Пътешествие в новата реалност – офис по пантофи

В съвременния дом никак не е излишно да бъдем подготвени с удобно работно пространство, което да спомогне дейността ни, независимо дали това е плод на личен избор или форсмажорна ситуация.
01.09.2020
Весела Маркова
1498
домашен офис, офис удома, home office

Независимо от това дали идеята за работа от вкъщи Ви допада или не, съвсем наскоро се оказа, че съществува напълно реална възможност това да се случи и без да сме планирали подобен ход. В действителност много хора трябваше да реагират постфактум, за да създадат удобно работно място, чрез подходящо офис обзавеждане, съответстващо на тяхната професия и ангажименти. Разбира се, не винаги работата от вкъщи е  100% алтернатива, а в някои сектори това е напълно неприложимо. От друга страна глобалната ситуация, в която изпадна по-голямата част от населението, създаде доста интересни феномени, чисто в професионален план, тъй като работните навици трябваше бързо да бъдат адаптирани към новите обстоятелства. И както всеки един казус и тук трябваше да се вземат под внимание плюсовете и минусите, евентуалните неудобства и също така неочаквани предимства.

 
Източник: www.como.bg

На динамичните хора, свикнали със забързания градски ритъм, който дори зарежда силите им и ги мотивира за действие, поставянето в статично положение със сигурност е подействало като шоков удар и ги е заварило неподготвени. За други изпълнението на служебните задължения от удобството на дома всъщност се оказва неочаквано добра възможност.

Така или иначе нека да започнем с това, че в съвременния дом никак не е излишно да бъдем подготвени с удобно работно пространство, което да спомогне дейността ни, независимо дали това е плод на личен избор или форсмажорна ситуация. Знаем, че голяма част от населението в градовете е ангажирано с работа в офис и различните му разновидности. Спрямо спецификата на конкретната дейност. Стана ясно, че е напълно възможно голям процент от тези хора да работят добре в условията на дома си, без това да влияе на продуктивността им, дори в много случаи се получи неочакван феномен с противоположен знак. И тъй като, както знаем, мотивацията и нагласата за работа пряко зависят и от средата, която е оформила тези навици, създаването на удобно и привлекателно работно място у дома се оказва ключов фактор за крайния резултат.

 

Програми за обзавеждане на офис, произведени в Германия. Многобройни възможности за комбинация според собствените Ви потребности.     Източник: www.como.bg

Основните моменти, на които ще обърнем внимание в този материал, са свързани с правилния подбор и ситуиране на работния кът в пределите на жилището, което обитаваме. 

 
Снимка 1: Елегантна серия от бюра и етажерки, която ще внесе свеж акцент във всяко едно помещение и ще улесни работата Ви в домашни условия. Плотове в декор див дъб, метална основа в цвят черно мат.
Снимка 2: Друго предложение от немска програма за офис обзавеждане.     Източник: www.como.bg

ЦЕЛТА
Винаги в началото трябва да бъде поставена целта, кой, защо и с каква интензивност ще се нуждае от домашен офис. От тази точка нататък трябва да се съобразим с това, по възможност да бъде използвана онази част от дома, където ще бъде максимално спокойно и няма да се налага да бъде прекъсван изненадващо работният процес. Необходимо е да се вземат под внимание и нуждите на останалите обитатели на дома, по възможност да се минимизират евентуалните неудобства в тяхното ежедневие, да се помисли и за възможността това новооборудвано пространство да бъде споделено, съобразно техните потребности. В тази връзка може би на повечето хора не им липсваха комични ситуации във връзка с едновременното пребиваване у дома на всичките обитатели. Едно нестандартно решение за позициониране на домашния офис със сигурност би дало определен заряд и повишена мотивация за работа. Това е осъществимо за жилища, разполагащи с тавански помещения, градина, в някои случаи дори гаражът би се оказал подходящ. Доста често обаче, жилищното пространство, особено в градовете, е доста ограничено. В такива случаи подходящо би било да се използва част от спалнята за създаването на работен кът, тъй като през деня, тя не е натоварена с други функции.
 

Източник: www.como.bg

СВЕТЛИНАТА
Работният кът със сигурност се нуждае и от достатъчно количество светлина. Много внимателно трябва да се прецени количеството ѝ, както и нейният ъгъл на проникване в помещението през различните сезони. Не бива да се допуска натоварване на очите, когато слънцето прекалено силно осветява екрана или създава условия за заслепяване и дори невъзможност за работа.
 

Източник: www.como.bg

БЮРОТО
Добре е по възможност да бъде обособено отделно бюро  единствено за тази цел. Най-практично е да използваме инженерен подход при задаването на параметрите на бюрото, необходимо пространство, височина, възможност за окабеляване и прегледност, безопасност и защита на ел. контактите, както и необходимото място за съхранение на всички работни материали. В това число удобни чекмеджета и шкафчета с органайзери, които да осигурят  прегледност на всички необходими канцеларски материали. Принтер, скенер  и друга офис техника се нуждаят от допълнително пространство и в повечето случаи това предполага отделен модул, тъй като стандартно бюро не би ги побрало. Ъглово бюро е доста добър избор за целта, стига пространството да го позволява. Това означава повече място и разпределяне на два сектора със съответните функции.  Подвижен контейнер за съхранение ще даде по-голяма гъвкавост и за самото позициониране, както и ще освобождава бързо и лесно място при необходимост.
 

 
Източник: www.como.bg

ТЕХНИКА И ОФИС АКСЕСОАРИ
Ако в работата ни е необходимо да следим напомнящи бележки, календари или графици, то отлична идея би било да опрем бюрото в стена, където да добавим и работно табло. По този начин ще се въведе временен ред, който по нищо няма да отстъпва на офисната среда и ще се избегнат излишни прекъсвания, в търсене на нещо. Всичко това ще помогне и за създаване на необходимата дисциплина за работа и поддържане на обичайния ритъм, а защо не и забързването му.  Един стенен или настолен часовник също е добра идея, за да чувстваме по-осезаемо полезността на времето, прекарано в работа. Много хора споделиха, че са успели да отметнат много повече от задачите си именно в този период. Използването на маса също е вариант, но в повечето случаи това предполага задължително разместване на вещите и създаване на нов “set up” всеки път, преди работа.

Много важен фактор е добрата връзка с интернет, както и набавянето на поне минимума офис техника. Защото всяко едно неудобство за изпълнение на дадена дейност с обичайната скорост и отработен път, довежда до неминуемо раздразнение. Трябва да се вземе предвид и другата неотменна потребност – необходимостта от конферентна връзка с останалата част от екипа, клиенти или партньори. Всичко това предполага създаването на необходимите условия – уединено място, камера и слушалки, подсигурена тишина, и дори подходящ фон.

 
Източник: www.como.bg

ОФИС СТОЛЪТ
Не по-маловажен елемент е удобният стол. В повечето случаи трапезарен или друг стол, не са подходящи за дълги часове работа. Добре е да се инвестира в хубав ергономичен стол с достатъчно опции за индивидуални настройки, тъй като доста хора са склонни да работят повече часове от дома си и неминуемо удобната поза би била от голямо значение. Като цяло удобството не трябва да бъде пренебрегвано в полза на красив дизайн или визия, съответстваща на останалия интериор, дори само за няколко часа работа на ден. В този случай съобразявайки се с цветовите решения в конкретното помещение „офисната” визия на стола не би била проблем.


БИБЛИОТЕКИ И ШКАФОВЕ
Ако работата ни е свързана с използването на книги, каталози, мостри и други пособия, със сигурност една етажерка или библиотечен шкаф в близост, биха създали не само необходимото удобство, но и ще дооформят стила, който ни приляга. В помощ идват всякакви идеи и креативност, така че работното място да се свързва и със забавление, с неща, които да радват окото, например ценни, богато илюстровани книги, красива карта на света или глобус, макети на сгради или скъпи спомени. Този кът може да бъде реаранжиран периодично, което ще му придаде допълнителен чар.

 
Източник: www.como.bg

ДЕКОРАЦИЯ В СТИЛ „home office”
Може би тук е подходящо да въведем прекъсване – малко лирично отклонение, за всички неща, които биха ни доставили удоволствие, а не са приложими в обичайната офис среда. Организирайки новия работен кът, добре би било да внесем промяна в досегашния облик на избраното място чрез подходящ декор. Това може да бъде свързано с работата ни или точно обратното, нещо което да ни накара да се почувстваме щастливи и да ни усмихва през деня, да ни прави радостни, от това, че сме пълноценни и от дома си. Преобразяване и то със забележителен ефект, може да се постигне бързо с пребоядисване на стена или част от нея, добавяне на тапет, пано или картина, снимки, растения, сувенир или друг спомен. Лека музика би била чудесно допълнение. И нека не забравяме, че всяко усилие, вложено в тази нов придатък към функциите на дома, ще дава своите плодове във времето, дори когато не е свързан с „home office” режим. Това трябва да бъде онзи многофункционален кът от дома, където атмосферата „автоматично” да подтиква към работа и творчество.
 

Източник: www.como.bg

Малко или много работата от вкъщи предполага и мултифункционалност, рационално разпределяне на времето, както и вмъкване на допълнителни ангажименти покрай работния процес. В този смисъл в домакинства с малки деца нещата дори могат да бъдат сведени до създаването на подвижна „работна станция”, която също си струва да бъде планирана добре. Чудесен вариант би било компактно бюро на колелца.

ДОПЪЛНИТЕЛНОТО ОСВЕТЛЕНИЕ
Допълнителното изкуствено осветление има съществена роля за безоблачното функциониране на домашния офис. В удобството на жилището ни именно късните часове понякога се оказват най-плодотворни. Осветителните тела би следвало да съдържат опции за регулиране степента на осветеност, ъгъла и отдалечеността. Не бива да се пренебрегва и възможността за създаване на различен тип атмосфера именно, чрез създаване на няколко светлинни сценария и източника. Със сигурност това удобство е със силно индивидуални характеристики, затова абсолютно препоръчително е тези осветителни тела да бъдат изпробвани на живо в подходящите условия, преди да бъдат закупени. Същото се отнася и до вида и параметрите на осветителните крушки.


И ако трябва да обобщим в непривичната за работа домашна атмосфера, кътът който ще създадем, трябва да ни доставя удоволствие, да събужда желанието ни за активност, да привлича погледа като място, където са експонирани нашите лични предпочитания и ценности, където думата „трябва” да бъде изместена с думата „искам”.

 

Автор: Весела Маркова
Закони Нормативна база Коментари