Прозрачна къща от Япония – микромодел на вселената.

House N – така се нарича тази уникална жилищна сграда, проектирана от японското архитектурно студио Sou Fujimoto Architects
17.02.2012
Антоанета Салфидж
478
sou fujimoto archit, къща, японска къща, прозрачна къща, проект
House N – така се нарича тази уникална жилищна сграда.
Източник: Sou Fujimoto Architects

Въздушната концептуална архитектура на полупозрачното жилище е съставена от три самостоятелни и взаимно допълващи се модула, които изглеждат като вложени един в друг.
Външният модул, черупката, обхваща всички помещения, включително вътрешната градина. Втората конструкция маркира  пространството вътре в откритата обща зона.
Третият елемент е „най-малката матрьошка” и тя е, която създава микро-зоната в самото сърце на дома. Жителите на House N организират ежедневието си в тази тройна иновационна структура.
Общото вътрешно пространство е открито за погледите на минувачи и съседи, факт, който за Япония е не просто неприет, но и исторически недопустим. Вмъкнатите елементи са определени от степента на конфиденциалност на техните функции.
Необичайното жилище може детайлно да се разгледа на неговия макет.
Концепцията на проекта за три вмъкнати един в друг елементи изобразява безкрайността на съдържащо и съдържание. Това е модел, който демонстрира устройството на вселената, а и на целия заобикалящ ни човешки свят, доколкото самите държави, градове и сгради са негов израз. Стаите са вмъкнати в сградите, сградите са вмъкнати в кварталите, кварталите в градовете, градовете в държавите и т.н.
С творчеството на авторите на проекта може подробно да се запознаете на официалния сайт на студиото  http://www.sou-fujimoto.net/

Автор: Антоанета Салфидж
Закони Нормативна база Коментари