Първият супермаркет построен по стандарта за пасивни сгради.

Първият супермаркет, построен по стандарта за пасивните сгради отвори врати в Хановер, Германия
10.12.2012
Energy Plus International
138
пасивни сгради, супермаркет, архитектура, енергоефективност, охладителната систе
Първият супермаркет, построен по стандарта за пасивните сгради
Източник: GREEN HARMONY HOME, ProKlima-Hanover

Фондът на проКлима enercity подпомага този водещ проект с 131,000 евро. На 6-ти декември, 2012 отвори врати първият в Германия супермаркет, построен по стандарта на пасивните сгради. 

Местоположение: Уникалният за Европа градски жилищен комплекс, свободен от СО2 емисии „нулев е-комплекс”, където е планирано да бъдат построени 300 пасивни жилищни сгради в град Хановер, Wettbergen Германия. Построеният встрани от жилищните сгради супермаркет REWE е с търговска площ от 1,300 квадратни метра и поради факта, че има много ниска консумация на енергия, емисиите на вредния за климата въглероден двуокис са с 30 процента по-ниски, в сравнение със супермаркети от този мащаб, построени по традиционните методи. “Първият супермаркет, построен по стандарта на пасивните сгради е изключителен пилотен проект” каза Харалд Халфпаап, СЕО на проКлима и добави: “Горди сме, че взехме участие в него и, че е построен тук, в Хановер”.

Институтът за Пасивни Къщи и фондът на проКлима enercity, заедно с REWE, Технологичният университет „Чалмерс” в Гьотеборг и Tехнологичният университет ETH в Цюрих са разработили изисквания за изпълнението на всеки компонент. За разлика от жилищните сгради, където консумацията на енергията зависи до голяма степен от качеството на сградната обвивка, при супермаркетите тя зависи главно от охлаждането на стоките и храните и от осветлението. 60 процента от общата консумация на енергия при тях се дължи на охладителните системи и около 20 процента на осветлението. Тук могат да бъдат постигнати най-големите спестявания.

Охлаждането на стоките и храната осигурява отоплението на помещенията.

Тук не съществува традиционна отоплителна система. Отоплението се осигурява от отделяната и неизползвана топлина от охладителната система. Вместо множество охладителни компресори, охлаждането е централизирано в така наречената съединителна хладилна система. През лятото топлината може да се изведе ефективно навън без да затопля търговските помещения. Само по време на много студени зимни дни, когато отделяната и неизползвана топлина от охладителната система не е достатъчна, ще се използва външна термопомпа. Доставчик на енергоефективните хладилни агрегати и хладилни уреди е Market Best.

Осветлението ще бъде с ниска енергийна консумация. Инсталираната мощност на осветлението е само 12 вата на квадратен метър. “За магазин за хранителни стоки това е много ниска стойност и резултатът е великолепно осветление,” обяснява Халфпаап.

Награда DGNB за устойчивост
Новият супермаркет REWE е получил и наградата на Немския Съвет за Устойчиво Строителство. Сертификатът DGNB е национална награда, която е създадена в сътрудничество с Федералното министерство на транспорта, строителството и градското развитие.

Автор: Energy Plus International
Закони Нормативна база Коментари