Рейнфелд - история и вековни къщи с неувяхващи красота

Райнфелден е градче, разположено по двата бряга на река Рейн, и тъй като тя на това място очертава границата между двете държави Швейцария и Германия северната му част се нарича Райнфелден в област Льорах в ланд Баден-Вюртембург в Германия (32 500 жители, отделена като самостоятелен град през 1922 г.), а южната – Райнфелден в кантон Ааргау в Швейцария с население повече от 10 000 души.
11.07.2019
Невена Попкирова
3476
туризъм, германия, маршрути по света, Швейцария
Райнфелден е градче, разположено по двата бряга на река Рейн.
Източник: Невена Попкирова

Река Рейн (името произлиза от старинната прото-индо-европейска форма на глагола “тека”) е една от най-дългите и най-важните реки в Европа. Тя извира от Швейцарските Алпи и протича в продължение на 1320 км през Швейцария, Италия, Лихтенщайн, Франция, Германия (около 1000 км) и Холандия, вливайки се в Северно море.


Реките Рейн и Дунав ограничавали по естествен начин територията на Римската империя в началото на новата ера. Още в онези далечни времена Рейн бил важен воден път за търговия във вътрешната част на Европа. Успоредно с това реката служела като естествена преграда срещу набезите на враговете. Много крепости и праисторически укрепления са изградени през вековете по нейните брегове. Преминаването покрай тях било свързано с плащането на мита, което осигурявало приходи за местното население. Обширните плодородни равнини около реката предлагали чудесна възможност за възникването на селища, които постепенно се разраствали в градове.
 

Снимки: Невена Попкирова

Горен Рейн протича нататък през живописна равнина с мек климат и плодородна почва. Това място в центъра на Европа е запазило следи от живот отпреди 10 000 години. Римляните се заселили по тезиместа през 1 век от н.е. За Цезар Август тук била издигната резиденция, а възникналите около резиденцията стопанства за снабдяване с продукти, постепенно оформили селище. Стопанствата се занимавали със земеделие по плодородните полета около река Рейн, откъдето дошло и името на днешното градче Райнфелден (“Райн” нем. от името на реката, а “фелден” нем. полета).
 

    
Едва след приключване на 30-годишната война градът започнал да се разраства и извън градските стени. Днес градската стена е разрушена на много места, само кулата с щълкеловото гнездо се издига все така величествено. Снимки: Невена Попкирова


Заедно със селището бил изграден и крайречен замък в западната част на стария град. През Xв. цялата долина станала собственост на кралство Бургундия. Една благородническа фамилия се заселила тук и по-късно се нарекла Графовете от Райнфелден. Графовете построили два замъка, като единият от тях е на малък остров в Рейн. Един от графовете бил дори избран за немски крал. Той обаче загубил рано сина си и самият той загинал на бойното поле.


След него имението преминало в ръцете на зетя фон Цееринген. Това събитие поставило началото на господството на Цеерингерите. През имението им и селището минавали пътищата на войските и те трябвало да бъдат защитени. Ето защо през 1130 г. била изградена здрава крепостна стена. По тогавашните схващания това било достатъчно, за да бъде едно селище наречено град. По този начин Райнфелден станал най-старият или първият град в кантон Ааргау и най-старият град на Цеерингерите в Швейцария.
 

   Снимки: Невена Попкирова

През 1150 г. бил построен и първият мост над река Рейн, което оживило търговията и довело да разрастването на града. След отмиране на династията на Цеерингите през 13 в., градчето Райнфелден станало свободен град на кралството, директно подчинено на краля. С идването на кралския престол на Рудолф фон Хабсбург започнало господството на Хабсбургите в Райнфелден. Стопанската дейност се оживила, в града живеели селяни и занаятчии, но имало и рибари, минавали много кораби, натоварени с добиваната в близките райони, много ценна по това време сол. На главната улица, наречена и до днес “Пазарна улица”, се струпвали сергиите на много търговци.
 

През 1618 г. започнала 30-годишната война в Европа и Райнфелден бил завоюван и отново загубван от една или друга държава: Австрия, Швеция, Франция. Едва преди около 200 г. получил сегашната си принадлежност и бил включен в пределите на Швейцария.
 

  Снимки: Невена Попкирова


От времето на 30-годишната война останала и легендата за Шивачът от Райнфелден. Шведите за пореден път стояли пред вратите на града и искали да подчинят Райнфелден, като го подложат на глад. Те направили лагер около града и зачакали да се предаде. Хранителните запаси се свършили бързо.
 

Тогава Шивачът от Райнфелден си ушил дреха от кожата на последната коза в града и с нея се показал на градската стена. Шведите видели това и си помислили, че запасите на обсадените трябва да са огромни, щом като позволяват на животните си да ходят по градската стена, и тъй като хранителните запаси на самите шведи се привършвали, решили да се откажат от блокадата. И до днес камбаните на града бият специално в чест на Шивачът.
 

Снимка: Невена Попкирова

Преди 102 г. свързаният с дълголетната история на града древен дървен мост над реката изгорял. Както твърдят местните хора, в очите на някои от гражданите се появили сълзи. Веднага започнали строежа на нов мост, който свързва и до днес двата бряга на реката, но на който не може да се разчита при прииждането й.
 

   Снимки: Невена Попкирова


Днес Райнфелден е градче, разположено по двата бряга на реката, и тъй като тя на това място очертава границата между двете държави Швейцария и Германия северната му част се нарича Райнфелден в област Льорах в ланд Баден-Вюртембург в Германия (32 500 жители, отделена като самостоятелен град през 1922 г.), а южната – Райнфелден в кантон Ааргау в Швейцария с население повече от 10 000 души. Мостът между северната и южната част е единственият в околностите и затова градчето е известно на пътуващите в района.
 

 
Снимки: Невена Попкирова


Поминъкът на населението на днешен Райнфелден на територията на Швейцария включва работа в най-голямата пивоварна на Швейцария “Фелдшльосхен”, в една от водещите в Европа фабрики за фурнир, в цигарена и фабрика за чорапи, както и във фирмата за топлотехника Alfa. Тук се намира най-старият в Европа речен агрегат.
 

   Снимки: Невена Попкирова


Много хора, които не желаят да живеят в голям град, живеят тук, а работят в Базел на 15 км. Тук има квартири за работещи в големия лекарствен концерт Циба-Гайги. Поредният голям проект предвижда построяването на нов мост с магистрала. Идеята не е лоша, но предполага отдалечаване на красивото градче от погледа на пътуващите в района и оттам спадане на приходите от туризъм.
 

Снимка: Невена Попкирова


Старата градска част на Рейнфелден се намира на швейцарска територия. Тя разкрива пред пътника красивата гледка на неколковековни къщи, издържали на времето и все така привлекателни поради редовната им поддръжка. На няколко минути път от съвременната магистрала, по която фучат модерни коли, градчето предлага тишината и спокойствието на Средновековието, тесни улички, украсени в детайл фасади, вкусно кафе.
 

Горен Рейн се нарича частта от реката, която напуска езерото Бодензее и протича на запад, преминавайки през водопадите на Рейн (най-големите в Европа) и формира границата между Швейцария и Германия по протежение на около 150 км, докато стигне град Базел. Единствено в тази си част реката тече успоредно на екватора, иначе течението й сочи предимно на север. Снимки: Невена Попкирова
 

  
Снимки: Невена Попкирова


Ако комбинирате посещението на градчето Райнфелден с разходка до водопадите на Рейн, ще натрупате приятни впечатления, за които да разказвате с удоволствие на близки и познати в студените зимни вечери.

 

Автор: Невена Попкирова
Закони Нормативна база Коментари