Промяна на дома с цветни щори или перголи

Как да подчертаем цвета на нашия дом?
15.07.2016
Светлана Желева
1028
архитектурен елемент, ролетни щори, тенти, Сънпротекшън, Полиал
Разширявате дома си и му придавате индивидуалност
Източник: www.sunprotection.bg

От дълбока древност е установено, че цветовете действат върху нас и провокират определени чувства. Някои хора предпочитат да доминира белия цвят в жилището им, но много повече не дават и дума да се издума за него, защото имат предпочитания към цялата цветова палитра - от зелено, през слънчево жълто до лъчезарни цветови комбинации.

За цветовете е писано много и повечето от правилата имат своето оправдание, но тази тема е все по-актуална за жилищното пространство. В чуждата литература ще я срещнете с термина  biophanie, т.е.  естествени и поддържащи здравето енергийни системи в жилищните пространства. Всяка енергия има своето действие: нищо не е в покой и всяко едно трептене води до промяна. От това следва, че всичко може да бъде хармонизирано, съчетано с енергията на дома. 


Игри на цветовете с вградени светлини  www.sunprotection.bg

В наши дни човек получава 80% от информацията в зрителна форма, която ни дава ориентир както за формите на материята, така и за нейния цвят. Добре е да се знае, че визуалната информация  се състои от форма и цвят едновременно. Цветовите асоциации са 40% от дневните ни емоции, посочват още учените. Затова цветът е един от най-важните ориентири, които ни помагат да напипаме правилния тон в нашето ежедневие. Цветовете определят човешката психика. Те задействат за секунди автоматично и несъзнателно както емоции, така и асоциации. Всеки цвят има „приписани” качества и притежава дори „душевни” качества. Всички цветове имат положителни и негативни свойства и многослойна символика.

Символиката на цветовете:
1. Бяло – стои в разбирането за чистота, яснота  и свежест. Бялото е съвършено и не „таи” негативност.
2. Сиво – и днес продължаваме да го усещаме като двузначен цвят, без чувство и идентичност.
3. Черно – цветът на безкрайността поглъща всички останали цветове. В него се символизира потайното, задкулисното, хаосът.
4. Синьо – той се свързва преди всичко с почивка, покой и хармония, дълбочина и широчина, небе и вода. Синьото е един от най-обичаните цветове, защото се свързва с многобройни добри положителни качества.
5. Червено – цветът на огъня дарява щастие и живот, прогонва студа и злите сили. Червеното е цветът на най-силните усещания.
6. Жълто - той символизира Слънцето, неговата топлина и светлина. Носи както жизнерадост, така и просветление.

Независимо от символиката всеки цвят има своята красота и тя може да бъде подчертана по много начини. Фасадата на Вашият дом може да придобие напълно нов и свеж облик, ако я допълните с цветни щори или пергола. А освен по-красив дом ще се ползвате и от още няколко  предимства…

Игри на сенките
Как цветовете се трансформират, ако сложим щори или монтираме пергола на фасадата?  Защото  идващото знойно лято отново ще ни загрее максимално. Защитата от светлина държи не само апартамента хладен, но повлиява на цветовете и на светлинното настроение у дома.

За  да не се превърне прозорецът в „радиатор”, експертите са единодушни, че не е добра идея да слагате щори между двете стъкла на прозореца, тъй като стъклото се нагрява прекалено. 


Запазвате дома си топъл през зимата и прохладен през лятото  www.polyal.bg

По-добре заложете на ролетните щори
Те имат много преимущества, особено когато слънцето безмилостно пали фасадата. Те могат да потопят пространството в приятен хлад и да осигурят пълно затъмнение. Тези щори се монтират от външната страна на прозореца и придават стилен външен вид на сградата и същевременно спират не само слънчевите лъчи, а и топлината, преди да са проникнали в помещенията, пазят личното Ви пространство от посегателства, кражби и любопитни погледи, осигуряват топло и шумоизолация.


Не на последно място предимство и удобство е, че те могат да се направляват чрез смартфон. Дори от шезлонга на Карибите може да регулирате колко светлина и топлина да нахлуват в най-горещите дни в жилището ви. 


Що се отнася до цветовите решения, можете да избирате между стандартни цветове или да предпочете напълно индивидуален цвят, който да подхожда на Вашата фасада. Излезте от стереотипите и създайте свой собствен облик на дома си, като съчетаете цветовете, които Ви харесват.


Възможност за различен интензитет на светлина и сянка     Източник: www.sunprotection.bg

Елегантно и стилно предложение за външната страна на дома Ви са перголите с алуминиева конструкция и вертикални ламели, които осигуряват регулиране на светлината според Вашите нужди и желания. Тяхната конструкция позволява не само да стои като самостоятелна постройка в градината.
Перголата позволява да бъде закрепена за външна стена и по този начин Вие разширявате значително дома си. Ламелите осигуряват слънцезащита чрез въртене на 140 градуса и частично засенчване чрез междини положения. Тук отново имате възможност да избирате цветовете на перголата – дали да бъде решена в един цвят или ще разделите ламелите от конструкцията чрез различни цветове


Различни цветови ефекти можете да постигнете и чрез светлините, които се вграждат в този модел перголи - LED RGB и Spot light, и Вие лично регулирате светлинния поток с дистанционно. Не малки преимущества на модела са и температурни датчици за вятър и/или дъжд, които контролират отварянето или затварянето на ламелите на базата на зададените параметри. Използвате безжични устройства за откриване на яркостта и за регулиране на ламелите, където и да се намирате чрез PC, Notebook, Tablet, Smartphone.


Вертикална щора, специално разработена да се вгражда като част на конструкцията на перголата допринася за пълен комфорт. Благодарение на прозрачните материи, от които са изработени тези щори се постига филтриране или спиране на светлината. Постига се желаната слънцезащита или яркост. Когато е в затворено положение се скрива напълно в структурата на перголата.


Вече можете да изпиете кафето си навън, да поканите гости в новият Ви „хол на открито“ без да се притеснявате от климатичните условия! А защо не и да предпазите колата си?!
 

Автор: Светлана Желева
Закони Нормативна база Коментари