Реконструкция в духа на традицията

Реконструираната сграда се намира в Лещен, община Гърмен, и е построена около 1900 г.
17.11.2011
арх. А. Костадинова
1047
къща, реконструкция, стара къща, архитектура, каменни зидове
Източник: Проектантско ателие „Алтернатива АМ” ООД, Благоевград

Автор: арх. А. Костадинова
Снимки: проектантско ателие „Алтернатива АМ” ООД, Благоевград

 


Реконструираната сграда се намира в Лещен, община Гърмен, и е построена около 1900 г. Къщата е собственост на арх. М. Секелариева. В началото на проекта каменните зидове и стените от плет с характерни отвори – водника (водник е кът за съхранение на вода в старата българска къща), оджаците (комините) и потона (последен етаж на къща, пространството непосредствено под покрива), се нуждаят от спешна намеса.


Проектът за реконструирането на сградата си поставя за цел да запази духа на този дом. Подходът при работата е приоритетно използване на типичните материали и техники, които са познати на местните майстори. Цялото първо ниво на къщата, което е оградено с каменни зидове (старите обори), е преобразено в дневна,  отворена към пространството навън. Изборът на външна дървена порта подсилва ефекта на пространството. Кухнята, която е обзаведена с мебели от масивно дърво, се свързва посредством няколко стъпала с дневната. Камината, разположена в тази част на жилището, придава особен уют в дома. На мястото, където в миналото е имало ров за съхраняване на картофи, са изградени сауна и санитарен възел. Запазено е мястото на старата стълба към тавана и там е изградена нова, изработена от местен дървен материал.


При разчистването са открити тайници и отвори, които са свързани с характерния бит на Западните Родопи. На силно наклонения терен са обособени подземни стопански нива, които в миналото са се ползвали за подслон на домашните животни и за съхранение.


Потонът, последният етаж от къщата, е представлявал обща площ, където се е събирала цялата фамилия. От потона се е влизало във всички останали стаи. На това последно ниво в къщата сега се намират четири спални и две бани. При изграждането на баните е направена частична стоманобетонна плоча (10 см) , за да може да се обособят съвременни санитарни помещения. Изградена е изцяло нова ВиК система.


В две от спалните са запазени старите оджаци, които могат да се използват и днес. Големият потон е разделен така, че една част чрез цялостно остъкляване е обособена за използване и през зимата. В откритата част са организирани типичните места за отдих – с миндери, разположени до водника. Целият потон се затваря с дървени капаци.


От къщата се открива красива гледка към двора и площада на селото. Тъй като парцелът е силно наклонен, дворът е терасиран с каменни подпорни зидове и е озеленен богато.


Площадката пред къщата е изравнена и чрез няколко елемента умело е превърната в открита дневна. Тук са разположени джакузи, зона за игра, дървени долапи и арки.


До входа на къщата в духа на традицията е запазена самостоятелна сграда с пещ за приготвяне на хляб и традиционни храни. Това е мястото, където могат да се сушат и плодове, билки и др.


Покривът е направен с тикли, характерни за покривите на старите български къщи в региона.

 

Автор: арх. А. Костадинова
Закони Нормативна база Коментари