Професионално съхранение на виното във вашия дом.

Ще ви запознаем с най-бързият, най-лесният и най-евтин начин да построите изба във вашата къща.
13.12.2012
Мая Янева
11
вино, винарна, изба, енотека, къща
Може да се инсталира в съществуващ под или вгради в нова сграда
Източник: www.spiralcellars.co.uk

Ще ви запознаем с най-бързият, най-лесният и най-евтин начин да построите изба във вашата къща.
Тя е водоустойчива, готова цилиндрична система, която потъва в земята и може да бъде инсталирана навсякъде – кухнята, дневната, зимната градина и работилницата. Може да се инсталира в съществуващ под или да се вгради в пристройка или нова сграда. 
Ако вие сте такъв тип човек, който не държи над две бутилки вино у дома, не повече от две седмици, тогава тази изба не е за вас. Но ако обичате да имате няколко дузини бутилки и ги съхранявате с месеци и години, преди да ги изпиете, тогава спираловидната изба е за вас. 

В нея може да се съхраняват 1900 бутилки в идеална складова среда и също като традиционните мазета, тя разчита на заобикалящата я земя, за своята изолация, плюс интелигентна система за вентилация, която не се нуждае от енергиен източник, за да поддържа постоянна температура. Веднъж инсталирана, спираловидната изба не се нуждае от поддръжка.

Спираловидната изба е система, разработена от французина Georges Harnois през 1977 г. Той осъзнал, че някои модерни къщи, въпреки че имат мазета, нямат достатъчно  място за съхранение на виното. 

Концепцията на спираловидната изба се появява през 1977 г. и е вдъхновена от Pont du Gard. Мостът Pont du Gard е забележителен акведукт, построен през долината на Гардон, който пренася вода от Uzes до Nimes, на 50 км разстояние. Неговите спирални стълби са добавени през 1844 г., за да позволяват на посетителите да слизат в канала. В този период от време не е имало търговски системи за съхраняване на вино, освен в частните домове, където те били изграждани в мазетата. Повечето колекционери на вино се ограничавали с мястото за съхранение в гаража. Но за нещастие ударна вълна през 1976 г. унищожава много от доброто вино, съхранено по този начин. 

Един ден на път за вкъщи след гостуване при приятели в Тулуза, Georges прекосява Pont du Gard и изведнъж му хрумва идеята за спираловидната изба. След като се прибира у дома, той започва да копае в своя гараж и прави изба с диаметър два метра. Стените са от тухли, а стълбите от дърво. Той провежда няколко теста с клиенти, които идват да видят изобретението и са изкушени от концепцията. Очевидно е обаче, че окончателната конструкция няма да е от дърво, поради вибрацията, влажността и дървесните плесени. 

Само две седмици, след като е направен първообразът, е разработена системата като модул от бетон. Поканен е производител, който може да осигурява продукта и е създадена мрежата от  дистрибутори в цяла Франция.

През последните две десетилетия над 20 000 спираловидни изби са изградени във Франция и над 3 000 в Обединеното кралство, където продуктът се предлага от 1981 г. 

Принципът на движение на топлия и студен поток през тръбите на вентилационната система в спираловидната изба противоречи на законите на физиката на пръв поглед. Но различната дължина на вентилационните тръби осигурява изсмукването на топлия въздух навън през горната тръба и позволява на студения въздух да измества топлия в долната тръба. Разполагането на вентилационните тръби е решаващо, за да се осигури ефективна работа на спираловидната изба. 

Спираловидната изба ще позволи да съхранявате стотици бутилки вино в идеални условия, толкова дълго, колкото желаете. Можете да купувате вино за специални случаи и да ги оставите да отлежат няколко години, за да видите как ще се развият. Можете да купите и отлежало вино от същата реколта и да сравните как е остаряло, в сравнение с вашата вертикална спираловидна колекция. 

Виното е жив продукт. То се променя с времето, което го прави изключително интересно, но ако се съхранява в неподходящи условия, неговите качества ще бъдат засегнати. Ако се сдобиете със спираловина изба никога няма да се тревожите, че виното не е в добри условия. Ще изваждате бутилка вино смело, без да има значение дали сте я прибрали там преди шест месеца или шест години. 

Температурата е най-критичният аспект при съхранението на вино. Ако съхранявате вино на място, където е много топло, то ще остарее преждевременно и ще загуби своята жизненост. Идеалната температура за съхранение на вино е около 13 ° С, плюс – минус пет градуса. Най-важното е да няма резки разлики в температурата – виното обича промените да стават бавно. Постепенната промяна на температурата през лятото и зимата не е проблем. Поради естествената изолация на земята, спираловидната изба позволява на виното да остарява плавно. 

Бутилките с вино трябва да се съхраняват хоризонтално и в леко влажна среда, за да не изсъхват корковите тапи. При изсъхването, тапите се свиват, позволяват на въздуха да влезе в бутилката и да окисли виното. Препоръчителната влажност е 70%, точно каквато осигурява спираловидната изба. 

Виното не обича директната слънчева светлина, шума или постоянните вибрации, предизвикани от трафик, например. Съхранявайки виното спираловидната изба, вие му осигурявата тъмнина и тишина, а именно средата, от която се нуждае. И тъй като в спираловидните изби не се съхранява нищо друго, освен вино, няма риск да се замърси средата с мирис на храна или дърва, които да повредят аромата на виното.  

www.spiralcellars.co.uk

+18
Автор: Мая Янева
Закони Нормативна база Коментари