Прости решения за малки градини

Ако разполагате с ограничено дворно пространство, ще ви дадем няколко атрактивни идеи как най-подходящо да го усвоите.
14.03.2014
инж. Полина Петкова
173
екстериор, градина, двор, ландшафт
Създаване на фокус
Източник: http://hazardousdesign.blogspot.com

При наличието на голяма градина, в повечето случаи хората се нуждаят от подкрепа и помощ, за нейната поддръжка. При малките обаче, притежателите им имат възможност да бъдат в хармония с всяко растение и да се докоснат до всеки квадратен сантиметър площ.


Ако и вие разполагате с ограничено дворно пространство, ще ви дадем няколко атрактивни идеи как най-подходящо да го усвоите.


Използвайте цветовете ефективно.
Разположете ярки изпъкващи цветове в предната част, където ще имате възможност да ги видите. Поради факта, че те ще се открояват, останалата част от пейзажа зад тях ще бъде неясен, което ще спомогне дворът да изглежда по-просторен.


Създайте си гледка.
Поставянето на дървена арка над пътеката осигурява изглед, който създава усещането за внушителност. Това е един прекрасен начин да рамкирате панорамата. Подобен ефект може да се получи посредством храсти, ниски дървета или дори чрез градински скулптури.


Направете двора си уютен.
Обгръщането му с буйни храсти, биха го отделили от случващото се отвъд. В този случай той би се превърнал в място за усамотение и малките размери биха били много удачни.


Използвайте силата на перспективата.
Дългите прави линии карат хората да си мислят, че пространството е по-голямо. За да се възползвате напълно от тази илюзия наклонете линиите една към друга в далечния край. Този ефект може да се постигне посредством ниска тръбна ограда или редове от храсти.


Разделете го.
Този похват може да ви се стори противоречив, но със сигурност ефекта е много добър. Ако се раздели едно открито пространство на малки части, то изглежда по-обширно. За тази цел може да използвате цветна градина, с помощта на която да се получат отделни малки кътове в двора.


Направете нещо любопитно.
Понякога най-добрият начин да се справите с ограниченото пространство, е просто като отвлечете вниманието. Може да използвате камъчета и тротоарни плочи, за да оформите с тях алпинеум. Добавяйки атрактивен елемент в двора, вие си осигурявате спокойствието, че никой няма да забележи размерите на ландшафта. 


Нека въображението ви да се развихри.
Създайте чувство на мистерия и интрига, чрез поредица от градински стаи. С тяхна помощ дворът ще изглежда по-голям. Просто се уверете, че всяка стая е обособена, но въпреки това се осигурява изглед, който само загатва какво ви очаква в другата част.


Наемете си гледка.
Ако вашите съседи не са вдигнали висока ограда, може да се възползвате от перспективата, която ви осигуряват техните дворни пространства. Същевременно с това може да взаимствате идеи от тях. Когато става въпрос за малки градини наистина си струва да “откраднем” от съседите си. Виждате ли голямо дърво, плет или покрив, които биха паснали идеално на вашата градина? Ако можете да го забележите, значи вече е ваше – в дизайнерски смисъл разбира се. Най-важното при взаимстването на идеи, е да съчетаем елементите подходящо.


Създайте си фокус.
Разположете беседка в най-далечният край на двора и ще имате дестинация, която да ви дава усещането за повече простор. Също така може да поставите фонтан, както обвиете в основата му в растения, за по-голяма атрактивност. По този начин ще си осигурите необходимата опора в двора. Независимо дали вашият фокус е къпалня за птички, скулптура, или с каквото там разполагате, не трябва да забравяте, че той трябва да привлича вниманието към малката градина, вместо да я отрупва.


Прикрийте нежеланите обекти.
Ако имате климатик например, е желателно да го замаскирате. Може да изградите пробита тухлена стена около уреда, като по този начин ще създадете илюзията, че той е почти незабележим. Други подобни трикове са използването на азалия за покриване на разпределителните кутии, чемшир за прикриване на отводнителния канал или папрати около отточната тръба.


Използвайте съндъчета или саксии.
Засаждането на растения в саксии или други съдове е страхотно, защото по този начин вместо те да израстват на една и съща равнинна повърхност, може да се получи вариране във височината им. За да създадете плавност, когато правите това, не поставяйте саксиите струпани в остров, а по ъглите, близо до различни обекти или до лехите.


Обогатете списъка си с растения.
Съществува една тенденция за запълване на малки пространства с едно или две растения от един вид, в опит да се създаде простота. Това не е добра идея. Вместо това е добре, те да се различават едва доловимо, като се придържаме към същото растително семейство и варираме във височината, структурата и формата на листата. Това създава едно разчупване в цветовете, които ако преобладават само в една определена краска биха свили пространството.


Позовете се на сетивата си.
Можете да направите така, че една малка площ да изглежда по-голяма, ако се допитате до сетивата си. Поиграйте си със светлината, със звука и движенията. Възползвайте се от това, че дърветата и храстите пропускат светлина, достатъчна да създаде петнисти сенки. Полюшването на клоните, притегля вниманието нагоре, мехурчетата във фонтана в ъгъла, биха звучали някак в далечината. Всеки един елемент разширява пространството и го прави да изглежда по-отворено.


Разпрострете се върху стените.
Не бива да губите нито част от ландшафта – това означава, че даже и стените в един двор играят важна роля. Независимо дали използваме висящи кошници, увивни растения (като бръшлян или смокиня), или произведения на изкуството, не бива да забравяме, че стените предоставят изчистено пространство, върху което можем да разширим градините си.


Поиграйте си с изкуството.
Не бива да се ограничаваме от забавления само защото сме ограничени от налична повърхност. Опитайте се да декорирате места, които ще предизвикат изненада и интерес. Тя може да представлява олющена къщичка за птици скрита измежду саксиите, релефна плочка висяща на стената или ангелско малко момче коленичило на папратови листа.


Фактът, че разполагате с малко дворно пространство, не е извинение да не положите усилия и творчески идеи, за да направите ежедневието си по-приятно. 

+6
Автор: инж. Полина Петкова
Вълков Хидроизолационни покрития

Производител на индустриални подови покрития, течна гума, прозрачна хидроизолация.

https://hidroizolaciq-techna-guma.com/akrofleks-2k-pu-t
Чех-Пласт

Прозорци и врати за пасивни и нискоенергийни сгради.

http://chehplast.com
СИНХРОН-С ООД

Решения за противопожарна защита и сигурност.

http://synchron-s.com
Кливенто

Официален представител на европейски производители на отоплителна и климатична техника.

http://klivento.net
GEL AD AQUA безцветнен лак в 12 готови нюанса

Лак гел за импрегниране на дърво на водна основа. Тиксотропна смес от акрилни емулсии и восъци. Създава водоустойчива повърхност, като в същото време позволява на дървото да диша. Придава кадифено покритие. Готов за употреба гел, не пръска при полагане. Предпазва дървото от дървесен червей, гъбички и плесен. Съдържа абсорбенти за ултравиолетови лъчи и влажност.

http://www.miptrade.com/produkti/boi-berling.html
Баумит СтарТоп - ново поколение силиконова мазилка

Kомбинира три функции: перлен ефект при дъжд, поемане на влагата при наличие на роса или мъгла и бързо изсъхване на повърхността.

https://baumit.bg/statii/1085/premium-silikonova-mazilka
Пусни своята реклама
Закони Нормативна база Коментари