Радиаторът в банята – дизайн и функционалност

Радиаторите за баня ще Ви дадат не само необходимата топлина и приятно усещане за уют, но и ще допринесат за освежаване на интериора.
08.11.2021
Светлана Влайкова
1641
обзавждане за баня, радиатори за баня, алуминиеви радиатори за баня, лира за баня
Лира за баня от неръждаема стомана
Източник: Бонита Ефект ЕООД, www.lirazabania.com

Независимо от това дали обзавеждаме чисто нова баня или правим някакъв ремонт, изборът на подходящо отопление в нея стои на първо място. Никой не обича да се къпе през зимата в студени помещения. Радиаторите и лирите за баня ще Ви дадат не само необходимата топлина и приятно усещане за уют, но и ще допринесат за освежаване на интериора.

Преди да закупите радиатор за баня трябва да сте уточнили какъв вид отопление ще използвате – електрическа енергия, газ или друго и да съобразите покупката на радиатор с това. В търговските обекти консултантите ще Ви помогнат, за да вземете правилното решение.

Съвременните радиатори са едно от най-практичните решения в интериора на банята, защото съчетават в себе си двете качества, необходими за това – да са едновременно функционални и да са с привлекателен дизайн.

Днес в търговската мрежа могат да бъдат намерени най-разнообразни радиатори за баня. Многообразието им позволява да бъдат необходимия елемент от интериора и в същото време да се използват и не само за отопление, но за сушене на дрехи, т.е. да се използват като нестандартна закачалка в банята.

С избора си на радиатор за баня ще получим не само топла и уютна баня, но и ще забравим за мухъла и плесените, които доста често се появяват в помещенията с повишена влажност. Повечето радиатори поддържат постоянна температура и поддържат благоприятен микроклимат в помещението.

 
Лири за баня от неръждаема стомана     Източник: www.lirazabania.com

Какво трябва да имаме предвид, когато избираме радиатор за банята?

● Трябва да сме уверени, че радиаторът ще изпълнява своята основна функция, т.е. да затопля цялото помещение. Високата мощност ще осигури поддържането на оптимална температура и в малката, и в по-голямата баня. Но все пак е желателно да изберем радиатор с подходяща мощност според размерите на помещението.

● Желателно е предварително да сме уточнили мястото на радиатора в банята. В това отношение на пазара има богата гама от радиатори и за хоризонтално, и за вертикално монтиране. Това е въпрос на личен избор и интериорно решение.

● Ако банята, в която ще поставяме радиатор е голяма, можем да помислим за монтирането на два радиатора, един срещу друг. Благодарение на това решение ще получим двойно по-голяма мощност за отопление, а по този начин и максимален ефект.

● От съществено значение е материалът, от който е изработен радиаторът, защото от това зависи и неговата дълготрайност във времето. Радиаторите за баня се произвеждат най-често от от нисковъглеродна стомана, неръждаема стомана или алуминий. Ако искаме помещението да се затопля по-бързо е желателно да закупим радиатор от алуминий. Ако не държим на това, може да изберем вариант от неръждаема стомана.


Лира за баня от неръждаема стомана     Източник: www.lirazabania.com


Ако радиаторът е изработен от неръждаема стомана, той има дълъг живот и голяма гаранция. На практика е неподвластен на ръжда. Няма да корозира с времето или да промени цвета си. Съвсем спокойно върху такива радиатори можем да поставяме мокра хавлиена кърпа. Това няма да се отрази на ефективността на електроуреда. Този тип радиатори лесно се почистват, екологични са и може да се рециклират. Техен недостатък е, че са тежки и не позволяват да има големи възможности за разчупен дизайн.Радиаторите за баня, изработени от ниско въглеродна (мека) стомана са популярни най-вече с конкурентната си цена. За да бъдат предпазени от ръждата и корозията този вид радиатори са боядисани от външната си страна или са хромирани. Това е направено с цел да се предотврати стареенето. Боядисването позволява голям избор от цветове и стилове, но и при този вид радиатори също няма голямо разнообразие за интериорни решения. Тяхната форма е стандартна.Алуминиевите радиатори са най-използваните радиатори в съвременния интериор. Те са известни със своята лекота, здравина и много добри дизайнерски изпълнения . Алуминият е много добър проводник, което го прави идеален като използван материал за радиатори и лири в банята.

Радиаторите произведени от алуминий бързо се нагряват и достигат до желаната температура, което ги прави изключително ефективни и функционални. Лекотата ги прави лесни за монтиране. Те са екологични и могат да се рециклират.

При лирите от алуминий има изключителни дизайнерски решения, които биха задоволили всяко изискване на клиента. С този вид радиатори и лири спокойно можете да намалите сметките си за електричество и газ.

● Добре е да знаем, че повечето съвременни радиатори имат създадени допълнителни елементи за поставяне на хавлиени кърпи, а изборът на това допълнение ги прави по-функционални. Макар, че в повечето случаи можем да използваме самите елементи на лирата за това, допълнителните части никога не са излишни. Почистването на радиаторите и лирите в банята става бързо и лесно. Необходима е само подходяща кърпа и обикновен почистващ препарат.

Многообразието на радиаторите и лирите дава на практика неограничени възможности в интериора на банята, така че да бъдат едновременно и ефективни, и функционални, и да доставят наслада и красота.

 
Лири за баня с изключителен дизайн     Източник: www.lirazabania.com

На българския пазар можем да намерим радиатори и лири с изключителен дизайн. Алуминиевите лири са не просто радиатори. Те вече са част от интериора на почти всяка баня. Могат се намерят във всякакви форми и дизайн – хоризонтални, вертикални, с повече или с по-малко ребра, с допълнителни елементи към тях или с изчистена форма. Всичко е въпрос на личен избор и вкус.

 

 

Автор: Светлана Влайкова
Закони Нормативна база Коментари