Пружинните матраци – когато залагаме на класиката

Пружинните матраци си остават предпочитан избор за голяма част от потребителите, поради широкия диапазон на твърдост и достъпната цена.
15.01.2017
Румяна Бонева
1399
мебели, матраци, пружинни матраци, Джоб – система, Пружинен пакет Бонел
San Mateo Memory, Състав: покет пружини и мемори пяна
Източник: Интершоп ЕООД, www.mattro.net

Пружинните системи са изработени в Париж през последните десетилетия на 19-ти век, като принципът на действие се е запазил и до днес. Пружинните матраци си остават предпочитан избор за голяма част от потребителите, поради широкия диапазон на твърдост и достъпната цена.
Търговците на матраци препоръчват броят на пружините да е над 390, за да се чувстваме комфортно. Това твърдение не винаги е вярно, а и разликата в усещането често пъти е много малка.

Когато избираме матрак, не бива да се ръководим единствено от естетическия вид и външните харктеристики на продукта – цвят, мирис или усещане при допир. Какво всъщност се случва под повърхността на матрака и еднакви ли са пружинните матраци? Съществуват два основни типа пружинни системи, които осигуряват нужната подкрепа на тялото по време на почивка и сън – така наречената джоб система и пружинен пакет.

Пружинен пакет Бонел (Bonell)
Тази система се състои от много на брой пружини, свързани една за друга. Матраците с подобен пружинен пакет са много популярни и търсени, най-вече заради доброто съотношение между качество и цена. Осигуряват здрава опора, имат сравнително дълъг живот и са подходящи и за хора с наднормено тегло. Една от особеностите тук е не толкова еластичната повърхност. Матракът може да е мек или твърд, но самата повърхност не е особено еластична. Тази пружинна система е свързана с определена зависимост между отделните елементи от конструкцията, така че всяко движение от дадена точка на повърхността се предава към останалите пружини и ако мръднем в единия край на леглото, ще усетим движение и в другия. Ако пък на леглото спят двама души, със сигурност ще се полюшват при завъртане. Е...за едни дискомфорт, за други приятно изживяване – въпрос на вкус.

Джоб – система (Pocket spring units)
Безспорно една по-съвременна система, отново състояща се от много на брой пружини, с тази разлика че всяка една от тях е пакетирана в отделен джоб, изработен от текстил. Всички джобчета са съединени помежду си посредством еластична връзка. Този начин на свързване елиминира опасността от пропадане на матрака в някои зони, както се случва при стандартните пружинни матраци. Предимството тук се изразява в това, че отделните пружини не са зависими една от друга. Добре известно е, че при голям натиск в една точка, кръвообращението в тази зона се задържа и в резултат усещаме характерно отмаляване. Поради тази причина се будим често и сменяме позата. Но ако това се случва няколко пъти на нощ, на сутринта се чувстваме уморени и недоспали. Когато спим на подобен матрак, всяка пружина реагира индивидуално по контурите на тялото и теглото ни се разпределя равномерно. По този начин ефективно се предотвратява създаването на налягане, в частност на рамото и бедрото. Ако партньорът ни се обръща в леглото, ще усетим минимално или никакво движение на матрака. Самите пружини се изработват от различни материали и предлагат различна степен на твърдост. Технологията “pocket spring units” е с доказано най-дълъг експлоатационен период и отлични характеристики на матрака, без загуба на ортопедичните му качества в продължение на години.

Предимства и недостатъци на пружинните матраци
Първото предимство е сравнително достъпната цена, на която се предлагат. Предоставят висока степен на хигиена, поради това, че при качествено изработените пружинни системи се влагат специални способи за предотвратяване проникването на прах и влага в структурата. Имат терапевтичен ефект – твърдостта на пружинния матрак може да се окаже предимство за хора, страдащи от хронични проблеми и изкривявания на гръбначния стълб. В тези случаи лекарите съветват да се спи на възможно по-твърд матрак. Ако са подплатени с дунапрен, пружинните матраци не запарват тялтото, поради естествената циркулация на въздуха на материала пенополиуретан.

Недостатъци:  Неизбежно след време пружините омекват и матракът губи здравата си подкрепа. Ако при изработката са вложени по-твърди пружини, тогава пък матракът ще е много твърд и това може да доведе до проблеми със съня или гръбнака. С течение на годините аерираната структура на пълнежа губи своите качества. В случай, че производителят е спестил от дамаска и пълнеж, има опасност да започнем да усещаме подпирането на пружините в гърба си. Самите пружини след време е възможно да раждясат или заскърцат.

Пълнежът и дамаската
Пълнежът над пружините обикновено се състои от мебелна вата, кокосови вложки, филц, изкуствена вата, памук, полиестер, вълна и др. Кокосовата вложка всъщност представлява преплетени кокосови влакна и се използва и при дунапреновите матраци, с цел да се придаде по-твърда повърхност и да се избегне деформация на дунапрена. В луксозния сегмент на пазара се влагат също коприна, мохер и кашмир. Качеството и количеството на пълнежа се отразява на нивото на комфорт и разбира се, на цената.

Много е важно дамаската да не е от изкуствена материя. В противен случай, дамаската ще ни запарва и чаршафите ще се пързалят по нея. В много магазини може да ни предложат да си закупим хавлиен калъф за матрака, за да избегнем това неприятно плъзгане и събиране на чаршафите. Истината е, че качественият матрак трябва да е с памучна дамаска. 

Съвети при закупуване на матраци

Погрешно е схващането, че трябва да свикнем с даден матрак. Точно обратното, редно е да го изберем съобразно своите изисквания и вкус по отношение на твърдост и качество на материалите. Задължително преди да пристъпим към закупуване, трябва да легнем на него, да се отпуснем и да полежим, за да усетим дали ни е удобен. Дори да заемем позата си за сън и да се обърнем няколко пъти. Така най-добре ще преценим дали ще ни е комфортно през цялата нощ. Повечето търговци предлагат тази опция, а и в крайна сметка плащаме доста пари за нещо, което ще ползваме поне 8 часа от денонощието, така че не трябва да се притесняваме да направим това в магазина.
Препоръчително е матракът да се сменя на всеки 7 години или когато:


  • усещаме пружините, неравности в пълнежа или вдлъбнатини по повърхността
  •  матракът издава странни звуци, когато се обръщаме
  •  образувала се е дупка в средата, в която непрекъснато пропадаме
  •  показва видими признаци на износване (вдлъбнатини, бучки, външното покритие е скъсано или износено)
  •  ползвали сме матрака в продължение на повече от 7 години

Статията е изготвена с любезното съдействие на онлайн магазин Mattro.net

+5
Автор: Румяна Бонева
Закони Нормативна база Коментари