Ремонт на паркета

От векове доказал своята дълготрайност и термоизолационни качества, създаващ уют и комфорт в помещението, естественият паркет е най-предпочитаната подова настилка за нашите климатични условия.
17.11.2011
сп. “Още за къщата”
14
паркет, реставрация паркет, подова настилка, грижи за паркета, тониране на паркет
Естествения паркет е най-предпочитаната подова настилка.
Източник: сп. “Още за къщата”

 

От векове доказал своята дълготрайност и термоизолационни качества, създаващ уют и комфорт в помещението, естественият паркет е най-предпочитаната подова настилка за нашите климатични условия. Поддръжката му не е сложна, ако е навременна и с подходящите препарати.

Случаите, когато паркетът се нуждае от ремонт и грижи, са:

Драскотини и захабени участъци. В зависимост от финишната обработка на паркета (лакиран или омаслен) начините за премахване на повредените места са следните:

 

  • С лак: при лакиран паркет не е възможно да шлайфате отделни участъци. Паркетът трябва да бъде изцяло изциклен и лакиран, като се препоръчват три слоя и е необходимо междинно шлайфане за всеки слой.
  • С масло: може да се шлайфат частично само повредените участъци, след което се нанасят два слоя масло с твърда вакса без междинно шлайфане. За по-малките драскотини е достатъчно да се използва  препарат за дълбоко почистване и един слой масло.

 

Скърцащ паркет. Скърцане се получава при триенето на две парчета дърво: при неравна замазка, деформирани паркети от промяна на влажността на въздуха, трислойни паркети с плаващ монтаж. При масивни ковани дюшемета винаги може да се появи неприятно скърцане. Паркетът скърца, когато не е залепен за пода, замазката на пода не е равна и при триенето на дърво в дърво се получава неприятно скърцане. Този проблем се отстранява, като се демонтират паркетините и се направи саморазливна замазка на пода. След това паркетините се почистват една по една и се лепят върху новата здрава, суха и равна замазка. Следва циклене, фин шлайф (ако е необходим) и финишно покритие (лак или масло). При избора на финишно масло трябва да се има предвид, че съществуват само натурални масла и натурални масла с твърда вакса (твърд естествен восък), която води до значително по-висока износоустойчивост.

Подуване или отваряне на фуги 

Дървото като материал е изключително чувствително към промяната на влажността на въздуха. При висока влажност паркетът се разширява и подува, което е много неприятно. Не по-малко неприятно е отварянето на големи фуги между паркетините при ниска влажност. Трябва да се вземе под внимание фактът, че при инженеринговите паркети (двуслойни и трислойни) разширението е сведено до минимум и е около 40-45% спрямо масивните. За да се реши този проблем, трябва да следим за влажността в помещението и да използваме овлажнители през сухите периоди и изсушаване през влажните.

Реставрация на паркета

Когато паркетът е силно увреден, но има висока естетическа стойност или е от скъпа дървесина, той може да се възстанови. Реставрацията на паркет е сложна работа, особено ако някои парчета липсват и се изисква тяхната подмяна, но на практика е възможно да се върне първоначалната визия на паркета.

Тониране на паркет

Чрез тонирането на паркета можем да получим нова, по-съвременна визия на интериора. Ако искаме светлите ни мебели да изпъкнат на фона на тъмен паркет, не е необходимо да закупим скъпа екзотична дървесина, това може да стане чрез тониране на дъбов паркет. Цветовете варират от червено-кафявата дървесна гама през модерните скандинавски пастелни тонове на синьо, зелено, жълто, оранжево, слонова кост и бяло, чак до злато и сребро. Тоновете са прозрачни, за да се виждат жилките на дървесината. Специалисти твърдят, че най-лесно и равномерно се тонира чрез омасляване. Цветното масло може да се нанесе еднакво добре и лесно както на ръка, така и с машина.

Друг интересен начин за тониране е  порите на структуриран (извадена е жилката на дървесината) паркет да се оцветят в един цвят, а останалата дървесина - в друг контрастен цвят.

Грижи за паркета омаслен или лакиран

Поддръжката на омаслен паркет в ежедневието не се различава съществено от поддръжката на лакиран паркет. След почистване с прахосмукачка и двете покрития могат да се забършат с влажна кърпа. Разликата е в препаратите за почистване. Почистването с химикали не се препоръчва. Мит е, че омаслените паркети се поддържат по-трудно от лакираните.

Издръжливостта на едно покритие зависи от степента на натовареност в помещението, но не е без значение как се процедира, след като покритието се износи. Износеното лаково покритие трябва да се изцикли и след това да се нанесе лак, износеният омаслен паркет трябва да се измие добре с подходящ препарат и след като изсъхне, да се омасли.

Автор: сп. “Още за къщата”
Закони Нормативна база Коментари