Първо изберете боята, после цвета

Какво е общото между боята и колата? И двете ги избираме по цвета.
14.07.2012
Антоанета Салфидж
379
интериор, бои, мазилка, стенни покрития, акрилна боя
Първо изберете боята, после цвета
Източник: Интернет

Някой ще каже, че това е виц за блондинки. И ще е прав. Цветът е твърде повърхностна причина за избор както на колата, така и на боята.


Мина времето, когато в железариите се продаваха няколко основни тона боя и всеки по-интересен нюанс се считаше за лукс. Днес  в специализирани магазини и складове ще намерите безброй видове покрития за стени в най-разнообразни цветове, при това вече е съвсем лесно сами да „забъркате” точният нюанс на баграта като зададете на  машините индивидуалната комбинация от цветове. Това огромно разнообразие всъщност поражда нов модерен проблем.
При избора на боя всеки потребител се нуждае от конкретна информация, която да му помогне в преценката за вида боя – дали е подходяща са вън или вътре, на какви условия издържа, каква да е повърхността, върху която ще се полага. 


Доскоро най-разпространени на нашия пазар бяха боите на маслена основа. Те и сега се продават, при това са едни от най-евтините.
Маслените бои обаче съдържат вещества, които са опасни за здравето, затова трябва да се избягват при полагане върху вътрешните стени.  Алкидните маслени бои обаче се държат добре на влага, ето защо често се използват за боядисване на врати, рамки или плотове, които ще се третират с миещи препарати.


Акрилните бои са най-популярни в момента. Те притежават няколко основни предимства пред маслените. Екологично – безопасни са и не отделят никакви вредни вещества и образуват здрава полимерна бленда, която не се влияе от влагата. Този филм позволява на стената да диша като пропуска парите, но не и течността. Акрилната емулсия се разтваря в обикновена вода и е абсолютно безопасна и без никаква миризма.


Когато избираме боя, задължително трябва да съобразим качествата й с мястото, където ще я полагаме.
Най-общо боите се делят на: интериорни; екстериорни и универсални.


Боите, предназначени за полагане върху фасада или като покритие за вещите на двора са с висока устойчивост на атмосферни условия и са предназначени да издържат на слънце, дъжд и температурни разлики.
Има специални бои за метал например, които могат да издържат с години и да не позволят пускането на ръжда или пък фасадни покрития, с влаго- и шумоизолиращи свойства, които не променят цвета си с години.

Екстериорните бои обаче са токсични и затова не трябва да се използват за стените вкъщи.
Интериорните бои избирайте според  нивото им на екологичност и устойчивост на цвета на покритието. 


Има и универсални бои, които могат да се използват както за вън, така и за вътре. Те са на водна основа и заради това не отделят токсични вещества.


Характеристиките, съдържанието на боите задължително се изписва на етикета, така че четете опаковката.


Каква боя да изберем за стените вкъщи
Дори и да сте се спрели на цвят за стените, това не е достатъчно. Важно е да отчетете и качеството светлоотразителност, което в съчетание с разположението на стаите, височината на таваните, цвета на мебелите може в голяма степен да повлияе на общия интериор.  Максимумите в тази характеристика при боите са популярни с определенията матова и гланцова боя. Нюансите обаче са много повече. Ето някои от техните плюсове и минуси.


Матовата боя
Светлоотразителният й ефект е между 1 и 9 %. Това покритие почти не отразява светлината, което може да се отбележи като плюс, защото така по-лесно се прикриват недостатъците на стената. Матовите нюанси придават старинен вид на интериора. Те обаче трудно се поддържат, при това с времето петната стават все по-видими. Използвайте матовите бои там, където предполагате че по-бавно ще се изцапат – далеч от кухнята и детската стая например.


Полу-гланцирана повърхност.
Светлоотразителният й ефект е 41-69%. Тя в значителна степен отразява светлината като прави помещението по-светло и просторно и лесно се чисти. Тези бои обаче показват всички несъвършенства и неравности на стените. Всяко нанасяне с четката трябва да е прецизно, за да не се получи портокалова коричка.Тези бои са идеални за вратите, за кабинета, за банята и кухнята. Преди боядисването обаче стената трябва да перфектно шпаклована.


Гланцовата боя отразява светлината до 89%.
Тя е прекрасен вариант за стаи с равни стени и перфектна подготовка на повърхността.  Изисква перфектна шпакловка. Трябва да се нанася прецизно и плътно. Понякога може да са нужни 4-5 ръце за постигане на идеалния ефект. Използвайте я в зоните, където имате нужда от акцент. Например във вестибюла, или в хола, в който искате да подчертаете стила хай-тек.


Венецианско шпатулато
Това покритие се възприема като характерно за старата школа. Представлява смесване на матово и гланцово покритие. То всъщност може да изглежда много модерно, стига да е нанесено както трябва. Венецианската мазилка лесно скрива дефекти по стените и създава уникални визуални ефекти. Нанасянето й обаче е доста сложно и изисква работа със специалисти.


 

Автор: Антоанета Салфидж
Закони Нормативна база Коментари