело поднесен, интериорът на поредното безупречно творение на Fimera Design Studio доказва как една класическа рецепта за красота, може да бъде преразказана, да бъде винаги на мода и да донесе всичко необходимо за добър живот на бъдещите си собственици. За да може обаче, този на теория лесен подход, да бъде приложен на практика са необходими на първо място опит, добър вкус и най-вече много, много любов към работата. Без тях и най-скъпото жилище не би било достойно дори за последната страница на интериорно списание.


Голямата баня     Снимка: Ники Динов

Фирми изпълнители и доставчици:

СМР – БРИК ИНЖЕНЕРИНГ ООД
БРИК ИНЖЕНЕРИНГ e изпълнител на строителната част на проекта. БРИК ИНЖЕНЕРИНГ е основана от инж. Добрин Сотиров и Стефан Сивев през 2011 год. Компанията изпълнява интериорни проекти, извършва ремонтни и довършителни дейности, строи и ремонтира сгради и еднофамилни къщи. За повече информация относно дейността на фирмата посетете www.brickengineering.bg.Снимка: Ники Динов

Тапети – Idea Murale
Idea Murale е студио за съвременни арт тапети с изцяло авторски дизайни. За всяка стена ние адаптираме избраният дизайн - добавяме или репозиционираме графични елементи, съобразяваме композицията с врати, прозорци и мебели. И дори са възможни цветови корекции в търсене на максимален синхрон или контраст между тапета и останалата част от интериора. Всичко това с идеята да придадем по-естетичен и артистичен вид на помещението. За повече информация посетете www.ideamurale.com


Спалнята за гости     Снимка: Ники Динов

Тапети - Естетик Студио ЕООД
В Естетик студио  превръщаме Вашето въображение в реалност. С изработените от нас тапети внасяме цветове и форми в ежедневието. Нашето предимство е, че печатаме тапети по Ваш дизайн.  Работим с най-висококачествени материали и държим на бързото изпълнение на поръчките.
За нас е приоритет да направим дома или офиса Ви уютно, красиво място, като внесем подходящи цветове чрез нашите уникални тапети. Работим с най-добрите дизайнери, които ще обърнат внимание на всеки детайл, за да може тапетите да са като продължение на Вашия интериор и да предават приятна атмосфера. За повече информация и консултация може да се свържете с нас www.essteticprint.com

"Като фотограф, аз Ники Динов знам колко са важни всички елементи, цветове и форми, за да има дома завършеност и естетика. Това постигаме с нашите тапети, които са подходящи за всеки дом, къща, вила, офис" - споделя фотографът, направил снимките на интериора.


Снимка: Ники Динов

Осветление – Призма-Светлинни решения
През 2020г. фирма „Призма-Светлинни решения“ продължи да се развива в областта на архитектурното осветление. Успя да се специализира в сферата на МАГНИТНИ ШИНИ, както и да разработи два нови собствени модела алуминиеви системи за LED-осветление. Създадохме система за осветление на индустриални, офисни и търговски площи, базирана на супер професионални и качествени оптични модули и захранвания с гаранции до 7 години и сме готови да приемем всяко предизвикателство в областта на осветителната техника. За повече информация посетете www.newlight.bg.

                

Автор: Вяра Петкова
Закони Нормативна база Коментари