Прости съвети за правилен подбор на осветление

Светлината може изцяло да промени едно помещение. Тя ни улеснява не само да виждаме, но и може да се нагласи така, че да не уморяваме очите си, когато работим, четем или плетем.
08.07.2010
сп. ”още за КЪЩАТА” Невена Попкирова
350
осветителни тела, осветление, стая, светлина, съвети

Светлината може изцяло да промени едно помещение. Тя ни улеснява не само да виждаме, но и може да се нагласи така, че да не уморяваме очите си, когато работим, четем или плетем. Осветлението създава освен това приятна атмосфера в помещението. Чрез осветлението то може да стане приветливо и приканващо или студено и отблъскващо.


 


   


Различават се три основни вида осветление
Когато се поставя осветление в едно помещение, си заслужава да се обърне внимание, че източниците на изкуствена светлина могат да се разделят на три вида. Най-добър резултат се постига, когато във всяко помещение се комбинират трите вида осветление, а те са, както следва:

1. Осветителни тела, които дават насочена светлина. Те улесняват дейности като четене, майсторене или попълване на домакинската книга. Такива са работните или настолните лампи.

2. Осветителни тела, които подчертават някоя особеност на помещението и придават личен характер на атмосферата в него. Такива са лампите, висящи над масата за хранене, малките лунички, осветяващи някое петно, лампите за картини и лампичките в шкафовете.

3.  Осветителни тела, които разпръскват равномерна светлина в цялото помещение и намаляват резките контрасти между осветено място и сянка и по този начин щадят очите. Такива са обърнатите с абажура нагоре лампиони, плафоните с матов абажур за тавана на стаята, както и висящите от тавана полилеи.   

Как да подберем нужното ни осветление:
Всеки източник на светлина излъчва светлинни лъчи, които попадат върху повърхността на други тела. По пътя си от осветителното тяло до осветяваната повърхност лъчите могат да се припокриват с тези от друг източник и по този начин да дават по-ярко осветена повърхност или по-широка осветена площ. Така се избягват ярки контрасти между светлината и сянката и се създава приятна за очите обстановка.

1. Осветление за различни занимания: Когато планирате осветлението, трябва първо да помислите за това за какво ще бъде използвано помещението: за хранене, за приготвяне на храна, за приемане на гости или за почивка. След това вече трябва да определите точното място, където ще се върши нещо и да поставите там висящи или стоящи лампи. Обикновено лампионът за четене е до кресло и над масата за хранене виси абажур.

2. Осветление за създаване на специално настроение: То изисква подходящи осветителни тела. Към основните осветителни тела в стаята можете да добавите някои помощни лампи, подчертаващи особеностите на помещението или придаващи личен характер на обстановката. Колкото повече различни по тип и място лампи, толкова по-добре. Осветлението вътре в шкафа излага на показ ценни или любими предмети и украшения, поставени там, а осветлението на малката масичка до фотьойла определя вашето кътче за четене с вашата чаша. Може да се използва също и още някоя декоративна стояща лампа. Колкото повече осветителни тела, толкова повече възможности за комбинации, които да отговарят на вашето настроение в момента.

3. Осветление за намаляване на контрастите. Невинаги имате време и настроение да създавате специална светлинна обстановка. Често просто трябва да влезете и да вземете нещо от стаята и тогава е достатъчен един плафон на тавана или друг висящ полилей, чийто ключ за светване е лесно достижим близо до вратата. За предпочитане е полилеят да бъде с абажури в светъл тон и матова, но все пак прозрачна повърхност.
 


   


Светлини на различна височина
Височината, на която са монтирани и осветяват осветителните тела, може да бъде разнообразна, но целта е винаги да има достатъчно силен светлинен поток на мястото, където желаем.
Въпросът за осветлението не е за подценяване. Преди да се поставят кабелите за осветлението в стените, трябва вече да сте си изяснили къде какво осветление желаете според вашия вкус и умение да създавате приятна атмосфера. Не е зле да опитате, макар и на друго място или в магазина, какво е въздействието на лампата, която ви харесва.


Светлината преобразява всяка стая
Понякога една стая не изглежда достатъчно приканващо, ако няма достатъчно осветление. Общото впечатление не зависи от броя на лампите, а от подходящо насоченото и дозирано осветление. Колкото повече светлинни източници от различен тип има в нея, толкова по лесно ще ви бъде да й придадете вида, който желаете. Различни по вид осветителни тела и на различни височини могат да направят чудеса. Всяка стая може да бъде видяна в “нова светлина” при друга комбинация на осветлението. С различно осветяване можете да придадете дълбочина на помещението или да подчертаете или омаловажите част от стени, наклонени тавани или колони. Осветлението на полиците с книги или ценни предмети може да създаде светеща стена от пода до тавана.

Лампите с регулираща се яркост на осветлението могат да придадат на едно и също помещение различна атмосфера. Особено когато една стая се използва от различни хора за различни цели, е от особена важност да имате осветително тяло с регулираща се сила на светлината. Регулировката при някои настолни рампи е вградена, а други могат да се регулират плавно със специален ключ. При наличието на една отделна лампа на тавана да се създаде впечатлението, че помещението е малко. Чрез светлинни петна и аплици или огледала, които връщат светлина от стената, стаята изглежда по-голяма.


Огрени от светлината на подходящо поставена лампа, някои мебели или украшения могат да изпъкнат в стаята и да допринесат за желания й вид. Когато лампионът освети едно кресло, не само цветът и формата му изпъкват, но и самото то въздейства по-приканващо. С помощта на насочено осветление е възможно да се подчертаят едни или други цветове на дадена картина и по този начин тя да въздейства по различен начин. Ако имате ценна дизайнерска мебел, лесно можете да я подчертаете с насочена към нея светлина, с което тя ще изпъкне в контраст с останалата затъмнена част от стаята и ще впечатли влизащия гост.Естествената дневна светлина също трябва да се използва умело. Въздействието и качеството на дневната светлина, която влиза в стаята, зависи от това дали прозорците са малки или големи, дали са насочени на север или на юг, а също и от годишния сезон. Въпреки това можете до известна степен да промените ефекта без големи разходи. Така например, ако поставите маса до прозореца, тя ще рефлектира светлината навътре в стаята и този ефект ще е по-силен колкото по-светла е повърхността на масата. Светлите цветове на пердетата филтрират силната слънчева светлина и я разпръскват равномерно в помещението, като намаляват контрастите между стените и прозорците.

Светлина в тъмните кътчета. Почти във всеки дом или къща има тъмни кътчета, които не са много приятни.
За децата е особено важно да имат на нощната си масичка или на стената една матова лампа, която да гони “чудовищата”. Ако тази лампа е с плътен абажур, няма да смущава съня. Същият ефект се постига и с крушка с по-малко вата. Не трябва да се забравя, че лампите в детските стаи трябва и да са безопасни.

Антрето е първото помещение, в което влиза гостът и създава у него първото впечатление от апартамента или къщата. Осветлението ще направи антрето не само по-практично, но и по приканващо. Много хора не влизат с удоволствие в тъмни помещения. Едно модерно подходящо решение са шините с насочващи се лампички към закачалка, картина, шкафчета, огледало. Когато светлинните петна са повече, се намаляват контрастите.

Осветлението в гардероба ще ви облекчи в търсенето на подходящия тоалет. Това осветление може да е вградено или с лампа с батерия за кратковременно ползване. Осветлението в шкафа ще ви облекчи, когато сутрин сънени трябва да различите бързо черни от тъмносини чорапи, за да не закъснеете за работа.

Ще направите стълбите много по сигурни, ако ги осветите достатъчно. За целта могат да се използват аплици или специални лампи за картини или статуя на площадката.

Ако имате градина и пътят до къщата се осветява автоматично с идването на гостите, можете да сте сигурни, че ще дойдат в по-добро настроение. Автоматично включващото се градинско осветление е успешна мярка и срещу нежелани посетители.
Осветлението над входната врата е наложително, ако не искате да се ядосвате, че не намирате ключалката.

Правилното осветление за банята трябва да отговаря на няколко задължителни условия: да е сигурно, да е практично и да не е прекалено ярко. Банята е едно от местата, където осветлението може да се раздели на групи за различни цели на ползване, като по този начи се оформят различни зони в помещението. Както ваната с благовонни треви и масла, така и общото осветление в банята трябва да е отморяващо. От друга страна, за бръснене и гримиране ви трябва достатъчно силно осветление над огледалото при мивката. Сигурността не трябва да се пренебрегва, защото комбинацията от вода и електрически ток може да бъде много опасна. Най-добре е при избора на осветителни тела за баня да се консултирате с електротехник.
 

Автор: сп. ”още за КЪЩАТА” Невена Попкирова
Закони Нормативна база Коментари