Първа пасивна къща в България

Първaта пасивна къща в България е изградена във Варна от фирма Мегамат ООД.
08.07.2010
Мая Янева
617
пасивна къща, енергоспестяване, потребление
Първа пасивна къща в България
Източник: Мегамат ООД

Първaта пасивна къща в България е изградена във Варна от фирма Мегамат ООД. Този проект на пасивна къща се реализира благодарение на философията на фирмата, а именно: 1. – отказ от традиционната технология на строителство и от съществуващото ниво на жизнен стандарт; 2. – прилагане на стандарта пасивна къща, който осигурява максимална енергийна ефективност, високо ниво на жилищен комфорт и здравословен микроклимат; 3. - прилагане на иновативна технология на строителство, нови ефективни конструктивно-технологични решения и материали.
Фирмата години наред работи с водещи холандски, немски и австрийски фирми, които разработват енергоспестяващи технологии. Къщата е изградена като мострена, за да докаже функционирането на новия стандарт в България.
Около 90% от къщата е изработена в цех. Много от нейните компоненти са патентовани или са заявени за патент, защото представляват иновативни решения в областта на строителството. Къщата е с РЗП 254 [m²], с югоизточно изложение и е построена за месец. На първия етаж са разположени: дневно помещение с кухненски бокс, стопанско помещение и санитарен възел. На втория етаж има три спални, баня, отделен санитарен възел и дрешник. Пред спалните помещения е разположен балкон тип лоджия, който освен своето битово удобство, има и слънцезащитна функция.
Фундаментът на пасивната къща е значително олекотен, защото натоварването върху него е десетократно по-малко в сравнение с традиционното строителство. Носещата фундаментна плоча интегрира в себе си конструктивни елементи за закрепване на стените и елементи от ВиК и отоплителната система. Плочата е излята върху слой от твърд полиуретан. Благодарение на изключителната топлоизолационна способност и еластичност на полиуретана сградата, изградена върху тази плоча, е устойчива при земетресение, а топлинните загуби през фундамента са изключително малки.
Фасадните термостени съчетават: фасадна облицовка, прозорци, врати, метални профили от носещата конструкция; топлоизолация; паропреграда; интериорна облицовка; елементи на отделните системи - електро, отопление, вентилация и др.
Фасадните термостени (заявени за патент) представляват висококачествен модулен елемент, изработен и изпитан в цехови условия, монтажът на който е бърз и лесен.
Фасадните модулни панели са патентовани поради нетрадиционния им състав. Те са без пясък, цимент и армировка, а облицовката на сградата се извършва в цехови условия заедно с топлинната изолация.
Подовете между етажите се изграждат от метална конструкция, многослойно, така че да се осигури надеждна коравина и необходимата шумо- и топлоизолация. Подовите секции се изработват в цехови условия, а след монтажа им върху тях може да се положи всякаква подова настилка.
Блок модулите на мокрите помещения (патент), бани и WC, представляват напълно завършени обемни единици, оборудвани, обзаведени и изпитани в цеха. Благодарение на изключително добра топлинна изолация, ликвидираща температурните разлики, е отстранена причината за поява на плесен и мухъл, а топлинните им загуби са сведени до нула.
Покривът е топлинно най-натоварената част на сградата. Добрата топло- и шумоизолация, газоплътност и хидроустойчивост представляват задължителни условия при изграждане на покрива без топлинните мостове. Използвани са монопанели (полезен модел) и сандвич панели за безшевно, газоплътно изграждане на покрива.
Коефициентът на топлоизолация на ограждащата конструкция на къщата (фундамент, фасадни стени и покрив) е в границите U= 0,092 - 0,156 [ W/m2K ]. Използваните прозоци са с трислоен пакет, със слънцезащитни и енергоспестяващи стъкла.
Енергийноефективните решения
В стените, пода и таваните на пасивната къща са вградени интелигентни системи, които я отопляват, охлаждат и вентилират.
Топлинна помпа осигурява минимизираното енергийно потребление на къщата (с 5 до 6 пъти по-малко в сравнение с конвенционалните къщи) и целогодишно гарантира топлата вода, отоплението и пасивното охлаждане. Коефициентът на трансформация СОР е 4.56, т.е. с толкова пъти е по-малко заплащаната ел.енергия. Топлинната помпа извлича над 75% от необходимата енергия за отопление от акумулираната слънчева енергия в земната кора. Това се постига посредством колекторите, вкопани на около 2.5 метра дълбочина под земната повърхност. През лятото термопомпата „разумно“ преминава на режим охлаждане, използвайки по пасивен начин (не произвежда, а транспортира) хладината на земната кора.
Отоплението, респ. охлаждането на отделните помещения е осъществено с нискоенергийно разпределение чрез подово отопление на първия етаж и стенно на втория. Лъчистият начин на енергопренасяне спомага за постигане високото ниво на жизнен комфорт. Предвидените електродомакински уреди в къщата са от възможно най-висок клас на енергоспестяване. Цялостното осветление на сградата е с енергоспестяващи крушки.
В проекта и конструкцията на къщата е предвидено вграждането на фотоволтаични панели за производство на електроенергия, което ще направи къщата независима от външни енергийни източници. Монтажът им ще се извърши при доказване на икономическата им целесъобразност.
Вентилацията има съществен дял в енергийния баланс на пасивната къщи и е изключително важна за постигане на здравословен микроклимат. В къщата е инсталирана вентилационна система с енерговъзстановяванe 77% и топлообменници за подходящо климатизиране на винаги свежия, богат на кислород и филтриран въздух. Вентилационната система, осигуряваща 0.3 кратен въздухообмен на въздуха във всяко едно помещение, е така разчетена, че не се усеща от обитателите. През зимата вентилационната система се използва и за отопление, като входящият въздух се подгрява в топлообменици, захранвани от термопомпа. През лятото входящият въздух се охлажда пасивно от земната хладина, извлечена от земните колектори и доставен от термопомпата. Входящият въздух, богат на кислород, се пречиства от прах и цветен прашец, микроорганизми и др. и се подава в помещенията, подгрят до температура 20-22°С. Изходящият замърсен въздух отвежда излишната влага и миризми, след като отдаде в енерговъзстановяващия блок топлината си на входящия въздух.
Къщата е „дишаща“, като жив организъм се захранва с кислород и изхвърля употребения замърсен въздух, при което максимално запазва топлината и не позволява да се образуват плесени и мухъл.
Топлотехническите разчети са осъществени с помоща на пакет програми за пасивни къщи (ПППК) и отговарят на изискванията на международно признатия стандарт за пасивни сгради, за които годишният разход на енергия за отопление и охлаждане трябва да бъде по-малък от Q ≤ 15 [ kWh /m2.a ].
Благодарение на високоинтелигентните технически решения е постигнат максимален жизнен комфорт и здравословен микроклимат при минимални енергийни разходи и СО2 емисии.

+6
Автор: Мая Янева
TEAK & DECKING OIL - за обработка и защита на дървени градински мебели, палуби и парапети на лодки

Смес от натурални масла и специални добавки за обработка и защита на дървени градински мебели, палуби и парапети на лодки. Прониква в дървото и го предпазва от влага и вода, за външна и вътрешна употреба. Подходящ за обработка и защита на дървени мебели.

http://www.miptrade.com/produkti/boi-berling.html
PIATRAONLINE

Първият и единствен онлайн-магазин за ЕСТЕСТВЕН КАМЪК в България. Истински генератор на вдъхновение.

http://piatraonline.bg/
СИНХРОН-С ООД

Решения за противопожарна защита и сигурност.

http://synchron-s.com
Чех-Пласт

Прозорци и врати за пасивни и нискоенергийни сгради.

http://chehplast.com
Мебеле ЕООД

Професионално почистване на мека мебел в София и страната

https://mebele.bg
КлиВенТо

Официален представител на европейски производители на отоплителна и климатична техника.

http://klivento.net
Пусни своята реклама
Закони Нормативна база Коментари