Пътеките в двора и терасиране при стръмен терен

Красивата и добре поддържана пътека не само служи за връзка между отделните кътчета в двора и градината – тя придава чар и завършен вид на общия облик на имота и е основен ландшафтен компонент.
15.06.2015
Румяна Бонева
5425
двор, настилки за двора, алеи в двора, пътеки в двора, терасиране на двор
Живописни алеи от каменни павета и плочи.
Източник: www.home-ideas.ru

Красивата и добре поддържана пътека не само служи за връзка между отделните кътчета в двора и градината – тя придава чар и завършен вид на общия облик на имота и е основен ландшафтен компонент. Независимо от това дали ще помислим за подходящата пътека на ниво проект или просто искаме да обновим и освежим дворното пространство, добре е наред със собственият ни вкус да се съобразим и с характерните особености на двора. Материалът, линията и цялостната визия са все фактори, от които трябва да се ръководим при взимане решението си.


Ефектен ансамбъл от мраморни плочи и трошен камък. Източник:www.artgarden.bg

Видове пътеки според формата и настилка
Като цяло пътеките могат да бъдат прави, с разклонения и виещи се. За да определим подходящата форма най-напред е добре да вземем предвид отделно обособените кътове в двора. Започвайки от дворната врата, освен към централния вход на дома, пътечката целенасочено се разклонява към градинското барбекю, любимата ни цветна градина, беседка под сянката на дърво или ефектен шадраван или чешма. Разклоненията може да оформят правилни геометрични форми или пък да описват нестандартни, разчупени извивки. Симетрията в оформлението на пътеките в двора издава известна строгост и аристократичност и е подходяща за по-големи имоти, където правите пътеки са задължителен компонент, като разделят пространството на сектори. Виещата се пътека пък внaся неповторима романтика и очарование като ефектен приказен елемент от двора, разкриващ след всеки плавен завой гледката към място за отдих, градинска скулптура или практична детска площадка.


  
Стъпки от обработен дялан камък в легло от чакъл.                                         Пътечка от дърво и речни камъни за топлина и уют в двора.
Източник: www.home-ideas.ru


Едни от най-широко използваните за настилки и облицовки скали са:гнайс, варовик, травертин, гранит, декоративен камък, речен камък и др. Тъй като се срещат в Родопите, Пирин, Рила и Сакар, има български фирми, които се занимават с добив, производство и търговия на различните видове естествени камъни.

Разнообразието от материали е изключително богато – като започнем от безспорно водещите класацията естествени камъни и стигнем до керамични плочи, павета, бетонови настилки, дърво и др. Наред с функционалните и финансовите аспекти, настилката за пътеките в двора задължително трябва да кореспондира с архитектурния стил на дома, като естествено допълва и подчертава цялостната му визия. Напоследък е изключително модерна и комбинацията от различни материали, подредени в пъзел или друга желана от нас текстура за по-артистичен облик.

Естетично изглеждат пътеките, оформени от отделни плочи в неправилна форма и поставени на известно разстояние едни от други. Подходящ материал за това е естественият камък, или напречно нарязани пънчета на дърво. Ще подчертаем красотата на пътеката като затревим пространството помежду им, което обаче предполага редовна поддръжка на височината на тревата. Другият вариант е да запълним фугата с пясък или чакъл. По-непретензиозен вид ще постигнем ако използваме речни камъни. Каменните пътеки предоставят изключително издържлива повърхност за ходене, като поддръжката им е свързана с относително ниски разходи.
 Пътека от клинкерни тухли. Източник: www.tainatagradina.com

Клинкерните тухли са още една добра алтернатива – този материал е изключително дълготраен, подходящ при изпълнението на дворни пътеки, тераси, стъпала, облицовки и превръзки на стени. Характеризира се с добра износоустойчивост, а грапавата му повърхност предоставя максимално съпротивление при подхлъзване. Цветът на клинкера е добит по естествен начин чрез термична обработка, поради което е неизбледняващ и отлично се комбинира с останалите видове естествени тухли и други материали за настилки.

Много от нас биха избрали дървото поради факта, че внася уют и естетика в двора, а също така и отлично кореспондира с останалите съоръжения в него. Ако се спрем на дървен материал обаче трябва да имаме предвид, че той е предразположен към процес на гнине и ще се наложи след време да реставрираме конструкцията на пътеката, ако отделните елементи не бъдат импрегнирани или лакирани предварително.Терасирането придава красота и стил и повишава стойността на имота. Източник:www.highdesignstudio.com

Кога е необходимо терасиране на двора
Все по-често се забелязва желанието да планираме новият си дом, било то и вила за отдих, в подножието на планинска местност, хълмисти склонове или спускащи се речни брегове. Причината – неописуемо красивата панорамна гледка, която предоставят подобни райони, в комбинация с отдалечаването от градския шум и натоварен начин на живот. Оформлението на дворното пространство и озеленяването в такива области е свързано с някои специфични фактори на релефа, в частност по-стръмния терен. В никакъв случай не трябва да определяме този аспект като недостатък на имота, точно това би ни предоставило идеална възможност да придадем атрактивна и функционална визия на двора.Чаровни цветни тераси с оформени каменни стени. Източник: www.grasshoppergardens.com

В такива участъци, за да се предотврати свличане на земна маса е необходимо възползвайки се от денивелацията да обособим пространството в отделни стъпаловидни тераси, които лесно може да се превърнат в китни градини, място за декоративни растения и дръвчета.  По този начин ще можем да използваме пълноценно цялото дворно пространство.

При наклон на терена до 10° може и да не се прибягва до този вариант, но в стойностите над тази граница задължително трябва да се пристъпи към терасиране. Отделните тераси се оформят посредством изграждането на подпорни стени предимно от камък или бетон, като може да се изпълнят и със затревени откоси. Разбира се когато наклонът е по-лек, а терасите са ниски, няма да са необходими подпорни стени. При проектирането им трябва да се съобразим с разликата в отделните нива на терасите, като височината на всяка стена трябва да е поне равна на тази разлика или да бъде по-голяма от нея, т.е. ако разликата в нивата е от 20см до около 90см, височината на стената трябва да е поне толкова. Видът на почвите и количеството влага също са сред определящите фактори.

Какъв материал да изберем при изграждането на подпорните стени
По правило материалите, които ще използваме трябва да са съобразени с избраната настилка за пътеките в двора, а също така и със самата къща, оградата или зидът, барбекюто. По този начин се постига хармонично композиран ансамбъл на всички компоненти в двора и подчертаване на красотата им заедно и поотделно.  Странични тераси с подпорни стени от естествен камък. Източник: www.fortilandscaping.com

С голяма здравина и естетика във визията се характеризират стените от естествен камък посредством така наречената „суха“ зидария или свързващ разтвор. По-евтин вариант е зидането с обикновени тухли или с монолитни конструкции от бетон, за отливането на които задължително е необходим куфраж. Обработеният или необработен дървен материал също е свързан с по-ниски разходи, но не е подходящ в дългосрочен план, ако не бъде защитен с хидроизолационен материал от допира с почвата. Ако не направим това до няколко години дървените греди ще бъдат застрашени от изгниване.  

Особености в процесите на дрениране и озеленяване на отделните тераси 
В много случаи проектирането на дворното пространство изисква ползването на специалист. 
Това се налага поради редица фактори сред които:
- оразмеряване и оформяне на алеите
- видът напоителна система за зелените площи
- отводняване и дренажни системи
- избор на подходяща растителност съобразно специфичните особености на почвите и климатичните условия на средата

Тъй като при изграждането на подпорните стени задължително се предвижда определен начин на дрениране, има случаи в които можем да се справим с това и сами, полагайки легло от чакъл в основата на всяка стена. В някой райони обаче, при наличието на високо ниво на подпочвените води и глинести почви не бива да щадим средства за консултация и евентуален проект от страна на ландшафтен архитект. По този начин не само ще вземем правилното решение, а и ще спестим във финансово отношение в бъдеще.

Терасирането е скъпа прищявка за двора, особено когато изпълнението му е монолитно. Поради това ако сме решили да вложим средства в доброто и надеждното му изпълнение трябва да се подсигурим в избора на качествени материали, което ще гарантира трайността в дългосрочен план. 

Както добре знаем, дворът е визитната картичка на всеки имот. Подходящото му проектиране и поддръжка говорят за характерният вкус на собствениците, където красотата и естетиката на детайлите отправят символично послание към посетителите с дължимото отношение към околната среда.

Автор: Румяна Бонева
Закони Нормативна база Коментари