Различната сглобяема къща - шедьовър в кутия

Прототипът на сглобяема къща - The Desert House на архитектурното студио Marmol Radziner + Associates е построена върху парцел от около 20 декара, насред пустинния пейзаж на Hot Springs, California.
08.07.2010
Весела Маркова
21
сглобяеми къщи, архитекти, устойчиво, строителство, отопление
Различната сглобяема къща - шедьовър в кутия
Източник: Benny Chan© All Rights Reserved

THE DESERT HOUSE - Desert Hot Springs, California
Прототипът на сглобяема къща - The Desert House на архитектурното студио Marmol Radziner + Associates е построена върху парцел от около 20 декара, насред пустинния пейзаж на Hot Springs, California. Тя е проектирана за директора на компанията Лео Мармол и е завършена през пролетта на 2005 г. Къщата е носител на Почетната награда за дизайн на Американския институт на архитектите за 2006 г., наградата за дизайн за 2007 г. на Чикагския музей за архитектура и дизайн.
Прототипът е изграден от шест модула, съставляващи жилищната площ и още шест модула за декинг системата. В план къщата изглежда като буквата “L”. Това дава възможност за организиране на своеобразно “защитено” външно пространство, където да се разположат басейнът и външната камина.
Естеството на местния климат предопределя и предвиждането на достатъчно жилищни пространства на открито, покрити със специално проектирани слънцезащитени навесни конструкции. Допълнителна естествена протекция от силните слънчеви лъчи е постигната чрез създаването на “скрити джобове”, в които са разположени прозоречни капаци. Тези пространства едновременно уширяват и свързват основното тяло на къщата със северното и крило, където са ситуирани къщата за гости и арт студиото. Площта на къщата е 190 кв.м, още толкова е жилищната площ на открито.
Пустинната къща е изградена с помощта на предварително произведени модули. Модулите са направени от рециклируеми, щадящи природата материали.
Подовата рамка, колоните и покривната конструкция са от елементи от рециклирана стомана, заварени един за друг. Стоманените рамки са много здрави, но в същото време адаптивни, което позволява да се създадат много обширни повърхности, заети само от стъкло или без никакво преграждане. Дължината на един модул е 3.65 м, а общата дължина на къщата, получена от съединяването на отделни модули, е 19.50 м. Различните модули могат да бъдат решени с метална облицовка, дървена облицовка, стъкло или да бъдат оставени без покритие, отворени към околния пейзаж.
В прототипa са използвани облицовъчни хоризонтални панели от секвоя и вертикални панели от цинк-алуминий, боядисани в наситено зелено, съобразно баграта на заобикалящата пустиня.
Екстериорните и интериорните подови повърхности са от шлайфан бетон, който се излива върху металните рамки още във фабриката. Изцяло готови са и ВиК и електро инсталациите. Фабрично подготвени са и голяма част от шкафовете. Към базисния пакет са включени Sub-Zero хладилник, съдомиалня Bosch, Hans Ghroe смесители, CaesarStone кухненски плотове, както и други висококачествени материали и уреди.
Прототипът на сглобяема къща от Marmol Radziner + Associates произвежда 100 % от необходимата му електрическа енергия, чрез соларни панели, разположени на покрива над спалнята. В студените месеци бетоновите подове акумулират слънчева енергия през деня и излъчват събраната топлина през нощта.
Идеята за къща, отговаряща на принципите за устойчиво развитие, е залегнала и при подбора на стъклата. Сравнително голямата площ на стените, изградени само от стъкло, предопределя и допълнителните изисквания към неговите качества и здравина. Подбраното стъкло има 39 % по-добри изолационни качества и 77 % по-висока UV защита.
Почти индустриалната визия на сглобяемата къща впечатлява с прецизирани до съвършенство детайли, с изискана и семпла линия и форма, едновременно изпъкваща и сливаща се с околния пейзаж. Освен това грижите и ангажиментите, обсебващи ни изцяло по време на стандартния строителен процес, просто липсват, когато говорим за модулните сглобяеми къщи на Marmol Radziner + Associates. Вие получавате продукт, образно казано, с 90 % завършеност.
Разумният въпрос в случая е след като изборът, конфигурацията, поръчката, изпълнението и доставката на такава къща са сведени само до няколко кликвания на www.marmolradzinerprefab.com, колко би струвала тя?
Стандартна сглобяема къща с една спалня и баня, дневна и кухня с вътрешна площ от 62 кв.м и още 34 кв.м външна площ с декинг система, възлиза на около 215 000 $.
Къща с две спални, баня, дневна и кухня с обща площ от 150 кв.м (вътрешна и външна в различни пропорции) възлиза на около 295 000 $.
Къщи с три спални и три бани с вътрешна площ от 180 кв.м и още 62 кв.м външна площ с декинг система, възлиза на около 465 700 $.
За промени в модела, спрямо индивидуални изисквания и необходимости, се начисляват 10%. Компанията предлага и Deluxe Installation Plan, възлизащ на около 42 320 $.
И така срещу определената сума е необходимо да изчакате само 4 месеца, за да се сдобиете с уникалното си жилище, ако разбира се, сте избрали да живеете в САЩ...

Автор: Весела Маркова
Закони Нормативна база Коментари