Релакс и небрежност в приключенски дух

Представяме ви един елегантен "хипстър шедьовър", който доби невероятна популярност и за изключително кратко време спечели симпатиите на контра полюси и култури - Русия и Англия.
14.12.2015
Весела Маркова
600
интериор, дизайн, лофт, Димитър Караниколов
Вкусът на лондонското „хипстър“ течение се пренася и в софийската мансарда
Източник: Фотограф: Минко Минев

Автори на проекта: арх.Димитър Караниколов / Венета Николова
Изработка на мебели: Атанас Димитров
Изработка кухня: Валери Тонков
Фотагарафии: Минко Минев, Георги Петев, Димитър Караниколов


Представяме ви един елегантен "хипстър шедьовър", който доби невероятна популярност и за изключително кратко време спечели симпатиите на контра полюси и култури - Русия и Англия. Кой е този стил, който обединява различните, младите, новите хора ?


Предстои да разберем нагледно с един уникален интериор, реализиран в нашата столица. Запознайте се с част от изразните средства на "хипстър културата" - произведението на двойка млади творци - архитект и дизайнер.
Прекрачваме прага на един забележителен проект, жилище на тавански етаж, което претърпява 2-годишна реконструкция, за да се превърне в това, което е сега – отворено пространство – „лофт“, с обособени функции, без задължителните общоприети преградни конструкции.

Първото впечатление осезаемо подсказва влиянието на „модерен Лондон“, жива комбинация от традиции в детайлите, иновации в материалите и формите, преднамерена закачка в дизайна и смели похвати в конструкциите. Причинно-следствената връзка е налице. Завръщайки се от Великобритания архитект Димитър Караниколов, взима със себе си не само огромният опит, натрупан в едно от най-добрите архитектурни студия Foster&Partners, но заедно с дизайнерката Венета Николова, те пренасят и нещо дори още по-значимо, различният, разчупен мироглед, жаждата за индивидуалност, живот, извън рамките на прагматичното, далеч отвъд сляпото следване на модните тенденции. Но определено тук се разкрива влиянието на едно ново, свободомислещо и изчистено от предразсъдъци течение - „хипстър“ културата сред младите европейци.


Характерната за „хипстър“ поколението задължителна индивидуалност, но далеч не и превзетост, отричане на съвременното свръх-консуматорско мислене и замяната му с простички, семпли, удобни, но непретенциозни еквиваленти. Това е стилът на младите бохеми, които не претендират с облеклото си, то не е от лъскава марка за хиляди левове, удобство откриват във винтидж облеклото, което дори не се свенят да закупят „секънд хенд“, те са естествени, освободени, мислещи и наслаждаващи се на живота хора, откриват своята „персона“ в дребните неща, дори такива заклеймени с „олд дейт“ етикет, в уникалната татуировка, която задължително носи „закодирана“ информация за притежателия си, за неговата душевност. Мирната „хипстър“ съпротива се поражда като опозиция на замаяното, комерсиално, доста сериозно покварено младо поколение с объркани ценности и противоречиви идоли. Тази алтернативна вселена за развитие на младия дух набира сериозна популярност, превръща се в мащабен фактор и надскача границите на чистото себеизразяване, тя се прехвърля и в обкръжението и начинът на живот.  


Вкусът на лондонското „хипстър“ течение се пренася и в софийската мансарда, която се превръща в поле на експерименти, заразяващото въодушевление привлича колоритен, артистичен екип, който създава една емблематична среда, наситена с много повече заряд, излизаща извън рамките на едно чисто стилово добре решено интериорно пространство.

 
Антрето е поместено в скосена ниша                                            Кабинетът с голям конзолен плот      Снимки: арх. Димитър Караниколов

Преминавайки през стъпалата от входната врата инстинктивно дробовете се изпълват с въздух, в унисон с изненадващо голямото, отворено пространство, което се разкрива. Вдясно от стълбището, две стъпала преди общото ниво, е разположено оригинално антре в скосена ниша, но досещате се няма нищо общо с познатото ни портманто.

Приключението стартира с огромен, леко захабен куфар, с кожени обтежки, метални нитове, железни панти, над него непретенциозно стоманено въже, прикрепено за стените на нишата, играе ролята на гардеробен лост за окачалки за връхни дрехи. Композицията завършва с конзолен рафт най-отгоре с разположени кутии за шапки, шалове, аксесоари. Две стъпала ни отвеждат до основното ниво. Потопени сме буквално в един различен свят, от тази точка видимостта е повече от прекрасна, повече, отколкото сме готови да възприемем на един дъх. 


Цветовете са чисти, неагресивни, приглушени, формите плавно преливащи и подчертани от контрастни повърхности, материалите са естествени и хармонично подбрани. Стените са като продължение на заобления таван, изцяло в бяло, като корабен корпус те опират плавно чак до пода, или спират в кокетни преградни стени с облицовка „антична тухла“. Подът е решен в наситен нюанс на дъбов паркет с едра и автентична текстура.


Полилеят над трапезарната маса, състоящ се от множество „Едисон“ крушки      Снимка: арх. Димитър Караниколов

Вентилационните тръби са изцяло обвити с метални панели, които много успешно се вписват в интериора. Те служат и за магнитно прикрепване на един раздвижен полилей над трапезарната маса, състоящ се от множество „Едисон“ крушки, елегантно спускащи се на различна височина.


Вечно зелена лавровишня изгражда плътна зелена стена Снимка: арх. Димитър Караниколов

Просторна веранда, покрита със скара от тиково дърво, обрамчва от три страни жилището. Специално произведени алуминиеви кашпи със засадена вечно зелена лавровишня, изграждат плътна зелена стена, която отделя околните високи сгради като спира пряката видимост и създава истински зелен оазис. 


Започва визуална обиколка. Неизбежно вниманието печели това което се разкрива вдясно – огромни стъклени витрини със завидна височина, достигащи до метална извита конструкция със стъклен навес, погледът опира в пищна зелена стена, рамката на приказна веранда. Две последни крачки и забравяме географската ширина.


Щедро осветена дневна с камина и трапезария Снимка: Минко Минев

Пред нас е щедро осветена дневна с камина и трапезария. В центъра на отвореното пространство откриваме примамлив акцент - масивна кула от декоративно обработени бетонови панели. Специално създадените за целта панели са с дебелина 16 мм. и впечатляват с автентичния си, небрежен завършек и металически отблясъци. Един такъв сериозен по големина акцент никога не е случаен, още по-малко с единствено декоративна цел.

Недостатъкът в апартаментът ти да навлиза сервизното помещение на асансьорната клетка, съвсем не се е оказал препъни камък за младите творци. Напротив именно там е доразвит един от най-впечатляващите акценти на жилището. В ядрото на издигнататата около асансьорната клетка кула е поместена графитена баня с акцент от дървени плоскости и с прекрасен обем. Така гледано отвън в средата на едната страна на кулата леко се открояват очертанията на врата с кръгъл прозерец тип „илюминатор“, до нея водят четири дървени стъпала, излизащи от стената и свършващи във въздуха. От височината, на тази площадка вече имаме шанс да видим рамката панелени блокове, неангажиращо напомняне, за реалността отвън.


Екзотична „оупен спейс“ спалня с вградена в пода открита вана     Снимка: арх. Димитър Караниколов

Отвесна метална стълба води към следващо ниво, екзотична „опън спейс“ спалня с вградена в пода открита вана. По другото протежение на кулата е намерено оригинално място за домашната библиотека, което още веднъж потвърждава усещането, че това е домът на хора с артистично мислене. Металните рафтове, отрупани с книги, са прихванати по цялата височина на кулата, някак си „набързо“ и като на шега.


Метални рафтове с книги са прихванати по цялата височина на кулата     Снимка: арх. Димитър Караниколов

Започва да ни завладява необяснимо чуство за лекота. От обратната страна, в своеобразно уединение е разположен кабинет с голям конзолен плот- бюро, скосената стена е заета от елегантни рафтове и чекмеджета, предостатъчно за всички необходими материали за един творец.

 
Снимка 1: Георги Петев     Снимка 2: Минко Минев

Малко встрани от стълбището на кулата е разположена кокетна „винтидж“ кухня, изцяло създадена да съблазнява окото. Мивката е поставена в кухненски остров в средата, завършващ с бар-плот с атрактивни черни столове, досущ като излезли от сцена на „Кръстникът“. Ретро хладилник, чайници, кутии, стъкленици, рафтове и лавици за една много топла и романтична атмосфера.


Основа на спалнята е груба дъсчена рамка-скара за превозване на товари     Снимки: Георги Петев

Непосредствено до кухнята, зад бетоновата кула е разположена основната спалня. Тук след първото неволно възклицание следва бурно любопитство, провокирано от изобилие на детайли. Далеч от общите схващания помещението е третирано с доста закачлив похват. Скачаме близо век назад, но за да разсеем първоначалната асоциация сред рамките картини изпъква „жива“ картина от огромен „лед“ екран, който ни връща за малко в реалността. Почти веднага масивен гардероб с познатия ни вече „куфарен дизайн“ отново втурва мислите в приключенската посока.


Гардеробът дава началото на нова марка бутиков мебелен дизайн – LOFTCASE     Снимка: арх. Димитър Караниколов

Този гардероб дава началото на нова марка бутиков мебелен дизайн – LOFTCASE. Огромният му обем дори изглежда подозрително, и това не е случайно. Тази големина е наложителна, защото „приютява“ тялото на ваната разположена на горното ниво в спалнята за гости. 


Помещението е много добре осветено, с бяла тухлена стена с френски прозорци разтварящи се към озеленената веранда. За основа на спалнята е послужила груба дъсчена рамка - скара за превозване на товари. Декорът допълват стенни нощни шкафчета, нощни лампи с подвижни рамене, бяла ниша с плетени кошове, винтидж шевна машина „Singer“ трансформирана в тоалетка.


Аксесоарите в цялото жилище са много внимателно подбрани, всеки по-своему с атрактивен облик, но в унисон с цялостната концепция. Мебелите са проектирани и произведени, специално за този лофт от Атанас Димитров и Валери Тонков.


 

Автор: Весела Маркова
Закони Нормативна база Коментари