Простота и достъпност с интериора в скандинавски стил

Скандинавският стил в интериора стана много популярен през последното десетилетие.
16.02.2014
Антоанета Салфидж
59
интериор, мебели, дизайн, скандинавски стил
Минимализмът и лаконичността на скандинавския интериор предполагат минимум вещи и корпусни мебели.
Източник: Интернет

На фона на изчистената, но студена линеарност на японския минимализъм  от една страна и пищната и пъстра екзотична еклектика от друга, скандинавският стил някак спокойно стои в точката на баланс на стилистичната хоризонтална права.


Какво го отличава ли? Всъщност интериорът в скандинавски стил съвсем няма за цел да бъде откроен и белязан заради самия него. В него формите са максимално опростени, при това непреднамерено, визията на мебели и аксесоари е скромна и сякаш невидима, цветовете са светли, като ще е по-точно да ги наречем ясни и чисти. И въпреки тези свои характеристики,  скандинавският стил съвсем не е скучен и неуютен. Хубавото му е, че е подходящ за всяко едно жилище, дори и за най - малкото, и с ограничени вещи и средства може да оформи приятен и светъл интериор с много уют и индивидуалност.


Този толкова популярен днес стил се появява в средата на 20-ти век. Дания, Финландия, Швеция и Норвегия са страни с много суров климат – дълги тъмни и студени зими и кратки светли дни. Съвсем естествено е по тези ширини слънчевата свтлина и топлината да се считат за лукс. Поради тази причина концепцията на скандинавския дизайн е изпълнена със светлина, въздух, лекота, чисти линии и форми.


В скандинавската интериорна стилистика има голямо разнообразие от възможни интериорни решения и все пак, ето кои са някои основни нейни характеристики.


Основен принцип на северния стил е запазване и подчертаване на естествената дневна светлина. Прозорците са покрити само с идеално бели  завеси. Пердетата в много случаи дори липсват или просто  се щрихират с полупрозрачни материи. Щорите също са рядкост. И ако въобще присъстват са събрани в страни или максимално отворени, за да влиза слънчевата светлина. Предпочитаният основен цвят на стените и останалите повърхности е белият или в най-светлата тоналност на друг цвят. По този начин помещението става леко, просторно и изпълнено с чиста светлина. Същевременно на този бял фон често може да видите екстравагантно цветно пано на стената или полици с множество аксесоари, книги, фотографии, картини с рамки и без тях.


В интериора основно се използват естествените материали. Най-разпространено е дървото. Често може да го срещнете в най-суровия му вид, без никакви байцове и бои. За предпочитане отново са светлите фладери. Дървото на практика присъства навсякъде – на пода, на тавана, в корпуса на мебелите, а също и в редица аксесоари.


Ярките акценти, също са сред характеристиките на скандинавските интериори. Та нали и в най-студената зима така ни се иска да се появи огъня на топлото слънце и въздухът да се насити с аромата на пъстрите цветя. Подобни асоциации умело се вплитат в тази стилистика чрез постелки, възглавнички, одеяла, заметнати през диваните, абажурите, обложките на книгите, килимите и още ред дребни уж на вид предмети. Важно е да се запомни, че декоративните предмети не бива да са много, а по –скоро подбрани и да присъстват като щрихи.


Минимализмът и лаконичността на скандинавския интериор предполагат минимум вещи и корпусни мебели. За предпочитане е олекотена маса и двойка столове с тънки крачета, няколко окачени на стената етажерки, неголям килим, уютен диван и кресла. В интериора е нужно да се запази усещането за простор, даже и когато стаята е 14 кв.м. Проблемът със складирането и подреждането на вещите се решава просто и рационално – отделя се специално място за дрешник. Ако все пак такава възможност липсва, в помещението се създават ниши и скривалища не без помощта на умно проектирани мебели.


Функционалността също е сред най-важните характеристики на скандинавския дизайн. При това е съчетана с простота и достъпност като цена. Дизайнът е проектиран така, че да е максимално приспособен за конфортен живот. Широко се използват разнообразни механизми, позволяващи на мебелите да се трансформират, да се преместват и въобще бързо да се подготвят за нова функция. Именно това им качество ги прави особено подходящи за градското жилище.

+7
Автор: Антоанета Салфидж
Закони Нормативна база Коментари