Рационално за кухнята

За да е естетична и същевременно удобна, кухнята трябва да има достатъчно място за съхранение на посудата и функционални работни зони.
14.07.2012
Мая Янева
519
интериор, мебели, кухня, кухненски плот
Кухнята трябва да има достатъчно място за съхранение.
Източник: Интернет

За да е естетична и същевременно удобна, кухнята трябва да има достатъчно място за съхранение на посудата и функционални работни зони.
Какви са обаче решенията в кухнята, когато пространството е ограничено? Малките кухни всъщност предразполагат към повече креативност и нестандартен подход при обзавеждането им.

Ето някои идеи и съвети как да подредим и обзаведем кухнята, когато разполагаме с малко простраство. 
• Осигурете си достатъчно шкафове и рафтове. Основните шкафове са предназначени за съхранение на тенджерите, тиганите, тавите и сервизите. Рафтовете са мястото, на което можете да разположите любими предмети, кутии за подправки и предметите от първа необходимост. 


• Конзолната маса може да осигури много място, където да подредите артистично  кошници и купи. Тя ще привнесе шик и в същото време ще направи неформален щрих в дизайна. Плетените кошници, кърпи във винтидж стил и бели кани са част от вещите, които ще стоят прекрасно на конзолната маса в кухнята. 


• Основният обем за съхранение в шкафа може да бъде отворен. При самият проект на кухнята може да се предвиди основна част от шкафовете, която да е без врата. На рафтовете вътре може да разположите красиви купи, медни съдове или друг основен акцент от посудата във вашата кухня. 


• Ако кухнята ви е в битов или традиционен стил, може да предвидите открити етажерки. На тях може да подредите колекция от чинии. 


Кухненски шкаф тип китайска витрина (с рафтове, стъклени врати и без гръб) може да осигури чудесно място за разполагане на порцелановите ви сервизи. За да се създаде повече въздушност в интериора на кухнята, залепете светли тапети зад китайската витрина, с мотиви, които подхождат на стила на кухнята ви. 


• Минимализъм в стил гурме е особено добър подход при решенията за малката кухня. Едно от нещата, които помагат изключително да се увеличи оптически пространството е бялото. Комбинирайте бели шкафове, бели стени, иноксови електроуреди и широк прозорец без завеси, който да осигурява максимално светлина в помещението. Гладките повърхности и чистите линии ще създадат впечатление за просторно място. 


• Друг вариант за функционалност в малката кухня е концентрирането на всички електроуреди, работен плот, мивка и шкафове в един кухненски остров. Това е добро решение, ако дневната зона с трапезарията и кухнята са в общо помещение. От едната страна на острова се помещава трапезарията, а от другата дневната с диван и ТВ спот. 


• Разполагането на кухненските зони в две линии е много функционално и подходящо за малката кухня. От едната страна линията се разполагат мивката, печката и основният обем шкафове. Другата успоредна линия е формирана от остров с двойна функция – работен плот и маса за хранене.  


Кухнята тип галерия може да се получи в тесни и преходни помещения. Ако например имате широк коридор между дневната и кабинета или просто широко антре, това е подходящо място да организирате функционална кухня на две успоредни линии. Светлите тонове и гладките повърхности са задължителни при избора на цветовете и стила на този тип кухня


• Г-образното разположение на кухненските шкафове и електроуреди са един от най-често срещаните варианти при малките кухни. Такъв тип кухня може да се обособи в някой ъгъл от дневната зона. За да се спести място, уредите се разполагат във височина – микровълновата печка и фурната може да бъдат една над друга. Високите шкафове на стената осигуряват място за съхранение във височината на помещението, без да отнемат от неговата ширина. 


• И нека бъде светлина! Осветлението е ключов фактор, който помага на всяко едно малко пространство да се разшири оптически. Освен задължителното осветяване на работните зони, добавете осветителни тела над острова, както и вградени лунички на целия таван. Един пищен полилей ще накара и най-тясното място да изглежда грандиозно.

Автор: Мая Янева
Мебеле ЕООД

Професионално почистване на мека мебел в София и страната

https://mebele.bg
КлиВенТо

Официален представител на европейски производители на отоплителна и климатична техника.

http://klivento.net
Чех-Пласт

Прозорци и врати за пасивни и нискоенергийни сгради.

http://chehplast.com
PIATRAONLINE

Първият и единствен онлайн-магазин за ЕСТЕСТВЕН КАМЪК в България. Истински генератор на вдъхновение.

http://piatraonline.bg/
СИНХРОН-С ООД

Решения за противопожарна защита и сигурност.

http://synchron-s.com
TEAK & DECKING OIL - за обработка и защита на дървени градински мебели, палуби и парапети на лодки

Смес от натурални масла и специални добавки за обработка и защита на дървени градински мебели, палуби и парапети на лодки. Прониква в дървото и го предпазва от влага и вода, за външна и вътрешна употреба. Подходящ за обработка и защита на дървени мебели.

http://www.miptrade.com/produkti/boi-berling.html
Пусни своята реклама
Закони Нормативна база Коментари