Пънчета, корени и коренища за по-езотична градина

Създаването на градински декор от корени съвсем не е сложно.
14.06.2013
Антоанета Салфидж
619
градина, двор, ландшафт, градински декор, екзотична градина
Пънчета, корени и коренища за по-езотична градина.
Източник: Интернет

Даже да ползвате двора си за отглеждане на чушки и домати, това не пречи да си организирате в него атрактивни екстериорни акценти.


Колкото повече градината напомня за естествената природна среда, толкова по-релаксиращо ще ви въздейства. Един лесен, евтин и атрактивен начин да поканите природата в двора, е като го декорирате с „природни аксесоари“. Пънчета, корени, коренища, камъчета и въобще каквото ви се стори интересно при разходка в гората или около реката, всичко би могло да се превърне в причудлив декоративен акцент за двора.


Старият пън превърнете в кресло, основа за маса или просто в цветарник. Коренищата със странна форма могат да са атрактивни дворни скулптури или просто етажерки за алпениума. С речните камъни пък може да бележите дворната пътека, да „постелите каменно килимче“ пред външната чешма или да декорирате коритото на градинското езеро.


Създаването на градински декор от корени съвсем не е сложно. Можете да го направите сами, стига да отделите време и желание. Най-важно е откритието! Отделете си време да обиколите околностите на къщата и да търсите целенасочено нещо по-специално и странно. Като тръгнете на разходка, задължително ще го намерите. И дори е възможно в съзнанието ви да се породят цели сюжети и серии от екзотични декоративни предмети.


Ако пънчетата, корените и клоните нямат някаква специална кора, то по-добре е те да се обелят. Задължително обработете дървото със защитни средства срещу насекоми и гниене.


Ако обичате лакирано дърво, можете да покриете коренищата с лак. Когато дървото е с интересна повърхност или с кора, покрита с мъх, може да е по-интересно тя да се остави. 


Сега вече е време да организирате композицията. Изградете я така, че да не стои случайно в двора. Добре е в центъра да има по-голям и интересен елемент, около който да се „разхвърлят“ дребни детайли и задължително много цветя. Опитвайте се да постигате тайнственост, загадъчност и максимална естественост на екстериорния кът.


Композицията от коренища и клони не би могла да се съчини предварително. Хубавото в случая е, че всеки декор е уникален и неповторим, при това създаден от самата природа в съавторство със самия Вас.

+5
Закони Нормативна база Коментари