Разтегателният диван – комфорт и пространство

С течение на годините дизайнът разтегателните дивани непрекъснато се усъвършенства, за да предостави максимален комфорт и гъвкави решения за организиране на пространството.
01.05.2018
Екатерина Бонева
1212
интериор, мебели, канапе, диван, разтегателен диван
Източник: sognidarte.com

Разтегателният диван е чудесна мебел за малкото жилище. През деня е комфортно място за отдих в дневната, а през нощта може да се превърне в удобно легло за сън. Разтегателният диван е неизменна част от съвременния дом не само, когато пространството го налага, той е отлично решенение за пренощуване на семейни приятели и роднини. Хората го предпочитат поради факта, че лесно се трансформира от диван в легло, а също и заради възможността за складиране на завивки и одеяла.

С течение на годините дизайнът на разтегателните дивани непрекъснато се усъвършенства, за да предостави максимален комфорт и гъвкави решения за организиране на пространството. Вече ги няма металните или дървени скари, неудобните, изскачащи пружини, които превръщаха спането в кошмарно изживяване. Повечето съвременни разтегателни дивани разполагат със солидна основа и предоставят несравним комфорт при положение, че подберете подходящия модел.


 
Дизайнерски модел Futon - сиво кадифе. Разгънат и сгънат вариант. Изотчник: www.new.fatare.com

Необходим във всеки дом
Дори и да разполагате с огромна спалня – с най-удобния матрак и най-меките завивки, винаги може да ви изненадат гости, които няма как да се приберат в късните часове. Разтегателният диван за нула време ще се превърне в комфортно легло, където бихте могли да ги настаните. В голям процент от случаите той е най-удачното решение за малки апартаменти или гарсониери. Тогава се налага да изберете между това да имате просторна спалня или функционална всекидневна. Разбира се, повечето хора избират втория вариант.

Много родители избират такъв диван за детската стая, осигурявайки на детето повече свободно място за игри и забавления. Разтегателното канапе спестява пространство, като елиминира нуждата от допълнително легло и заедно с това предоставя място за съхранение на обемисти завивки и одеяла. Придава елегантен стил и допълнителна функционалност на стаята. Двойната функция гаранатира оптимална здравина на конструкцията и комфорт при ползване.Разтегателен диван Idun Lounger - Innovation. Източник: www.innovationsofabeds.com

Какъв вид да изберем?
Преди да закупите разтегателен диван е желателно да обърнете внимание не само на визията, но и на неговите функционални характеристики. Освен че трябва да е красив, диванът трябва да е преди всчико удобен за сядане, следобедна дрямка или пълноценен сън. Разтегателните дивани се различават по форма и големина – ъглови, прави, заоблени, П-образни, даже и кръгли. Изборът на тази мебел зависи изцяло от големината и архитектурните особености на стаята и разбира се, от индивидуалните вкусове и предпочитания.

Ако диванът ще се ползва ежедневно за спане, трябва да се ръководим приоритетно от удобството, което предоставя. Да се събуждате с болки в кръста всяка сутрин не само, че не е приятно, но и няма да доведе до благоприятни последици в здравословно отношение. Ето защо конструкцията на дивана трябва да е добре организирана и оборудвана с качествен матрак. Всеки един елемент следва да притежава необходимата здравина и устойчивост, а тапицериите да са меки и приятни на допир.Дизайнерски модел Oldschool Styletto на Innovation. Източник: www.innovationliving.com


Важен ли е трансформиращият механизъм?
Преди да закупите диван с опция за спане е редно да се информирате в детайли по отношение на неговия трансформиращ механизъм. Това е едни от водещите параметри, за която и да е мека мебел, пряко свързан със степента на удобство, функционалност и полезен живот.
Най-общо механизмите се подразделят на два вида – за ежедневна употреба и подходящи само за извънредни случаи: Диван с трансформация " Клик- клак". Изотчник: www. lampolet.com

1. Трансформация „Клик – клак“ – Този механизъм се използва при производството на дивани от много години и е доказал своите качества по отношение на здравина и лекота при използване. Привеждането в положение за сън се извършва чрез повдигане на седалката нагоре до степен, в която щраква, след което плавно се спуска надолу, изравнявайки се с гърба на дивана. Дори и дете може да разпъне диван с такъв механизъм. Ето защо тези дивани присъстват неотменно в продуктовия асортимент на повечето производители. Подходящи са за ежедневна употреба – доказали се във времето като удобни и практични.Трансформация „Eurobook“. Изотчник: www.canfm.org

2. Трансформация „Eurobook“ – Този тип дивани са много подходящи за ежедневна употреба. Механизмът функционира посредством ролки и панти и при издърпване на седалката, гърбът пада, образувайки равна повърхност. Предимството тук е здравата и опростена конструкция и липса на елементи, които могат да се износят или деформират с времето. Този механизъм се използва както при самостоятелни, така и при ъглови дивани. Критичен момент при него може да се окажат използваните материали. Рамките на матраците трябва да са от масивна дървесина, като не бива да се допуска компромис с алтернативи като ПДЧ и МДФ, при които под натиска на тялото матраците неминуемо ще се деформират. Механизмът "Еврокнижка" има усъвършенстван вариант, където по време на издърпване седалката се повдига лего нагоре и плавно се придвижва максимално напред.

3. Трансформация „Делфин“ – Диваните с такъв механизъм са изключително надеждни и удобни за употреба. Привеждането му в положение за сън става като се изтегли подседалковия елемент напред и с плавно движение се повдигне. По този начин той се изравнява на нивото на седалката и се явява нейно продължение. Характерно за този вид механизъм е лесната трансформация и равна повърхност при отворено положение. Не се препоръчва подматрачния механизъм да е по-голям от 190 см, тъй като независимо от здравината на рамката, може да се получи леко увисване вследствие на тежестта при сядане.Comfort Sleeper (мех. акордеон) на марката American Leather. Източник: www.ironhorsehomefurnishings.com

4. Трансформация „Акордеон“ – Механизмът се състои от широка и удобна седалка и мек гръб, оформен в сгънато състояние, подобно на сгъвките на музикалния инструмент. Рязтягането на дивана се извършва с издърпване на седалката напред, при което гърбът автоматично се разгъва до оформяне на равна повърхност с нея. Класическият модел е предвиден с дължина 200 см в разгънато състояние. Диваните с подобен механизъм са много удобни за честа употреба, тъй като изискват минимални усилия за транформация. Моделите от по-висок клас са оборудвани с ортопедични дървени кръстосани ламели за предоставяне на несравним комфорт по време на сън.

5. Трансформация „Flip“ е доста издръжлива и опростена опция за спане. Използва се придимно при разтегателни фотьойли и двуместни дивани. Диваните с този тип разтягане са подходящи за жилища с малка квадратура. Седалката и рамката под нея са свързани чрез панти и механизми, които при отваряне се трансформират в здрава и стабилна опора. Под двете рамки има ракла с дюшек, които се поставя при отворено състояне и образува едно удобно легло.Модел Somerton в ръзгънато положение. www.willowandhall.co.uk

6. Трансформация „Тройно разгъване“ – Опората при тези дивани може да бъде изработена от ламели, платно и ламели или телоплет. Предимството на тези механизми се изразява в това, че в сгънато положение не заемат много място. Неудобство обаче, представлява необходимостта от премахване на елементите на седалищната част при разтягане. Дивани с такъв механизъм не се препоръчват за всекидневна употреба. Освен, че не са много удобни, след време основата се отпуска.

Противно на всеобщото мнение, че разтегателните дивани са подходящи най-вече за пренощуване на вашите гости, този вид мебели са много подходящи и за малогабаритни жилища тип студио.

Разтегателният диван е многофункционална мебел – елемент от декора на всяко съвременно жилище, без значение дали се ползва ежедневно за спане или в извънредни случаи. Днешните модели са едновременно красиви, качествени и функционални и могат да бъдат поставени на различни места в дома.

Автор: Екатерина Бонева
Закони Нормативна база Коментари