Първият в света паметник на киселото мляко на Райнис Гелов

На 11.11.2010 г. при откриването на изложението на хранителната промишленост в „Експо център София” министърът на земеделието Мирослав Найденов откри официално паметника на киселото мляко
13.11.2010
Рейнис Гелов
12
скулптор, паметник, Райнис Гелов, първият в света, киселото мляко

Композицията е направена от неръждаема стомана с височина 190 см и е съставена от портретите на д-р Стамен Григоров – откривателя на лактобактерията, и на проф. Мария Кондратенко –
първия технолог, създал промишленото производство на кисело мляко в България.

Скулптор на композицията е Райнис Гелов. Авторът определя себе си като човек, който разбира отговорността на скулптора и архитекта за тяхното изкуство в градска среда.
Във връзка със своята творба той сподели: „Опитност и широка култура спомагат за вписването на скулптурата в конкретна архитектурна среда. Много държа на органичната връзка между форма и съдържание и се стремя към синтез в творбата. Стремежът ми е да натоваря работите си с повече и по-богата асоциативност, което дава възможност на зрителя за собствено усещане и съпреживяване. Голямо предизвикателство, а също и удовлетворение за мен е, когато имаме добри модерни сгради и площи, където трябва да се впише скулптурната композиция с добри и резонни качества. Това е  възможност за постигане на по-висша естетика в градската среда и всъщност наша задача и задължение към обществото. Не разглеждам таланта на хората като нещо статично, дадено веднъж завинаги. Винаги съм готов да науча нещо ново, да се развивам в движение и обикновено крайният резултат ме изненадва приятно. В този смисъл имам привилегията да съм първият зрител, заедно с мои приятели и колеги, на чието мнение държа. Винаги съм готов да приема и обмисля чужди идеи. Избягвам да създавам просто красиви предмети, и се стремя да творя стойностни неща – като форма и съдържание, които да имат значение и в бъдеще и да издържат оценката на времето.”

Райнис Гелов е автор и на скулптурната композиция „Полет”, която представлява една музикално-поетична и символна симфония за развитието и стремежа на човешкия дух. Тя е изработена от неръждаема стомана, с обща височина 520 см и е разположена в пространството пред жилищно-административната сграда  на HIPO на ъгъла на бул. „България” и бул. „Гоце Делчев”.
     

www.raynis.hit.bg.  
E-mail; raynis@abv.bg   
Tel. 0882 60 62 45   

+3
Закони Нормативна база Коментари