Пътеки от естествен камък

Градинските пътеки трябва да бъдат красиви, но и най-вече функционални.
01.08.2018
Екатерина Бонева
8168
двор, пътеки, градински пътеки, пътеки от камък, пътеки от гранит
Красотата на гнайса - пътека от гнайсови павета
Източник: www.houseconnection.us

Пътеките са основен елемент в градинския комплекс. Те изграждат връзката между външната среда и входа на жилището и осигуряват достъп до отделните кътчета в двора, предоставяйки на живущите стабилна и естетически издържана повърхност за преминаване. Проектирането им трябва да допълва хармонията от форми и цветове в лехите, а това изисква особено внимание по отношение на стиловата подредба и вида на използваните материали. Възможностите за дизайн на градинските пътеки са многобройни. Може да се експериментира не само с формата и размера, но и с растенията за декорация, осветлението и много други фактори.

Очарованието на естествените материали
Градинските пътеки трябва да бъдат красиви, но и най-вече функционални. В този материал ще обърнем внимание на алеите от естествен камък. За разлика от технически произвежданите му аналози, които обикновено са гладки и еднородни, естественият камък се характеризира с груба неравна повърхност и неопределени форми. Заради своята здравина и природно излъчване, камъкът е един от най-често използваните материали за оформяне на външна настилка и дворни пътеки. Артистично подредените алеи от каменни плочи следват профила на терена и създават усещане за връзка с природата. Те са устойчиви на натоварвания, не се променят с течение на времето и имат дълъг живот.

Изключение правят варовиковите плочи, които под въздействието на атмосферните условия започват да се ронят и разтрошават. Мраморът също не е дълготрайна алтернатива, заради чувствителността си към киселини. Празнините между плочите обикновено се запълват с трошен дребен камък, чакъл или мулчиращи кори. Може и просто да се засеят с тревна смеска или почвопокривни растения. Тези пътеки се нуждаят в по-голямата си част от допълнителна поддръжка, косене и подрязване. Достатъчно са красиви и с висока декоративна стойност, така че малкото прекарано време за поддържането им си заслужава. При денивелация на терена камъните може да се разположат стъпаловидно, напомняйки на приказна градина.


Стъпаловидна пътека от крайречни каменни плочи    Източник: www.springlakedesign.com

Пътеки от камък за приказен двор
Реденият камък е един от най-красивите варианти за оформяне на дворна пътека. За тази цел се използват основно гнайс, гранит, базалт, а също и речни камъни. Дизайнът и конструирането на пътеката трябва да са изпълнени с усет и да допълват красотата и стила на градината. Наместените дълбоко в земята обемисти камъни, създават усещане за стабилност и устойчивост. Правилото е камъните да се заравят на две трети в земята, но намирането на подобни дебели камъни подходящи за пътека понякога е трудна задача. В тези случаи може да се използват и по-тънки варианти, които трябва здраво да се циментират в земята.
 Плочопътека за приказен двор. Източник: www.dizainall.comПлочопътеките се изпълняват върху твърда земна основа, но могат и да пресичат потоци и езера. Някои се сливат толкова добре с ландшафта, че сякаш винаги са били част от него, а други са преднамерено необичайни и аранжирани по начин, който създава определен ефект. Избират се камъни с гладка или леко грапава повърхност. Специалистите в оформянето на ландшафта умело играят с разстоянията, размера, мотива и характера на аранжировката. Това позволява да се определи маршрута и скоростта на придвижване на преминаващия по пътеката, превръщайки разходката му във вълнуващо пътешествие от приказките.
 Виеща се пътека от гнайсови плочи. Източник: www.valmargstone.com


Гнайсът се добива основно в Родопите, като един от най-известните е Ивайловградския гнайс. Съществуват над двадесет цветови разновидности – тъмно и светло зелени, различни нюанси на сиво и жълто и от почти бели до тъмно кафяви варианти. Според формата си може да бъде формован - изрязан в правилни форми и неформован, където плочите са с неправилна форма. Предимствата на гнайса като настилка за градински пътеки се изразяват в неговата  здравина, красивите цветове и текстури и неподатливостта на влиянието на резки температурни промени. Този камък е широко използван при изпълнението на плочопътеки върху тревна фуга. Реденето се прави върху пясъчна или бетонова основа. В случай, че пътеките ще бъдат подлагани на по-сериозни натоварвания, камъните се свързват с циментов разтвор или специализирани лепила за камък. Но ако говорим за оформяне на алеи за преминаване на живущите, циментът е достатъчно устойчиво и трайно решение.


Пътека от рециклиран гранит при наклонен терен     Източник: www.czmcam.org

Гранитът също е надежден материал за създаване на красиви пътеки в двора. Той е природен материал и представлява една от най-разпространените магмени скали на планетата. Притежава отличителна твърдост и здравина и не променя вида си с течение на времето. Една от неговите разновидности е горения гранит, който внася лукс и по-високо ниво на комфорт в екстериора. Материалът се отличава с интересна визия и характерна дъбочина, притежава грапава полирана повърхност и създава усещане за разкош и индивидуалност. Този тип гранит предоставя вдъхновяващи възможности за изпълнение на креативни проекти.
 Очарователни пътеки от речни камъни. Източник:www.lovely-dom.ru

Речните камъни са многофункционален материал, който се използва успешно при оформянето на пътеки в рустик стил. Така нареченият филц намира приложение в различни по стил градини. Подходящи са за осъществяване на креативни дизайнерски решения, които не се ограничават само до традиционната посипка с чакъл. При това, за тази цел не се изискват кой знае какви знания и умения. Необходимите материали за изпълнението на тази задача са плоски речни камъчета, бетонна смес, чакъл и фина декоративна мазилка за основата. Важно е камъните да се подберат по цветове и големина, така че подредбата им да е максимално удобна за преминаване. Част от камъните може да се оформят в различни цветни фигури през определени интервали от виещата се пътечка. Друг вариант е цялата пътека да се оформи като разноцветна мозайка. Това ще придаде оригинален вид и допълнителна естетика на двора. Речните камъни перфекно се съчетават със солидното излъчване на естествения камък, студената красота на метала, топлината на червените тухли и сивотата на бетона.

Красотата на пътеките от камък отлично се композира с различни растителни видове. Нужно е да се подберат с подходяща височина и да се подредят така, че да не пречат на придвижването. Удачно е да се използват някои видове пълзящи растения, треви, мъх, фестука, мащерка, червенолистен живовляк и др.
 

Автор: Екатерина Бонева
Закони Нормативна база Коментари