Пътуване до Лапландия –Вашия подарък от Дядо Коледа

Ако сте съхранили детското любопитство, една интересна дестинация за пътуване е Лапландия.
14.12.2017
Лилия Лозанова
356
Лапландия, Ровaниеми, Дядо Коледа, северно сияние, Финландия
Източник: www.rualtravel.bg

Ако сте съхранили детското любопитство, една интересна дестинация за пътуване е Лапландия. Въпреки че отдавна сте минали възрастта  на вярата в Дядо Коледа, можете да  го откриете до град Рованиеми - столицата на филандската  област. Тук можете да преживеете различни приключения - посещение на ферма за елени, наблюдение на Северното сияние, разходка с моторна шейна върху замръзнало езеро, сафари с хъски. Всичко това може да Ви се случи без намесата на Дългобрадия, или след като сте се срещнали лично с него.


Ако в представите ви Арктическия кръг е близо до края на света, то се Рованиеми намира точно там.  Нощите и дните продължават по 24 часа и поне 200 пъти годишно се вижда полярното сияние. Това е един от най-големите градове в света по площ, защото всъщност голямата му част е заета от гори. Населението на областта е около 187 хил. жители. Обаче по статистика многократно повече да другите „обитатели” - северните елени. Те са полуопитомени. Напълно нормално е докато вечеряте на фона на празничните светлини, през прозореца да надникне благородно животно. Тези горски гости всъщност са символ на града. 


Прикалното село на Дядо Коледа. Източник: www.rualtravel.bg


След немските бомбандировки през 1944 г. Рованиеми е възстановен като рога на северен елен по плановете финландски архитект Алвар Аалто. Разбира се, че почетния жител на този областен град е самия Дядо Коледа. Поради значителния туристически поток, той посреща гостите си в няколко къщи в магическото село. То се намира на няколко километра от града и в него целогодишно цари коледно настроение. Отвсякъде се чуват коледни песни и украсата на сградите е тематична. Пощенската станция работи активно и най-вече децата изпращат писма до добрия старец дори през лятото. Обаче трябва да внимават в коя пощенска кутия пускат свето послание. В жълтата е експресната поща, а събраните в червената заминават точно преди Рождественския празник. Дядо Коледа приема гости всеки ден. Неговият „офис” е оформен като пещера и в тази работилница цари празнична атмосфера.


Разбира се, голямата атракция е Северното сияние.
Всяка вечер то е с различен интензитет и се образува вследствие на взаимодействието на заредени частици от слънчевия вятър с магнитосферата. Полярните сияния са в основата на много легенди и митове на северните народи.


Северното сияние. Източник: www.rualtravel.bg


Заслужава си да се включите в нощен преход с шейни в търсене на Северното сияние. То се появява неочаквано, което превръща „лова” на чудната небесна светлина в истинско приключение.мПовече неща за това уникално явление, за природата и фауната на тази уникална част от планетата можете да научите в музея "Арктикум". Тук ще разберете, че по тези земи има и добив на злато. Любопитна визитка на държавата е, че етническия състав е пъстър и местните хора говорят шест диалекта. В тези територии на снега и студа, са оставили свои следи няколко различни култури – финландска, шведска, норвежка и руска. Всъщност коренното население е саами, което в днешни дни е около 7000 души. В музея ще научите повече за техният номадски начин на живот, за практиката им в отглеждането на животни, за културните им традиции.Не бива да пропускате посещението на ферма за елени.
Те са полудиви животни, защото имат собственик и са маркирани. Скитат се свободни, но ги прибират във фермите само в най-студените зимни дни. Животните се отглеждат заради кожата и месото им, предпочитано от местното население. Тук можете да се насладите на  незабравимо возене с шейни теглени от елени. 
 


Магията на белия курорт Рука.  Източник: www.keyworldhungry.com


След като сте във Финландия, надникнете в тайните  на леденото царство на зимните спортове.
За целта се отправете към град Рука, който се намира на около 200 км. от Рованиеми. След като не забравяте факта, че през коледно - януарския период температурата е минус 30 градуса, можете да се „гмурнете" в различни забавления. Наоколо има 36 ски писти, 21 лифта и 159 км крос-кънтри маршрути за ски бягане.


Голям е адреналина при обиколката  на замръзнало езеро с моторна шейна. В района има 600 км маршрути за моторни шейни, по които ще можете да карате върху замръзнали езера и през приказни гори. На 100 км се намира руската граница, до която се стига с моторната шейна. 


Можете да си направите разходка с шейна, теглена от хъски и да обиколите съседните ферми, в които ги отглеждат и обучават. Ако пък искате да се потопите в дивата природа, изберете зимен риболов или преход със снегоходки. След всички ледени емоции,  има един почти задължителен начин във Финландия да се отпуснете - сауната. В тези димящи помещения има всичко, което да влее в тялото енергия и нови сили. След това разбира се ви очаква топлината и уюта на близкия ресторант.


Във Финландия се консумира простичка, но вкусна храна.
Използват се продукти с много добро качество и затова вкусът и ароматът им не се заглушават с прекомерно много подправки. Рибата от морето (херинга) и от многобройните ледникови езера (сьомга и пъстърва) винаги е добре дошла на трапезата. В горите има дивеч, който внася разнообразие. Съвременната градска финландска кухня по нищо не се различава от европейската. Това е страната на тъмния хляб и на различните малки хрупкави хлебчета. Лапландия внася своя дял към кулинарното разнообразие с еленовото месо, сьомгата, домашните сирена и горските плодове. Картофите и ръженото брашно са много разпространени в този регион. От ръжено брашно и риба се прави прочутият рибен пирог "калакуко", който се пече цели шест часа. Карелските пирожки са с тънка ръжена коричка, пълнеж от ориз и по форма приличат на ... мокасини.

Много популярни във Финландия са кренвиршите и наденичките. Съчетани със студена бира, те са неотменима част от друго национално удоволствие - сауната. Хайверът се яде със сметана и ситно нарязан лук. Най-любимата риба е сьомгата, която се сервира сурова, осолена или пушена. Опушването е много стар метод за приготвяне и консервиране на храна. Финландските фаворити са месото от елен, овнешко и шунката от свински бут. От напитките най-разпространени са джинът и водката, а от безалкохолните – кафето.


След всевъзможните вкусотии и релакса  от сауната, в съзнанието ви ще преминат искрящо белите емоции, изпитани на Арктическия кръг. Ако не можете да заспите от вълнение, може да се окаже, че просто ви омайва неочакваното северно сияние. При всички случаи ще бъдете убедени, че пътуването до Лапландия си е истински подарък от Дядо Коледа.

Автор: Лилия Лозанова
СИНХРОН-С ООД

Решения за противопожарна защита и сигурност.

http://synchron-s.com
Кливенто

Официален представител на европейски производители на отоплителна и климатична техника.

http://klivento.net
BLACKBOARD PAINT Боя за черна дъска, на водна база и специална композиция акрилни смоли

Подходяща за създаване на повърхности с ефект на черна дъска. Специален състав за лесно изтриване с гъба, без да оставя тебешир.

http://www.miptrade.com/produkti/boi-berling.html
Баумит СтарТоп - ново поколение силиконова мазилка

Kомбинира три функции: перлен ефект при дъжд, поемане на влагата при наличие на роса или мъгла и бързо изсъхване на повърхността.

https://baumit.bg/statii/1085/premium-silikonova-mazilka
Вълков Хидроизолационни покрития

Производител на индустриални подови покрития, течна гума, прозрачна хидроизолация.

https://hidroizolaciq-techna-guma.com/akrofleks-2k-pu-t
Чех-Пласт

Прозорци и врати за пасивни и нискоенергийни сгради.

http://chehplast.com
Пусни своята реклама
Закони Нормативна база Коментари