Ремонт на плоски покриви

Как да вдъхнем нов живот на терасата?
15.07.2016
Лилия Лозанова
583
ремонт на покрив, плосък покрив, ремонт на тераса, хидроизолации, битумно покритие
Усвояване на плосък покрив и превръщането му в тераса
Източник: www.marisanbg.com

Лятото е най-подходящия сезон за ремонт на покривите и терасите. Върху плоските покриви оказват влияние различни фактори, сред които дъжд, слънце, индустриални газове, отопление и вентилация на сградите, човешка дейност и други. Всеки от тях може да причини различни поражения, които да доведат до проникване на вода в плочите над жилищните помещения.
Какво да направим преди ремонта?

Обикновено необходимост от подновяване имат няколко критични точки. Сред тях са връзките с отводнителните системи, коминните тела, окабелявания и др., имащи отношение към правилното хидроизолиране на покрива.
Проблеми със старите покривни хидроизолации са отлепване на съществуващото покритие, подкоружване, отстраняване на минералната защита на покритието, напуквания, разкъсвания, изгаряне от слънчевите лъчи и други видове повреди.
Преди да направите каквото и да било, без притеснение се качете и огледайте покрива. Проверете за прогнили ламаринени детайли, дали отводнителната система работи, задържа ли се вода някъде, в какво състояние е старата хидроизолация ( може да се наложи изкъртването й ), премерете площта на покрива. Всичко това би ви спестило излишни пари за огледи.
След това се обадете на няколко фирми за ремонт на покриви, да им изпратите измереното от вас и да поискате да ви изготвят оферта. Не се насочвайте към най-ниската, а се целете някъде по средата, като не забравяте, че трябва да искате сключване на договор.
Възможни решения  за ремонт на покриви.
Хидроизолационните системи
предлагат разнообразни възможности за ремонт и саниране на плоски покриви. Различните финишни покрития и предизвикателствата, свързани с тях, изискват различни по вид дейности и материали.
Тези и други проблеми могат да се решат с помощта на битумната хидроизолационна паста. Продуктът може да се нанася върху всички сухи и здрави, ненапукани минерални, битумни и някои видове метални основи, като се ползва шпакла или маламашка. Дебелината на един слой от материала не бива да надхвърля 4 mm. Максималната дебелина на положения материал не трябва да надвишава 10 mm. Поправката на подкоружените хидроизолации се прави, като издутината се среже на кръст. Краищата се подгъват настрани и вътрешността се подсушава. Материалът се полага вътре, а краищата се притискат върху пресния материал. Накрая цялата поправена повърхност се обмазва. По аналогичен начин се подлепват разлепени битумни мушами.
За поддържане и освежаване на напукани и компрометирани от времето битумни хидроизолации се използва UV устойчивото битумно покритие. Основата трябва да бъде предварително почистена от прах, мазни петна и свободни частици. Обикновено са нужни два слоя, като първият се нанася с четка, а вторият може и машинно. Трети слой се препоръчва в случаите на голямо натоварване на повърхностите. Когато се използва като боя за ремонт (един път годишно), един слой е достатъчен, ако старото покритие е почистено и са направени съответните поправки на повредените места.
Рулонната хидроизолация е най-разпространения метод за ремонт на плоски покриви. Тя е много здрав и доказал се материал, който се полага в два пласта ( първи без посипка и втори с посипка ). Залепването става посредством газопламъчна горелка, като преди това покривът се почиства идеално. Нанася се битумен грунд ( който е задължителен ) и чак след това се залепва първият и вторият пластове.  После е добре да се подменят ламаринените детайли на покрива или, ако са в добро състояние да се третират със защитен грунд.
След ремонта  трябва да обърнете внимание на няколко основни проблемни зони. Те са около отводнителната система, покрай комини, отдушници, гръмоотводи, бордове. Около всичките тези зони е нужно да се работи с огромно внимание, защото тези зони са най-честа причина за течове.
Но плоските покриви не трябва да бъдат разглеждани само като площи, чиято единствена цел е да защитава цялостната конструкция от тежки атмосферни условия и влияния от външната среда. Възможността за усвояване на плоските покриви и превръщането им в приятни места за отдих, тераси или градини, позволяват значително разширяване и облагородяване на жилищната площ. Трансформацията на плоските покриви в обитаеми и натоварени площи обаче, изисква и тяхната допълнителна защита. Тя се осигурява чрез комбиниране на хидроизолационни и топлоизолационни решения със системи за керамични покрития. Предимствата на керамични покрития са неоспорими – освен по-лесното поддържане, допълнителната защита и устойчивост на покрива, те придават усещане за уют и естетически комфорт.
Комбинацията от хидро- и топлоизолационни системи с керамични покрития, сама по себе си изисква следването на точно установена методология за изпълнение на въпросните дейности, както и работа с изпитани продуктови и системни решения. Това се дължи на факта, че най-голямото натоварване при тераси, изпълнени с керамични покрития и разположени над отопляеми помещения, идва от големите температурни колебания (достигащи до над 100°C), както и от линейните разширения, които те предизвикват (около 1-2 мм на всеки 1 м).
Повече информация за цялостна система за хидроизолация на тераси и плоски покриви може да получите от прикачения файл.
Тънкости в освежаването и поддръжката на тераси.
Терасата е едно от най-удобните и приятни съоръжения в един дом. Тя дава възможност да имаш не просто допълнителна жилищна площ, но и един приятен кът на открито, на който можеш да се  наслаждаваш на времето. Терасата е съоръжение от покривен тип, което означава, че тя изисква особено внимание. За да се радвате дълго на своето открито кътче, е необходимо да го защитите от разруха, като удължите максимално неговия живот. Изложена на постоянни атмосферни и механични въздействия, терасата трябва да бъде изградена по строго определени правила, което включва и изграждане на качествена и ефективна хидроизолация.
Тя се нуждае от хидроизолация, тъй като нейния живот зависи изцяло от това. Експлоатационният й срок се определя от качеството на нейната влагозащита.
Дебелината на плочата и качеството на бетонната основа също са много важни. Затова  се използва висок клас водонепропусклив бетон, който трябва да е идеално влагоизолиран и облицован с подходящи защитни настилки, при полагането на които също трябва да бъдат спазени някои задължителни указания.
При подготовката на влагоизолирането на това пространство, трябва да се обърне внимание на дребните детайли, като ъглите, цоклите, връзките при бордовете и окабеляването. Когато под терасата има отопляеми вътрешни помещения, е добре да бъде вградена и добра термозащита, която да предотврати кондензацията, предизвикана от температурните разлики през студения отоплителен сезон.
Изграждането на хидроизолация на тераса може да се раздели на няколко отделни етапа. Тази дейност изисква майсторлък и подготовка и по-добре е да се обърнете към фирми, специализирани в тази област.
След ремонта на терасата, тя може да се превърне в уютно място, в което да сте едновременно и на въздух, и в дома си.

+6
Автор: Лилия Лозанова
Закони Нормативна база Коментари