ПЪРВАТА КОНФЕРЕНЦИЯ, ПОСВЕТЕНА НА ИНТЕРИОРНИЯ ДИЗАЙН

Тя се състоя на 3 декември 2014 г и беше организирана от Асоциацията на интериорните дизайнери в България - АИДБ
10.12.2014
Теменужка Захариева
260
АИДБ, интериорен дизайнер, дизайн конференция, „3d“
Конференцията откри Гена Събева, председател на АИДБ
Източник: АИДБ

Тя се състоя на 3 декември 2014 г и беше организирана от Асоциацията на интериорните дизайнери в България - АИДБ. Младата асоциация съществува от скоро, но много активно се опитва да запълни липсата на професионални инициативи. 
Професията интериорен дизайнер отдавна вече не е нова у нас, но професионалните организации на интериорните дизайнери се броят на пръстите на едната ръка, а събитията, помагащи на дизайнерите за професионална реализация, са съвсем малко. Затова първата Годишна дизайн конференция, която събра над 200 дизайнери, архитекти и производители на
едно място трябва да се отбележи като особено значително събитие, което се надяваме, че ще помогне професията на интериорния дизайнер и в България да постигне авторитета и признанието, на които се радва по света.

Събитието беше под наслов „3D“ - термин, разбира се, тясно свързан с ежедневната работа на интериорния дизайнер. Целта на конференцията беше не само запознаване на колегите с новостите в света на интериорните решения и възможности, но и да помогне за изграждане на така необходимите връзки между интериорните дизайнери/архитекти и фирмите - производители и търговци на продукти, материали и услуги за интериора. 

Програмата включваше лекции и представяне на новости също свързани с темата „3D“ – 3D mapping и тенденциите в аудио технологиите и беше организирана в тон с младата аудитория.
Особено подробна и полезна вероятно за нея беше лекцията на  Ники Канделеро, посветена на видовете осветление, ефектите и начините за постигането им, както и огромното значение на осветлението в един интериорен проект. Своя опит в проектирането споделиха и други известни имена в сферата на интериорния дизайн - Красимир Капитанов, Елиа Недков и Мая Дянкова.

Втората част на конференцията беше малко по-раздвижена и беше посветена на сетивата ни като дизайнери – представяне на студиа за 3D mapping и озвучаване.
Те показаха новостите и тенденциите в своята сфера на работа, които интериорните дизайнери могат да използват в проектите си. Имаше и викторина и игра с публиката, в която се състезаваха дизайнери срещу архитекти. Двата отбора трябваше със завързани очи да познават подбрани продукти и материали, често използвани в работата им. 
Третата част беше посветена на създаване на връзки между дизайнерите и производителите. Интересни бяха формите, които използваха организаторите - за първи път у нас, в рамките на конференцията, се проведе търг за преотстъпване на авторски права за производство на дизайнерски мебели и осветителни тела. За правилното провеждане на търга следеше специално поканен патентен адвокат, а водещ на търга беше г-н Джон Мъри, представител на Български мебелен клъстер. За съжаление, както каза той самият, търгът беше неуспешен, но това едва ли е изненада, защото от поканените 160 производители и търговци нямаше почти никого, а и участващите дизайнерски продукти бяха само 4. 
След търга се проведе Speed Dating – “B2B срещите, по формата на speed dating, са забавен и ефективен начин за социализиране на  двете професионални групи - дизайнери и производители/вносители, които нямат изградени добри връзки помежду си,”обясняват организаторите на конференцията. Към тази част на програмата сякаш имаше доста по-голям интерес и се осъществи реална обмяна на контакти и информация.
Да се надяваме, че тази първа конференция, посветена на интериорния дизайн, е изпълнила поне донякъде целта си „да се засили усещането за общност между интериорните дизайнери… и да се създадат условия за реален допир на дизайнерите с производителите и вносителите на продукти и услуги за интериора”. Със сигурност много от студентите и младите колеги добиха представа за реалностите на професията и спечелиха от споделените знания и личен опит на утвърдените вече дизайнери.
Интересно беше и да се чуят идеи за посоките на развитието на общността, между които и за създаването на Български дизайнерски център с шоурум за авторски мебели, зала за лекции, изложби, работилници. Да си пожелаем те да станат реалност, а събитието наистина да се превърне в значима професионална платформа – интериорните дизайнери в България имат нужда от това.

+5
Автор: Теменужка Захариева
PIATRAONLINE

Първият и единствен онлайн-магазин за ЕСТЕСТВЕН КАМЪК в България. Истински генератор на вдъхновение.

http://piatraonline.bg/
КлиВенТо

Официален представител на европейски производители на отоплителна и климатична техника.

http://klivento.net
TEAK & DECKING OIL - за обработка и защита на дървени градински мебели, палуби и парапети на лодки

Смес от натурални масла и специални добавки за обработка и защита на дървени градински мебели, палуби и парапети на лодки. Прониква в дървото и го предпазва от влага и вода, за външна и вътрешна употреба. Подходящ за обработка и защита на дървени мебели.

http://www.miptrade.com/produkti/boi-berling.html
Мебеле ЕООД

Професионално почистване на мека мебел в София и страната

https://mebele.bg
Чех-Пласт

Прозорци и врати за пасивни и нискоенергийни сгради.

http://chehplast.com
СИНХРОН-С ООД

Решения за противопожарна защита и сигурност.

http://synchron-s.com
Пусни своята реклама
Закони Нормативна база Коментари