Разлики между инфрачервената сауна и традиционната парна баня

Предимства и недостатъци на инфрачервената сауна и традиционната парна баня.
31.12.2017
Константин Димов
296
сауна, парна баня, инфрачервена сауна, традиционна сауна
Всеки обича да поседне в сауната.
Източник: goodhealthsaunas.com

Всеки обича да поседне в сауната и без да изброяваме многото ползи за здравето от сауната, почивката която ви дава е много ценна. Ако вече обърнем внимание и на релаксиращите ефекти, то тогава купуването на домашна сауна се превръща в опция, за която можем да помислим. Инфрачервените сауни допринасят не само да загубим телесна маса, тоест да отслабнем, но и могат да помогнат при редица здравословни проблеми като карат тялото ни да се изпоти и по този начин да се очисти от шлаки и токсини.


През последните няколко десетилетие предимствата на инфрачервените сауни са били тествани. Проучвания показват, че изпотяването в традиционната парна баня води до отделянето на по-малко токсини от тялото ни спрямо инфрачервената сауна. Някои проучвания сочат, че потта на човек, подложил се  на облъчване в инфрачервена сауна да съдържа до 5 пъти повече токсини спрямо този, който е ползвал традиционното съоръжение.


Добре е да се изтъкне и основната разлика между двата типа сауна. Използването на лъчения вместо водна пара не затопля тялото толкова много, твърдят специалистите. Това означава, че няма повод да се тревожим, ако останем по-дълго в инфрачервената сауна и това няма как да ни навреди. Друга разлика е в начина по който инфрачервената светлина затопля тялото, който е различен от начина по който парата го прави. Парата не загрява отвън навътре, докато инфрачервената светлина принуждава тялото да се затопли отвътре навън. Това означава, че повечето мускули започват да се затоплят преди кожата да започне да се загрява, което прави инфрачервената сауна по-ефективна и ни позволява по-дълго време да останем в нея.


Инфрачервени кабини са най-често изработени от дърво и като дървен материал се използва канадска цуга и канадски червен кедър.

Канадската цуга е дървесина с фини влакна без смола и издържа дълго време. Този вид дървое е особено подходящ за ароматерапия, тъй като няма собствен мирис. Канадската цуга се използва от десетилетия при производстсвото на висококачествени сауни, а според Фън шуй  положителното й въздействие се приписва именно на светлата ѝ дървесина.


Канадският червен кедър е особено подходящ за изработването на инфрачервени кабини. Червеният кедър съдържа много етерични масла, които предпазват дървесината от бактерии и гъбички. Дървесината му е атрактивна на външен вид и има положителен ефект върху дихателната система, тъй като действа отхрачващо.


Всяка инфрачервена кабина е различна по своята форма, големина и дизайн. Важно е силата на облъчване да бъде правилно напасната на съответната част от тялото. Има голяма разлика дали използвате кабината в седяща или лежаща позиция. Трябва да знаете, че в гръбначния мозък се намира най-големият сноп от нерви  в човешкото тяло. В този случай, едно дълбоко проникване на лъчите неизбежно се насочва към цялото тяло, достийгайки кръвообращението и нервната система. Едно затопляне в мускулатурата на гърба дейстова разпускащо при спазми и облекчава болки.


В същото време късите и средни инфрачервени лъчи се грижат за създаването на приятна външна топлина и повишават уюта. Клетките се съживяват, което раздвижва  кръвообращението, а също се ускорява и метаболизма.


Здравни ползи от инфрачервените сауни :
-  Подпомага кръвообращението
- Препоръчва се при спазми и проблеми с гърба
- При болки в ставите
- При заболявания на дихателните пътища
- При кожни проблеми
- Разгражда мазнините

+2
Автор: Константин Димов

Още по темата

Още от автора
Кливенто

Официален представител на европейски производители на отоплителна и климатична техника.

http://klivento.net
GEL AD AQUA безцветнен лак в 12 готови нюанса

Лак гел за импрегниране на дърво на водна основа. Тиксотропна смес от акрилни емулсии и восъци. Създава водоустойчива повърхност, като в същото време позволява на дървото да диша. Придава кадифено покритие. Готов за употреба гел, не пръска при полагане. Предпазва дървото от дървесен червей, гъбички и плесен. Съдържа абсорбенти за ултравиолетови лъчи и влажност.

http://www.miptrade.com/produkti/boi-berling.html
Чех-Пласт

Прозорци и врати за пасивни и нискоенергийни сгради.

http://chehplast.com
СИНХРОН-С ООД

Решения за противопожарна защита и сигурност.

http://synchron-s.com
Баумит СтарТоп - ново поколение силиконова мазилка

Kомбинира три функции: перлен ефект при дъжд, поемане на влагата при наличие на роса или мъгла и бързо изсъхване на повърхността.

https://baumit.bg/statii/1085/premium-silikonova-mazilka
Вълков Хидроизолационни покрития

Производител на индустриални подови покрития, течна гума, прозрачна хидроизолация.

https://hidroizolaciq-techna-guma.com/akrofleks-2k-pu-t
Пусни своята реклама
Закони Нормативна база Коментари