Пътят към Salone: поглед към новото в мебелното изложение в Милано 2024

Това най-голямо изложение за дизайн, традиционно провеждащо се всеки април в Милано (с изключение на промените заради пандемията) започна кампанията си за 2024 година по интересен нов начин – с международното турне Road to Salone 2024.
07.12.2023
Теменужка Захариева
471
изложение за интериор, Salone del Mobile Milano
Прес турнето в Париж.
Източник: Salone del Mobile

Началото беше поставено в Париж на 21 ноември. Прес турнето имаше за цел да представи накратко поглед към 62-то издание, планирано за 16 до 21 април: от еволюцията на оформлението на панаира, което все повече ще се фокусира върху посетителите и техните нужди, до завръщането на двугодишните събития EuroCucina и Международната изложение за бани. След това, демонстрирайки ключовите постижения на 62-то издание,  Road to Salone 2024 продължи през Лондон, Берлин и Копенхаген, където също много изявени имена от света на дизайна изразиха своите иновативни визии. 


В Париж срещата беше с дизайнера Patrick Jouin, в Лондон с британските дизайнери Edward Barber и Jay Osgerby, в Берлин с немския дизайнер Konstantin Grcic, в Копенхаген с Luca Nichetto и младата датска дизайнерка Felicia Arvid.


Общата нишка на събитията, включени в Road to Salone 2024, е темата за домашния живот: разговорите с международно известни гости изследват начините, по които тази концепция е обект на постоянна еволюция.  Ключовите теми са значението на силата на визията и иновациите в света на големите събития и индустриалния дизайн, необходимостта от все по-ориентирана към човека приобщаваща култура, от мултидисциплинарен диалог между различни културни и географски области и, не на последно място, устойчивост, област, в която Salone del Mobile вече отбеляза важен крайъгълен камък, сертификат ISO 20121 за управление на устойчиви събития, постигнат в последното издание.


Във френската столица Джанфранко Маринели, президент на Federlegno Arredo Eventi и Марко Сабета, генерален мениджър на Salone del Mobile. Милано, споделиха първата информация за предстоящото издание, насрочено за 16 до 21 април 2024 г. Присъстваше и Марва Грифин Уилшър, основател и куратор на събитието, посветено на дизайнери под 35 години SaloneSatellite, и посланик на Salone del Mobile.Milano за международни отношения.


В сряда, 22 ноември, обиколката спря в Лондон – Обединеното кралство е четвъртата най-голяма дестинация за италиански износ на мебели за 2022 и 2023 г. Събитието се проведе в многократно награждавания 5-звезден Bulgari Hotel London, проектиран от Антонио Читерио, който отвори врати през 2012 г.  


Европейският етап от Road to Salone 2024 приключи в Копенхаген– градът е столица на архитектурата за 2023 г. благодарение на продължителен процес на градско развитие и постоянен ангажимент за насърчаване на качеството на живота и отговорността към околната среда. Дизайнерите Luca Nichetto и Felicia Arvid бяха специалните гости на деня, поставяйки акцент върху хибридизацията и мобилността – разбирани като културно пътуване и изследване за съчетаването на идентичност и номадизъм .
 

Представянето в Берлин. Източник: Salone del Mobile.


През декември турнето продължава от другата страна на океана, в Съединените щати: в Маями (5 декември), Далас (23 януари), Ню Йорк (25 януари) и Чикаго (22 февруари). 


Сред новостите на Salone del Mobile 2024 ще бъдат новите оформления на EuroCucina и Salone Internazionale del Bagno, напълно преработени от Lombardini22 (вече автори на римейка на Euroluce миналата година).  Промянатa на перспективата за новите оформления на Salone del Mobile 2024 е продължение на процеса, започнал с Euroluce, който доведе до трансформиране на специалните павилиони в криволинейни пътеки, осеяни с пространства за почивка и културни развлечения, и прилагане на подхода и към организацията на предстоящите през  април EuroCucina 2024 и Международното изложение за бани.


Баня и кухня, например, ще бъдат съседни и свързани, "тъй като много чуждестранни оператори се занимават и с двата сектора", обяснява Андреа Вайани, директор на събитията на Salone del Mobile. „А също и павилиони 5-7 и 11-13, където са концентрирани най-ориентираните към дизайна компании, ще бъдат на близко разстояние.“


Ще бъде различна и логиката на оформление на разположението. EuroCucina 2024 ще бъде във формата на двоен пътен пръстен, обграждащ четири големи централни елемента. В центъра ще има инсталация, посветена на дизайна на храната.


Новото оформление ще се реализира с повторно използвани материали.


Road to Salone 2024 е възможност за цялата дизайнерска общност да мисли заедно за бъдещето на живота. Благодарение на участващите специални гости, първите четири спирки в Европа изследваха една нова идея за обитаване на пространства, във и извън дома: такава, която не зависи от притежанията и все повече се обвързва с чувствата и човешките отношения.
 

Закони Нормативна база Коментари