Разберете как да използвате климатика енергийно ефективно

Информирайте се как да използвате климатика, така че да работи за вас и да удовлетворява напълно нуждите ви.
15.08.2015
Майстор Плюс
280
климатик, енергоефективност, климатизация, климатик през лятото, охлаждане
Направете климатика добър ваш „приятел“
Източник: http://listtoptens.com

Прогнозата за времето отново ще показва 30+ градуса. Продължаваме да мечтаем за почивки и екскурзии до екзотични кътчета на света, с желание да избегнем задушните и горещи моменти в офиса или у дома. Но не това е единственият начин, на помощ идва един верен приятел с охлаждащи умения, който може да ни изведе от „дупката“ – добрият климатик.
Едновременно с комфорта от използването му, ни се иска и битовите сметки за електричество, в края на месеца, да ни изпълват с повече спокойствие. Последното е напълно постижимо, стига да знаем как да използваме климатик през лятото енергийно ефективно. Следвайте тези няколко съвета и със сигурност ще постигнете това.

Обърнете внимание на следните моменти

Изчислете квадратурата на помещението
Много важен момент за енерийното използване на климатика – големината му трябва да отговаря на възможностите му за охлаждане на помещение с определени размери. С по-малък от необходимото няма да постигнете желания резултат, а по-големият ще работи неефективно. Препоръчваме ви да обсъдите тези параметри предварително със специалист или да се допитате до професиално мнение на консултант в магазин.

Разположете климатика на коректно място 
Съветваме ви да монтирате климатика на източна или серверна стена, на по-сенчесто място, където няма концентрация на пряка слънчева светлина. В противен случай ще затрудните работата му, което ще се отрази на вашите сметки.

• Обърнете внимание на поддръжката 
Добра идея за вашия климатик е, освен регулярната годишна профилактика, сами да почиствате филтрите на всеки два месеца. 

• Умерен режим на работа
За разлика от зимния режим на работа, през лятото не е добра практика климатикът да се оставя да работи цял ден. Използвайте таймер, който да включи уреда два часа преди да се приберете - достатъчно време да охлади помещението и да ви служи по-икономично.


Няколко съвета за по-ефективна работа на климатика

Високи стайни растения – враг за климатика 
Възможно е да изглежда като добра идея за интериора, но е пречка за ефективната работа на климатка – не го скривайте зад високи растения, тъй като затормозявате ефективното му функциониране.

Коя е оптималната температура?
Не правете често срещаната грешка да нагласяте климатика си на 18-19 градуса, когато навън температурата е 30+. По този начин единствено ще натоварите уреда, както и ще подложите тялото си на стресови температурни разлики. Градуси межу 22 и 25 са напълно адекватни, за да се чувствате комфортно и да не си причините някоя настинка посред лятото.

• Комбинация от два уреда 
Съчетаването на климатик и таванен вентилатор е изключително подходящо, тъй като вентилаторът разпределя охладения въздух по-равномерно в цялото помещение. Така че, ако имате тази възможност, не се колебайте повече.

• Нагряващи уреди в близост 
Избягвайте поставянето на телевизор, компютър, музикални уредби и други в близост до вашия климатик. Уверете се, че има достатъчно разстояние между тях, за да им осигурите дълъг живот и вярна служба в дома ви.

А вие смело ли посрещате летните горещини? Ако ви е необходима допълнителна, професионална помощ, свързана с монтирането и поставянето на климатик, можете винаги да разчитате на професионалистите, регистрирани в MaistorPlus. Направете безплатна заявка, изберете начин на контактуване с изпълнителите, сравнете оферти и отзиви от клиенти, и изберете този, който съответства на вашите очаквания.

+5
Автор: Майстор Плюс
Закони Нормативна база Коментари