Различните акценти в дневната - фотьойли и табуретки

Фотьойлът и табуретката несъмнено се завръщат в интериора ни през последните години, за да добавят желания акцент на индивидуалност и дори ексцентричност.
11.03.2022
Мила Стоянова
2029
интериор, мека мебел, фотьойли, табуретки
Фотьойли Рига.
Източник: Мебели Виденов, www.videnov.bg

Всеки от нас помни периода по време и малко след соца – всеки български дом разполагаше с класическата комбинация холна гарнитура, а именно – голям разтегателен диван, от двете му страни два фотьойла, пред него ниска правоъгълна или елипсовидна маса и две табуретки. Меката мебел се различаваше само по цвета на дамаската или просто беше покрита с губер или калъф. Мястото на фотьойлът и табуретката бяха винаги близо до дивана и винаги от същия вид. Не се допускаше никакво разнообразие – например различен диван и фотьойл не говореше за креативен подход в интериора, а по-скоро за липса на вкус или материална обезпеченост на семейството.

Може би затова в повечето съвременни български дневни фотьойлът и табуретката не винаги присъстват. Достатъчни са големият ъглов диван и трапезната маса със столове. И все пак – модерното и функционално жилище има нужда от удобната двойка фотьойл с табуретка, не мислите ли? Ето и няколко комбинации и индивидуални предложения, от които можете да се вдъхновите и да поканите тези компактни мебели в дома си.


Фотьойл Марго с табуретка, цвят бородо     Източник: www.videnov.bg


Непреходна класика

Фотьойл и табуретка в един стил – добре познатата класическа комбинация, която е предпочитан вариант за семейната библиотека в дневната или пред големия прозорец. Меката мебел е удобна и приканваща към онези релаксиращи моменти от деня, за които копнее всеки от нас. Ако разполагате и с подвижна малка масичка на колелца, спокойно можете да се отдадете на мига с чаша топъл шоколад и книга в ръка. И така неусетно да си създадете едно уютно кътче в дневната. В допълнение може да декорирате още с подходяща възглавничка и одеяло.


Фотьойл Софи, цвят Сахара     Източник: www.videnov.bg

Стилен акцент в дневната

Ако пък сте от естетите, които държат на стила и отличителните акценти в дома си, заложете на разчупена комбинация от фотьойл и табуретка в различни цветове, материи и форми. Например фотьойлът може да бъде в ексцентрично кралско ленено лилаво, а пред него да поставите кръгла тъмносиня табуретка в кадифе с капитонирана повърхност. Не е задължително двойката мека мебел да се състои от еднотипни части, понякога контрастите създават уникалността, която търсим за жилището си. Разбира се, придържайте се към цялостната визия за интериор в помещението.


Фотьойли Виери в тъмно бежово     Източник: www.videnov.bg


Да се настаним удобно

И все пак, фотьойлът и табуретката все още намират място като част от сета на меката ни мебел или казано по друг начин – близо до дивана и холната маса. Но за да сме по-разчупени и в крак с новото време, заложете отново на контраста и подберете стилна комбинация от цветове за Вашата дневна.

Мебелите с крачета отново са на мода и внасят ретро елемент в интериора на помещението. Високите облегалки и удобните подлакътници осигуряват допълнителен комфорт при фотьойлите. Ако желаете да бъдете и практични, можете да изберете мултифункционални мебели като разтягащ се фотьойл с функция сън, а табуретките освен удобно място за сядане, да осигуряват и място за съхранение. Към тях можете да добавите и декоративни възглавнички с интересен принт за удобство и за акцент.
 


Реклайнер Дрийм, бежов     Източник: www.videnov.bg

Американски стил

Фотьойлите в американски стил не са най-стилното и красиво попълнение за интериора на дневната, но те са изключително удобни и са предпочитана мебел за несемейните жилища. Помните Джоуи и Чандлър от сериала „Приятели“ и техните кожени кресла, нали? Точно така, онези TV фотьойли с различни допълнителни екстри и функционалности, на които седяха с часове гледайки любимите си филми. Ако скоро ви предстои повод, на който да подарите подарък на мъж, сигурни сме, че с избора на такъв фотьойл ще уцелите право в десетката.

 
Табуретки Хестиа и Венедик     Източник: www.videnov.bg

Тенденции при табуретките

И докато фотьойлите през годините запазват основния си вид и предназначение и дори се връщат все повече към дизайнерските решения на миналото, то при табуретките се наблюдават нестихващи процеси на промени както във вида им, така и в предназначението им. Но кои са тренди табуретките днес и как да ги превърнем в акцент в интериора си?

Да започнем от нестандартната форма. Тук въображението е ключово. Например табуретки във вид на сладкиши като френски макарони и къп кейкове. Изобщо всеки десерт, върху който можем да „седнем“ удобно, може да се изработи като табуретка.

Геометрията също е на фокус през последните години и често срещан похват при обзавеждането на жилища. Затова и табуретки в различни геометрични фигури и форми също могат да бъдат страхотно ексцентрично попълнение за вашата дневна.

 
Табуретки - животни     Източник: www.videnov.bg

Табуретки – животни? Още по-нестандартно решение. Но защо не, щом това ще обогати чара на вашия дом. А ето и една елегантна и стилна комбинация вдъхновена от Изтока – плоски възглавници за сядане във вид на табуретки с позлатени или бронзови крачета.

 
Източник: www.videnov.bg

Фотьойлът и табуретката несъмнено се завръщат в интериора ни през последните години, за да добавят желания акцент на индивидуалност и дори ексцентричност. Те започват да намират място не само в дневната, но и в спалнята и дори на балкона. Затова търсете вдъхновение и разчупвайте интериора си с нови и свежи попълнения.

 

Автор: Мила Стоянова

Още по темата

Още от автора
Закони Нормативна база Коментари