РЕКИТЕ НА СОФИЯ е единствения отличен проект от България в най-престижните европейски награди за културно наследство.

Европейски награди за културно наследство отличиха 30 значими постижения от 18 страни.
30.06.2022
Реките на София
733
Реките на София , Наградите Европа Ностра, фондация Колективът, ЕВРОПА НОСТРА, ЕВРОПЕЙСКА КОМИСИЯ, Творческа Европа
Източник: РЕКИТЕ НА СОФИЯ

Брюксел / Хага, 30 юни 2022


Европейската комисия и организацията Европа Ностра обявиха тазгодишните носители на Европейските награди за културно наследство / Наградите Европа Ностра, финансирани от програма Творческа Европа. През настоящата година, когато отбелязваме 20-ия юбилей на тази най-престижна награда  в полето на културното наследство, са наградени 30 значими постижения от 18 страни в пет категории. „Реките на София“ е единственият победител тази година от България.  
 

Награждаването на победителите ще се състои на 26 септември в Прага, на специалната церемония за връчване на Европейските награди за наследството, която ще се проведе в наскоро реставрираната Държавна опера при съвместно домакинство с Европейския комисар за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел и Изпълнителния президент на Европа Ностра проф. д-р Херман Парцингер.
 

Реките на София  са сред победителите в категорията „Ангажиране на гражданите и повишаване на осъзнатостта“.
 

Реките на София е инициатива на фондация Колективът. Чрез неочаквани архитектурни интервенции и културни и образователни събития тя превръща изкуствените речни корита на София в публично достъпни пространства – за първи път от 80 години – и увеличава тяхната видимост.
 

Благодарение на инициативата множество граждани, институции, частни компании и неправителствени организации се застъпват за това Столична община дългосрочно да възстанови реките като зелени обществени пространства. Инициативата е спонсорирана от частни социално отговорни бизнеси и от общината.


 

Реките Перловска и Владайска определят градоустройството на София още от 19-ти век. През 1930-те и 40-те години са канализирани в изкуствени корита от дялан камък. Коритата са обявени за недвижимо културно наследство през 1988 г., но въпреки този си статут остават недостъпни за гражданите и пренебрегнати от институциите. Първоначално коритата са замислени като градска инфраструктура и природа в града. Но заради застрояването и затруднения достъп тази тяхна функция едва сега се възвръща.
 

Инициативата Реките на София създава временни точки за достъп, както и сцени, павилиони и градска мебел и организира вече две поредни години фестивали с разнообразна културна, образователна и спортна програма. Провеждат се и работни групи с архитекти, урбанисти и студенти в диалог с главния архитект на столицата. Инициативата променя нагласата на хиляди граждани, както и на институциите, и превръща реките в зона с културно, природно и обществено значение.
 

Реките на София тази година са класирани и като финалист за наградите на Новия европейски Баухаус, които отличават красиви, устойчиви и обществено значими постижения в дизайна и градоустройството. Фондация „Колективът“ вече развива подобни проекти и в други градове.


 

Журито на Европейските награди за културно наследство / Наградите Европа Ностра каза: „Реките на София е отличен пример за включване на местната общност и гражданско участие. Със сравнително малък бюджет и с финансиране от общината и социално отговорни компании, те успяват да трансформират градската среда. Инициативата има добра устойчивост и възвръщаемостта на инвестицията е много голяма. Инициативата може да се прилага на повече места и е добър пример за други градове в Европа“.


В отговор на обявяването на победителите за 2022 г., европейският комисар Мария Габриел каза: “Сърдечно поздравявам всички лауреати на тазгодишните награди за европейско наследство / наградите Europa Nostra за изключителното качество на тяхната работа и тяхната отвореност към иновациите. Настоящата 2022 година е специална, тъй като празнуваме 20-ата годишнина на Наградата на Европейския съюз за културно наследство, която се превърна в най-изтъкнатата награда за европейската общност в областта на наследството. Много от наградените инициативи демонстрират огромния интерес и ангажираност на младите хора към нашето наследство, нашата история и нашата културна идентичност, което е особено актуално в настоящата Европейска година на младежта. Специално отбелязваме двамата украински лауреати. Програмата Творческа Европа, която съфинансира наградите, работи за насърчаване на културата и творчеството в изграждането на приобщаващи и сплотени общества, основани на нашите основни европейски ценности”.
 

Изпълнителният президент на Европа Ностра проф. д-р Херман Парцингер заяви: “Тазгодишните получатели на наградата представят убедителни доказателства за това как нашето културно наследство ни свързва отново с природата, помага ни да създадем чувство за принадлежност и място и е неразделен градивен елемент в развитието на кръговата икономика, която поддържа устойчив и приобщаващ начин на живот. Поздравявам тези изключителни победители – професионалисти и ентусиасти – за тяхната основополагаща работа, достойна за похвала”.


Носителите на наградите за европейско наследство / наградите на Европа Ностра за 2022 година: 


Категория “Опазване и адаптивно повторно ползване”    
Aachen Battery, Atlantikwall Raversyde, Западна Фландрия, БЕЛГИЯ
Villa E-1027, Roquebrune-Cap-Martin, ФРАНЦИЯ
Епископска черква, Сикинос, ГЪРЦИЯ
Дестилерия Atlungstad, Ottestad, НОРВЕГИЯ
Капуцински манастир, Синтра, ПОРТУГАЛИЯ
Дом на религиозната свобода, Клуж-Напока, РУМЪНИЯ
Illa del Rei, Менорка, ИСПАНИЯ
Църквата Св. Андрей, Киев, УКРАЙНА
 

Категория “Научни изследвания”
Възможности/заплахи за наследството в рамките на мега-събитията в Европа (HOMEE), КИПЪР / ИТАЛИЯ / ПОЛША / ВЕЛИКОБРИТАНИЯ 
SILKNOW, ФРАНЦИЯ / ГЕРМАНИЯ / ИТАЛИЯ / ПОЛША / СЛОВЕНИЯ / ИСПАНИЯ
Heritage Quest, НИДЕРЛАНДИЯ
Опазване на Сицилианския куклен театър, ИТАЛИЯ 
 

Категория “Образование, обучение и придобиване на умения”
Майстори и чираци, ФИНЛАНДИЯ
Международен курс по технологии за опазване на дървото, НОРВЕГИЯ
Фестивал на еврейската храна TISH, Варшава, ПОЛША
Училищен музей и работилница, Писку, РУМЪНИЯ
Шити знаци, РУМЪНИЯ
Симфония, ИСПАНИЯ
 

Категория “Ангажиране на гражданите и повишаване на осъзнатостта”
Реките на София, БЪЛГАРИЯ
Връщане в родината на Sámi Siida, ФИНЛАНДИЯ
Swapmuseum, Апулия, ИТАЛИЯ
Va' Sentiero, ИТАЛИЯ
Проект “Lumbardhi отново публично”, Призрен, КОСОВО 
Музей в селото, ПОРТУГАЛИЯ
PAX-Patios de la Axerquía, Кордоба, ИСПАНИЯ
Wikipedra, ИСПАНИЯ
Световен ден на вишиванката, УКРАЙНА
 

Категория Защитници на наследството

Costa Carras †, Атина, ГЪРЦИЯ (посмъртно)
Кооператив La Paranza, Неапол, ИТАЛИЯ
Elżbieta Szumska, Złoty Stok, ПОЛША

Освен това се връчва Наградата Europa Nostra за забележително постижение в областта на наследството в европейска държава, която не участва в програмата на ЕС „Творческа Европа“:

Етнографски музей Кенан Явуз, Байбурт, ТУРЦИЯ (Ангажиране на гражданите и повишаване на осъзнатостта)

Носителите на наградите са определени от жури, съставено от експерти по културно наследство от цяла Европа, след оценка от независими комисии за подбор сред кандидатурите, подадени от организации и лица от 36 европейски държави.
 

Церемония по връчване на Наградите за европейско наследство за 2022 г 
Победителите ще бъдат чествани на 26 септември в Държавната опера в Прага на церемонията по връчването на наградите за европейско наследство, която ще бъде съвместно домакин на Европейския комисар по културата и изпълнителния президент на Europa Nostra. По време на церемонията ще бъдат обявени лауреатите на Гран при и носителят на наградата Обществен избор, избран измежду тазгодишните печеливши проекти и имащи право да получат по 10 000 евро всеки. Между средата на август и средата на септември поддръжниците на наследството и ентусиастите са насърчени да гласуват онлайн за наградата Обществен избор и да мобилизират подкрепа за победителя / победителите от своята собствена или друга европейска държава. Церемонията по връчването на наградите за европейско наследство ще бъде връхната точка на Срещата на Върха за европейското културно наследство 2022, която ще се проведе на 25-27 септември в Прага. Срещата на Върха, която е включена в програмата на Чешкото председателство на Съвета на Европейския съюз, се организира от Europa Nostra с подкрепата на Европейската комисия.


КОНТАКТИ

ЕВРОПА НОСТРА
Одри Хоган,  Програмен директор 
ah@europanostra.org, 
T. +31 70 302 40 52
Йоана Пинейро, Координатор по комуникациите
jp@europanostra.org, 
M. +31 6 34 36 59 85
 

ЕВРОПЕЙСКА КОМИСИЯ
Соня Господинова
sonya.gospodinova@ec.europa.eu
+32 2 2966953  


ОТКРИЙТЕ ПОВЕЧЕ
Прессъобщение на различни езици
 

За всеки победител: 
Информация и коментари на журито 
Видеа (във висока резолюция) 
Снимки и банери (във висока резолюция)


Уебсайт на Творческа Европа  
Уебсайт на Комисар Мария Габриел
 

Допълнителна информация
Наградите за европейско наследство / награди Europa Nostra  са учредени от Европейската комисия през 2002 година и оттогава се управляват от Europa Nostra. Схемата е с подкрепена от програмата Творческа Европа на Европейския съюз. В продължение на 20 години наградите подчертават и разпространяват постиженията и най-добрите практики в областта на културното наследство, насърчават трансграничния обмен на знания и свързват заинтересованите страни в по-широки мрежи в областта на наследството. Наградите донасят големи ползи за победителите, като по-голяма (между)национална известност, последващо финансиране и увеличен брой посетители. В допълнение, наградите насърчават по-голяма грижа за нашето споделено наследство сред гражданите на Европа. Следователно наградите са ключов инструмент за популяризиране на многостранните ценности на културното и природно наследство за европейското общество, икономика и околна среда. За допълнителни факти и цифри относно наградите, моля, посетете www.europeanheritageawards.eu/facts-figures


Europa Nostra e европейският глас на гражданското общество, ангажирано с опазването и популяризирането на културното и природно наследство. Това е паневропейска федерация на неправителствени организации за наследство, поддържана от широка мрежа от публични органи, частни компании и физически лица, обхващаща повече от 40 държави. Основана през 1963 г., днес тя е призната за най-голямата и най-представителна мрежа в областта на наследството в Европа, поддържаща тесни отношения с Европейския съюз, Съвета на Европа, ЮНЕСКО и други международни организации. Europa Nostra провежда кампании за спасяване на застрашените европейски паметници, обекти и ландшафти, по-специално чрез Програмата за 7-те най-застрашени обекти. Чрез наградите за европейско наследство / наградите Europa Nostra тя отбелязва върховите постижения. Europa Nostra активно допринася за дефинирането и прилагането на европейски стратегии и политики, свързани с наследството, чрез открит диалог с европейските институции и с координацията на Европейския алианс за наследството. Europa Nostra е сред официалните партньори на инициативата New European Bauhaus, разработена от Европейската комисия, и е регионален съпредседател на Мрежата за климатичното наследство за Европа и за Общността на независимите държави. Творческа Европа е програмата на ЕС, която подкрепя културните и творческите сектори, като ги подпомага да увеличат приноса си към европейското общество, икономика и жизнена среда. С бюджет от 2,4 милиарда евро за 2021-2027 г., тя подкрепя организации в областта на наследството, сценичните изкуства, изящните изкуства, интердисциплинарните изкуства, издателската дейност, филмите, телевизията, музиката и видеоигрите, както и десетки хиляди художници и специалисти в областта на културата и аудиовизуалните изкуства.

Закони Нормативна база Коментари