"Пъстрата" Скандинавия - ледените кралства на фиордите и северното сияние

На Скандинавския полуостров се намират северните държави Швеция, Финландия, Дания и Норвегия.
20.01.2023
Лилия Лозанова
1370
Норвегия, Скандинавия, Дания, Швеция
Норвергия - Гейрангерфиорд.
Източник: Виа Травъл, www.viatravelbg.com

Свикнали сме да свързваме Скандинавия с белия цвят на снега. На Скандинавския полуостров се намират северните държави Швеция, Финландия, Дания и Норвегия. Името на този географски регион  произлиза от старогерманските думи „Skaðin“ („опасност“), и „awjo“ – „остров“. Предполага се, че е наречен така заради плитчините в близост до най-южната му част.

Тези ледени кралства от миналото днес са изключително „пъстри“ - представляват шарена мозайка от природни и културни забележителности. Те са шарен „водовъртеж“ от северно сияние, предания за елфи и русалки, глетчери, водопади, зелени планински поляни, викингски кораби, градове, кацнали на острови, старинни сгради, рибарски селища и дворци.


Копенхаген - столицата на Дания.     Снимка: www.viatravelbg.com

Една от възможностите да се „гмурнете“ стремглаво в техния белоснежен свят е да кацнете първо в Копнехаген, столицата на Дания. Парадоксалното е, че е едновременно модерен метрополис, един от най-богатите европейски градове и ваканционно място. Градът е разположен на източния бряг на остров Шеланд и частично на остров Амагер, свързани с множество мостове и тунели.


Символът на Копенхаген – скулптурата на малката русалка.     Снимка: www.viatravelbg.com

Неслучайно едно от любимите места за посещения е фонтана Гефион, наречен на датската богиня на плодородието и свързан с легендата за първия остров. Ако продължим с приказните асоциации, не бива да се пропуска символа на Копенхаген – скулптурата на малката русалка, дело на Едвард Ериксон.

Минало и настояще се преплитат в едни от най-посещаваните дворци – Кристиансборг, Амалиенборг, Розенборг. Първият е единствената сграда в света, в която едновременно се помещават трите основни елемента на властта – изпълнителна, законодателна и съдебна. Вторият дворцов комплекс е една от резиденциите на кралското семейство.Копенхаген - старинния квартал Нюхавн.     Снимка: www.viatravelbg.com

Замъкът Розенборг е не просто най-значимата ренесансова постройка в цяла Дания. Той разказва историята на датските крале – от Фредерик II, живял в края на XVI век, до Фредерик VII от XIX век. Музеят му съхранява съкровища на поколения от кралската фамилия – кралски бижута, от датската корона Регалия до детските обувки на Фредерик VII.Копенхаген - Тиволи.     Снимка: www.viatravelbg.com

В Копнехаген си заслужава  да видите Кралската библиотека, Мраморната църква, Тиволи (един от най-старите паркове за развлечения на деца), старинния квартал Нюхавн.Копенхаген - мостът Йоресун.     Снимка: www.viatravelbg.com

След като напуснете Дания, непременно посетете третия по големина град в Швеция – Малмьо. Дели ги само един мост – Йоресун, или по-скоро мосто-тунел, носещ името на един от трите протока (Йоресун, Категат и Скагерат), за които в историята на трите гранични държави са вписани не една и две морски битки в името на търговския контрол. Тук  се намира най-високата жилищна сграда на полуострова (190 м) – Усукания торс, дело на известния испански архитект Сантяго Калатрава, който е и символът на града.

 
Сн. 1 - Малмьо, Усукания торс на арх. Сантяго Калатрава             Сн. 2 - Норвегия,  Викингска църква.     Снимки: www.viatravelbg.com

Следващата спирка в Скандинавия е столицата на Швеция.

Това е най-голямата държава в региона, като най-северните ѝ части са разположени отвъд полярния кръг. Интересното е, че 78% от територията ѝ заемат гори, а 10% съставляват водните пространства на 95 700 езера. Северната част на страната е съставена от планини със зашеметяващи снежни пейзажи, а в южната по-населена част има слънчеви плажове и развити градски райони.


Стокхолм - столицата на Швеция.     Снимка: www.viatravelbg.com

Столицата Стокхолм е любима туристическа дестинация, разположена на 14 острова, свързани с 57 моста. Намира се на едноименния архипелаг, който включва 30 000 островчета, от които само 1000 са необитаеми. Освен уникалните гледки, които разкрива този островен град със 750 годишна история, той предлага възможност за посещение на различни културни забележителности - галерии, музеи, замъци, паркове и исторически места.


Стокхолм - Кметството.     Снимка: www.viatravelbg.com

Гамла Стан (Стария град) приютява част от важните сгради като Кралския дворец, Катедралата, шведския Парламент, Немската църква, църквата Ридархолм, Стокхолмската борса, която днес е музей на Нобел.


Стокхолм - Кметството, Златната зала.     Снимка: www.viatravelbg.com

Една от емблемите на града е Кметството. В него се намира забележителната Синя зала, където всяка година на 10 декември кралят на Швеция връчва четири от общо петте Нобелови награди – за физика, за химия, за медицина и биология, и за литература. След вечерята в Синята зала, нобеловите лауреати, кралската фамилия и гостите танцуват в Златната зала с нейните 18 милиона златни мозаечни плочки.


Стокхолм - Операта.     Снимка: www.viatravelbg.com

На един от островите се намират няколко музея, които поради близостта им са лесни за обиколка - на АББА, на Васа, музеят на открито Скансен, както и лунапаркът Грьона Лунд.

По път за следващото ледено царство – Норвегия, си заслужава да видите планинското градче Лилехамер с приказни дървени къщи, както и да спрете в град Йоребру, за да се насладите на брега на най-голямото езеро в страната - Венерн.


Швеция, град Йоребру.     Снимка: www.viatravelbg.com

Норвегия – страната на фиордите и среднощното слънце

Намира се в западната част от Скандинавския полуостров, като 40% от територията ѝ попада отвъд Северния полярен кръг. Затова тук в определени периоди и подходящи условия слънцето не залязва по 24 часа. Причината е, че при въртенето на Земята всеки от полюсите е обърнат към слънцето за 6 месеца, като през това време слънцето почти не се скрива зад хоризонта.

Уникалните природни дадености на Норвегия съчетават ледници, планини, високи зелени поляни, водопади, арктическа тундра, назъбена брегова линия и всевъзможни ледени чудесии. Неслучайно името ѝ на северногермански език означава „пътят на север“, а на норвежки – „надълго по брега (по морето)“.


Поглед от планината Далснибба към Гайрангерфиорд.     Снимка: www.viatravelbg.com

Страната притежава една от най-дългите брегови ивици, разчленена от фиорди и над 50 000 острова. Фиордите са природен феномен, който се среща по цялото крайбрежие на Исландия, Норвегия, Гренландия, западното крайбрежие на Шотландия. Представляват проток от морска вода между скали или стръмни склонове, образуван от наводняването на заледени/покрити с ледници долини. Най-дългият фиорд в света е Согнефиорд в Норвегия (205 км). Западните норвежки фиорди Гайрангерфиорд и Нерьойфиорд са обекти на световното наследство на ЮНЕСКО. В планината Далснибба има специално изградена панорамна площадка към първия, разположена на 1500 м надм. височина, от която се разкрива приказна панорама.


Гайрангерфиорд, водопадът „Седемте сестри“

Фиордът Гайрангер е признат за едно от най-впечатляващите места в света. Представлява вълшебен свят от заснежени планински върхове, диви водопади, необятна зеленина и тъмносиня вода. Тук се намират красивите водопади „Седемте сестри“ и „Брачното було“, с впечатляваща феерия от водни пръски. Най-близкото населено място е едноименното селце Гайрангер.

Ако искате да останете потопени в магията на фиордите, можете да предприемете панорамна обиколка с железницата Фломсбана. Особено атрактивна е 20 километровата отсечка Флом – Мирдал, която преминава през усукани тунели и спираловидни наклони. Ще се насладите на фантастичната скандинавска „пъстрота“ - невероятни гледки към планини, фиорди, скали, водопади, зеленина.


Согнефиорд - втория по големина фиорд в света.     Снимка: www.viatravelbg.com

Различно преживяване е включването в круиз по втория по големина фиорд в света - Согнефиорд. От плавателния съд можете да се възхищавате на белотата на скалите, извисяващи се на 1700 м и прорязващи яркосиньото небе. Пътувайки към магическия свят на тези ледени феномени на Норвегия, ще можете да се потопите в атмосферата на старинни градчета като Берген – най-често наричан „вратата към фиордите“. Той е втория по големина град в Норвегия, най-голямото пристанище на западното крайбрежие и една от най-оживените спирки на круизните кораби. Заобиколен от „пръстена“ от хълмове, наречени Седемте планини, той е съхранил идилична атмосфера с тесни улички и дървени търговски къщи.


Столицата на Норвегия - Осло.     Снимка: www.viatravelbg.com

„Шареният“ свят на Скандинавия е отразен и в столицата на страната – Осло. Уникалното е, че над  половината от нейната територия са паркове (достъпни от всяка точка), защитени гори, хълмове и езера. Откритите пространства предлагат много възможности за разходка пеша, които са неделима част от градския пейзаж.

В града хармонично се преплитат зеленината и изкуството, като пример за това е „Вигеланд“ – най-големия скулптурен парк в света. Изграден е от един единствен човек – скулптора Густав Вигеланд и включва над 200 скулптури от гранит и бронз.


Осло - парк "Вигеланд".      Снимка: www.viatravelbg.com

Заобиколена от планини и море, това е единствената европейска столица, където можете да отидете на преход, да плавате с каяк или яхта или да карате ски, без дори да напускате града. Осло е в челните места на класацията за най-добри места за живеене, като има богата древна култура. Туристическите атракции са изключително разнообразни, за всеки вкус. Привлекателни за туристите са древната крепост и замък Акершус, Кралският дворец, Операта в Осло с архитектура на айсберг, Ботаническата градина, Етнографският музей, Норвежкият музей на културната история, Норвежкият морски музей, множество галерии за съвременно изкуство, от които най-често посещаван е музеят на Едвард Мунк в търсене на най-известната му картина „Писък“ (повечето посетители остават разочаровани, защото тя се съхранява в Националната галерия) и др.

Историческият музей съхранява любопитни артефакти, както и богати фондове с монети и бижута от епохата на викингите. Музеят Кон-Тики е посветен на невероятното пътуване на известния изследовател Тор Хейердал.Осло - музеят на викингските кораби.     Снимка: www.viatravelbg.com

Музеят на викингските кораби позволя на туристите да се върнат в славната минало на страната. Тук се съхраняват 3 кораба от епохата на викингите, открити в Осеберг, Гокстад и Туне, както и артефактите от погребалната могила Боре.

Скандинавия предлага още много интересни туристически дестинации, където да се насладите на невероятната природа и културно богатство на едни от водещите страни в северната част на Европа. Нещо повече, тук можете да се докоснете до „пъстрата“ мозайка на старите кралства от ледения полуостров.

 

Автор: Лилия Лозанова

Още по темата

Още от автора
Закони Нормативна база Коментари