Първото социологическо проучване за архитектите в България

Първото по рода си социологическо проучване за нагласите и мотивацията на архитектите за професионална реализация беше представено от Асоциацията на архитектите в България
24.04.2018
Асоциация на архитектите в България
260
ААБ, асоциация архитекти, социологическо проуч, aab.bg
Асоциация на архитектите в България осъществява дейност в обществена полза
Източник: https://aab.bg/

Първото по рода си социологическо проучване за нагласите и мотивацията на архитектите за професионална реализация беше представено от Асоциацията на архитектите в България.

България е сред водещите страни в Европа с по-голям процент жени, заети в сферата и на първо място по отделени ресурси и време за допълнително професионално обучение.

Какво работят архитектите? Кои са основните фактори, влияещи върху тяхната мотивацията и ангажираност и какво очакват те от своите работодатели? Въпросите на тези отговори дадоха от Асоциацията на архитектите в България, на база проведено социологическо проучване за професионалната реализация на архитектите в България. За първи път в България се провежда подобно допитване до професионалния бранш, което е реализирано от агенция за маркетингови изследвания и консултации BluePo!nt

Да си архитект е престижно, но и много отговорно. Хората с това нелеко призвание често са неразбрани от широката общественост, защото мислят различно и виждат заобикалящата ни среда по различен начин. Въпреки това създават реалност, която може да отговори на почти всички високи очаквания. За нас от ААБ беше важно да изследваме именно тяхната мотивация, която е предпоставка за добре свършената работа. С това ние заявяваме своята позиция и ангажимент към архитектите в България.", заяви арх. Анета Маркова, председател на УС на ААБ. Тя добави, че мисията на ААБ е да популяризира приноса и ролята на архитектите, урбанистите и дизайнерите в създаването на естетична и устойчива среда. Като професионалисти, които създават средата, те трябва заедно да защитят ценностите и истинската мисия на професията. 

Асоциация на архитектите в България осъществява дейност в обществена полза и е насочена към създаване на мрежа за споделяне и разпространение на добри практики в областта на архитектурата и устройственото планиране, като по този начин се стреми да повиши професионалната квалификация на своите членове и допринесе за създаването на по-хармонична и устойчива среда. 

Следващият проект, който ААБ ще осъществи, е издаването на книгата на Джейн Джейкъбс „Смъртта и животът на големите американски градове“, която променя светогледа за градоустройството.

Повече информация можете да откриете на www.aab.bg 

Проучването Нагласите и мотивацията на архитектите за професионална реализация е на база 773 запитани архитекти в София и страната. 

Kато цяло гилдията на архитектите се подмладява – тенденция, която се наблюдава и в Европа. Средната възраст на практикуващите професията у нас е под 30 години (50.6% са с опит по-малко от 5 години, а ¼ са между 30 и 35 години). 56.3% са жени, за сметка на мъжете, които са 43,7%. За сравнение в Европа това е по-скоро мъжка професия и съотношението е 63% мъже и 28% жени според изследването на Eвропейския съвет на архитектите. https://www.ace-cae.eu 

Повече от половината архитекти у нас смятат, че секторът е силно конкурентен, а сред мотиваторите им за работа са: интересните проекти, екипната работа, креативността и възможността за развитие. Висок е процентът на предпочитани проекти – той се концентрира около жилищните проекти - 78.6% Интересен също е фактът, че интериорните проекти изпреварват в предпочитанията образователните и културни сгради. Желанието за работа по интериорни проекти в София е много по-изразено от това в страната с близо 17.8% процента разлика. Опазване на културното наследство и образованието са области, които привличат повече интереса на архитектите в страната, отколкото на тези в София. 

Модерното работно място е важен фактор за тяхната реализация, в това число да е в крак с новите технологии, кариерното развитие, гъвкавостта и работната атмосфера. 

+3
Автор: Асоциация на архитектите в България
Чех-Пласт

Прозорци и врати за пасивни и нискоенергийни сгради.

http://chehplast.com
TEAK & DECKING OIL - за обработка и защита на дървени градински мебели, палуби и парапети на лодки

Смес от натурални масла и специални добавки за обработка и защита на дървени градински мебели, палуби и парапети на лодки. Прониква в дървото и го предпазва от влага и вода, за външна и вътрешна употреба. Подходящ за обработка и защита на дървени мебели.

http://www.miptrade.com/produkti/boi-berling.html
Мебеле ЕООД

Професионално почистване на мека мебел в София и страната

https://mebele.bg
КлиВенТо

Официален представител на европейски производители на отоплителна и климатична техника.

http://klivento.net
СИНХРОН-С ООД

Решения за противопожарна защита и сигурност.

http://synchron-s.com
PIATRAONLINE

Първият и единствен онлайн-магазин за ЕСТЕСТВЕН КАМЪК в България. Истински генератор на вдъхновение.

http://piatraonline.bg/
Пусни своята реклама
Закони Нормативна база Коментари