Прозорец или балкон, а защо не и двете?

Някога мислили сте да направите отвор в плътната стена на вашия апартамент, така че да имате светлина и отворено навън пространство?
10.08.2007
Йохан ван ДАЙК
407
проект, апартамент, прозорец, балкон, прототип
Източник: Йохан ван Дайк


Hofman Dujardin Architects
Holand
www.bloomframe.comwww.hofmandujardin.nl
Фотографии: Matthijs van Roon
Bloomframe® copyright


Специално за сп. “Още за КЪЩАТА” материалът подготви Йохан ван Дайк.

Някога мислили сте да направите отвор в плътната стена на вашия апартамент, така че да имате светлина и отворено навън пространство? Идеята е осъществима чрез прозорец, който може да се разгъне като балкон точно тогава, когато ви е необходим. Това е иновативна прозоречна рамка, която може да бъде трансформирана като балкон. Динамичната прозоречна рамка създава повече или по-малко гъвкаво жилищно пространство и предлага възможност за излизане навън, стига само да пожелаете, и то без тежка конструкция, предварително инсталирана на външната апартаментна стена. С едно движение добавяте светлина, въздух и допълнително пространство към вашия интериор.

 

Но не единствено интериорът на апартамента се облагодетелства от тази динамична прозоречна рамка, екстериорът на цялата сграда получава уникална визия само чрез инсталирането на няколко такива “сгъваеми балкони”. Те създават ефектна, интересна и разчупена фасада. Така всеки един от обитателите поотделно и спрямо времето навън създава различна фасада, постоянно променяща се през деня. Динамичната прозоречна рамка е различна през отделните месеци от годината. Обликът на цялата сграда се трансформира в зависимост от сезона. Докато през зимата фасадата е “затворена”, през пролетта, подобно на цвете, фасадата се “разтваря” и оживява от човешкото присъствие.

Динамичната прозоречна рамка може да бъде изключително подходяща за реновационни проекти на стари сгради, където отделните апартаменти не разполагат с балкони или съществуващите такива са твърде малки. А що се отнася до проекти за трансформация на сгради, които са били проектирани без предвиждане на каквито и да е балкони или пространство на открито, и впоследствие сменяват функцията си, което налага подсигуряването на такова пространство – “сгъваемият” балкон предлага динамично и функционално разрешаване на този проблем.

   

Така в широкомащабни реновационни проекти на бивши складови или промишлени сгради балкони могат да бъдат създадени изключително лесно само с добавяне на отвори, в които да бъдат поместени динамичните прозоречни рамки, избягвайки изграждането на сложните конструкции на стандартните балкони. “Сгъваемите” балкони  са рационална опция за жилища в гъсто заселени градски територии. Превръщайки издигнатата рамка в хоризонтална равнина, външна тераса, пространство бонус към апартамента. За хотелите такова решение е реално преимущество и лукс, добавен към нивото на стаите.

 

Само с едно натискане на бутона динамичната прозоречна рамка плавно се превръща в балкон за 15 секунди. Върху няколкото “спечелени” квадратни метра двама души спокойно могат да се наслаждават на закуска на открито. Въпреки че подвижната сгъваема конструкция е извънредно солидна, балконът изглежда елегантен и прозрачен на фона на фасадата. По време на разработването на прототипа безопасността на експлоатацията е с най-висок приоритет. В момента изпитателните процеси продължават. Финалният продукт се очаква да бъде представен пред публика в края на 2007 година.

‘Bloomframe®’ е търговската марка, под която Hofman Dujardin Architects регистрират “сгъваемия” балкон. В студиото, разработващо концепцията и дизайна в Амстердам, водещите архитекти са Барбара Дюардин и Майкъл Хофман. Фирмата се занимава с архитектура, интериорен дизайн и продуктов дизайн. Отличителна черта за работата на студиото е способността за трансформиране на иновативни идеи във вдъхновяващи и забележителни сгради, интериори и продукти.Революционния балкон Bloomframe® е патентована система от Hofman Dujardin Architects.

“Холандците превърнаха дизайнерска концепция в грандиозен, функционален прототип” - oтдел за проучване и развитие към Hurks Geveltechniek, Велдховен.
Прототипът Bloomframe® е представен на International Building and Construction Exhibition 2007 в Ултрехт.

Автор: Йохан ван ДАЙК
Закони Нормативна база Коментари