Прозорците освен да ни предпазват от студа могат и да ни отопляват

Нова революционна технология за магнетронно - вакуумно покритие на прозрачни стъкла с широко приложние в строителството и бита.
19.03.2019
Още за къщата
1555
дограма, прозорци, отопление, стъклопакети, Чех Пласт

На архитектурно строителна седмица фирма Чех Пласт представи нова революционна технология за магнетронно - вакуумно покритие на прозрачни стъкла с широко приложние в строителството и бита. Покритието се нанася  като всички други нискоемисийни покрития на стъкла и позволява нагряването им и излъчването на топлина. Работи на принципа на инфрачервеното отопление. Досега други производители на строителни  стъкла са използвали аналогична технология, която позволява нагряването им до максимум 40 °C. Приложението им е в осигуряване на поддържаща температура в студените сезони и предотвратяване на конденза /изпотяването/ по стъклата при вътрешни басейни СПА центрове и др.
 

Инж. Димитър Иванов, управител на Фирма Чех Пласт сподели с нас своите намерения да изгради ново производство на стъкла в България на базата на тази технология на своите украински партньори:  

„Основната наша идея е използването на стъклото, съставна част от дограмата като отоплително тяло. На този етап работим върху маркетингови проучвания за интереса на нашия пазар към тази технология, патент на Украинска Академия на Науките и първоначални изпитания и сертификация за българския и европейския пазар. Предимствата на тази технология са, че температурата при нагряването  на стъклата може да достига 250°C и може да се използват като отоплителни уреди. Естествено при температура над 100 °C стъклата трябва да са закалени.“
 

                        


В последните десетилетия иновациите при строителните стъкла бележат висок ръст  и забележителни успехи. 
Фирма Чех пласт е една от най-старите и иновативни компании на българския пазар, работеща в областта на прозоречните системи, фасадните  системи, системи за слънцезащита, врати и стъклопакети и е изградила своя имидж с качество и коректност. Чех пласт са първите изпълнители на прозорци на пасивни къщи в България.  
 
Целите на фирма „Чех Пласт“ са да подобрява характеристиките и функционалността на прозорците и да повишава ефективността на енергоспестяващите технологии, свързани с отоплението и поддръжката на помещенията, подобрявайки постоянно качеството на своите продукти.
 

Какви са ползите за нас, потребителите ?
 

 • Един от основните източници на топлинни загуби при изграждането на къщата е прозорецът. Увеличеното съпротивление в топлообмена на прозореца значително спестява разходите за отопление и охлаждане на помещението. Целта на стъклопакета като заместител на конвенционалното стъкло е да увеличи съпротивлението на прозореца при преноса на топлина.
 • Отпада необходимостта от изграждане на конвенционална отоплителна система с радиатори. Това пести освен средства и допълнително пространство в дома и е положително от естетична и практична  гледна точка.
 • Електронно устройство към  отоплителните стъклопакети регулира температурата на помещението и включва или изключва нагряването. Може да бъде приспособено към всички системи „Умен дом“ и дистанционно да се включва и да  регулира температурата в дома от разстояние.
 • Топлинните загуби са с 30% по-малки от тези на конвенционалното отопление. За момента няма аналог на пазара, който да достига подобна температура!
 • Малък разход за електричество. За  помещение с площ 3х3 м и стандартна височина, 0,72 кв. м от този стъклопакет с мощност 800 W при около 0°C външна температура ще поддържа температура от 22°C при разход от  приблизително 0,13 kW/h, като нагряването ще работи средно 10 минути на час на няколко интервала.
 • Максимална температура на загряване на стъклото до 250°C, но целта в случая не е да приготвяме храна, а са отопляваме помещения. В случая препоръчителната температура за загряване на прозоречно стъкло е 60°C. Това ги прави безопасни за ползвателите и за малки деца. При директен допир няма никаква опасност от изгаряне. 
 • Стъклото с магнетронно-вакуумно покритие  се използва в стъклопакети за производство на прозорци, монтирани в жилищни, административни, промишлени и други помещения.
 • Енергоспестяващо покритие. Стъклата с този вид покритие имат голям коефициент на термично съпротивление и ограничават проникването на студ от външната среда във вътрешността на помещението. Допринасят за максималното запазване на топлината в помещението с ефективност от около 90%. Използват се в производството на двукамерни и трикамерни стъклопакети, предназначени за всички приложения — както битови, така и промишлени. Стъклопакетите се монтират на ПВЦ, дърени и алуминиеви профили.
 • Прозорците с двукамерни и трикамерни стъклопакети могат да служат като основен източник на отопление за помещенията. 
 • Тези стъкла могат да се използват, като електрически нагреватели, електрически камини, електрически печки, фурни и други битови и промишлени съоръжения. Препоръчителната температура на нагряването им е до 135°C. Примерно отоплително пано поставено на тавана, където няма риск от изгаряне при пряк допир с кожата.
 • Приложението им е много широко: в селскостопанския сектор за остъкляване на оранжерии, с оглед поддържането на микроклимат с постоянна температура,  в автомобилната и вагоностроителната промишленост, за да се елиминира замръзването и замъгляването на стъклата и огледалата.
   

Допълнителни екстри при обработката на прозрачни стъкла предлагани от фирма Чех пласт са:
 

 • Огледалното  покритие. Чех Пласт произвежда висококачествени огледала в различна цветова гама. Огледалното покритие може да се използва за вътрешна и външна употреба в сектори като строителство, производство на мебели и други.
 • Самопочистващо се, резистентно на замърсявания покритие. Стъклата с този вид покрития притежават висока степен на отблъскване спрямо вода и прах и изобщо не изискват почистване или други манипулации. Използват се при високи жилищни сгради, търговски, изложбени и бизнес центрове. Стъклата могат да са оцветени във всякакви нюанси, в това число и от типа "хамелеон".
 • Нанасянето може да се направи на стъкло от всякаква дебелина (3-12мм). Размерът на стъклото при този вид нанасяне е 2400х1600mm.
Закони Нормативна база Коментари