Проект "Къща с бункер 2" в близост до нос Шабла

Представяме Ви Къща с бункер 2 - проект на арх. Христо Тритаков, арх. Христо Ризов и арх. Марина Стоева.
30.01.2024
арх. Христо Тритаков
279
проект на къща, ARCHINOVA 2022, Къща с бункер 2


Обект: Къща с бункер 2 - проект
Проектанти: арх. Христо Тритаков, арх. Христо Ризов, арх. Марина Стоева
Визуализации: арх. Христо Тритаков, арх. Христо Ризов, арх. Марина Стоева



Целта на този проект е да се направи изследване на визия и формообразуване на архитектурен обект в непосредствена близост до голям воден басейн, целящо хармонично възприемане на частна резиденция в прилежащата среда. Търсене на „невидимост“ на архитектурата чрез вкопаване в терена и постигане на пряка интеракция с водния елемент.

Създаване на архитектурен образ, съпоставим с възприемането на съществуващия бетонов бункер от гледна точка на сушата.



Нос Шабла е най-северната точка на България. Това е емблематично място, където сред гледките със стария фар, естакадата, археологията и морския пейзаж е локализирано отбранително съоръжение от епохата на Втората световна война – бетонов военен бункер. Всички тези компоненти на средата са предпоставка за създаването на атрактивен дом, който да бъде нова хармонична част от пейзажа.




Преглед на историческото наследство

Бункерът на юг в непосредствена близост до нос Шабла е изграден по немски образец в периода на Втората световна война. Бетоновото съоръжение е част от цялостна отбранителна система по Черноморското крайбрежие, създадена да възпрепятства съветски десант по море. В хода на войната бункерът не е използван за бойни действия, но той си остава значима част от историята на региона. В търсене на нови перспективи за бетоновия военен монумент, проектът предлага интегрирането му в частна резиденция, оценявайки високо даденостите и красотата на околната среда – фарът, естакадата, морето и прилежащата плажна ивица.

С годините бункерът е запазил конструктивната си цялост и макар губейки оригиналното си военно предназначение, в наши дни има възможност да бъде реновиран и използван функционално по нов начин. Във вътрешността на отбранителното съоръжение са налични две компактни стаи, достъпни посредством тесен коридор и проектирани по начин, който да осигурява добри възможности за защита при нападение.


Визуални контрасти

Бункерът има две лица. Наблюдаван от морето той представлява масивна бетонова стена, вписана в хълмистия морски бряг. Погледът откъм сушата и отвисоко обаче, разкрива почти незабележим бетонов пръстен, маскиран със зеленина и камуфлаж от местни камъни.

Точно това сливане в прилежащия пейзаж е водещ принцип във формообразуването при новата архитектурна намеса, която чрез вкопаване в терена, използването на стъклени подпорни стени, озеленяване и навлизането на естествени материали в интериора създават предпоставка сградата да се възприеме като хармонично цяло в прилежащата среда.
 


Функционално разположение

Проектът е съвкупност от две къщи - една разположена на сушата и друга във водата, които са обединени около съществуващия бункер, който намира нова функция като релакс зона с вътрешен басейн. Чрез премоделиране на терена се формират разнообразни пространства с атрактивни гледки към морето и прилежащата около къщата зеленина. По този начин се постига и достатъчен светлинен комфорт чрез достъп на естествена светлина вътре в жилищните помещения, при положение, че те в голямата си част се намират под земята.


Достъпът до основната къща, която е разположена на сушата е посредством улица, водеща до подземна зона за паркиране и главен вход, в близост до входа на бункера. В жилището са налице три спални със собствени бани, коридор и обща зона с дневна, кухня и трапезария. Основните помещения са с остъкляване и гледка към фара и естакадата на нос Шабла.

   


В близост до основния вход се намира и подходът към разположената във водата къща, която е достъпна при преминаване през вкопан в терена тунел, който частично преминава и под вода. В жилището, разположено в акваторията, са налице следните пространства – обща дневна, кухня и трапезария, спалня и баня. През стълба има възможност да се достигне до покривна тераса на горно ниво с възможност за почивка в непосредствена близост до водата.




Интериор

Характерен детайл, заложен в проекта, е използването на стъклени преградни стени, които размиват границата вън-вътре и допълнително допринасят за сливането със средата не само в архитектурно, но и до голяма степен в интериорното отношение. Принадлежността към природата е подчертана и от употребата на естествени материали, които са основни акценти навсякъде в помещенията – дърво, камък и мулч. Те действат в комбинация с използването на множество зеленина, контрастираща на фона на бетоновите стени и таванни повърхности.


Ключов акцент в дневната е стъклен прозоречен отвор, зад който могат да бъдат наблюдавани земните пластове с цел постигане на висока степен на взаимовръзка със случващото се навън. Основните зони са проектирани, така че да разкриват за наблюдение ключови за средата елементи.



Ключова роля в интериора е отредена на гледките към стария фар, естакадата и морето. Те са подчертани и допълнени с подводни гледки в къщата за гости, разположена в акваторията. За нея са характерни отново максимална отвореност и взаимовръзка към външния свят, което се осъществява посредством закалено акрилно стъкло и употребата на естествени материали и зеленина. Подводното жилище разполага и с биологична система за пречистване на въздуха и отпадни води посредством стъклени тръби с микроводорасли. Те са използвани и като основен декоративен акцент във всички помещения и допринасят за усещане за принадлежност на архитектурата и обитателите ѝ към водната среда.


Проектът получи Номинация в архитектурен конкурс "Годишни архитектурни награди ARCHINOVA 2022" в Категория: Проекти - Еднофамилни жилищни сгради.

 

Закони Нормативна база Коментари