Проект за гардеробно помещение

Добре организираното място за съхранение на дрехи или гардеробното помещение може да ви спести много ценно време.
15.06.2011
Мая Янева
574
интериор, проект, мебели, дрешник, гардероби

Добре организираното място за съхранение на дрехи или гардеробното помещение може да ви спести много ценно време. Дрешниците отдавна не са само за съхранение на  дрехи. Повечето дрешници в новите жилища се изграждат като прилежаща зона към спалните и може спокойно да се влиза в тях. Те осигуряват пространство за обличане, гладене, сядане и дори релаксиране. За да се проектира най-подходящ дрешник, е необходимо да знаете каква функция искате да изпълнява и тогава да започнете проекта. Различните елементи са много индивидуални и зависят от дизайна, от размера на мястото и от личните ви предпочитания. В някои жилища дрешниците са разположени в килера  или са част от помещението за пране. 


За проект на дрешник се вземат размерите на пространството, като се предвиждат височината на тавана и отворът за влизане. Предвиждат се местата за електрически контакти и осветителни тела. За максимална функционалност трябва да вземете предвид дали предпочитате повече място за сгъване или за окачване, искате ли рафтове за обувки, имате ли нужда от закачалки за чанти и дрехи, искате ли да има чекмеджета, имате ли нужда от място за сядане, докато се обличате. Отговорите на тези въпроси дават визията на проекта за дрешника или гардероба, от който се нуждаете. Много високите рафтове и недостъпните ъгли са удобни да съхранявате дрехите, които ползвате по-рядко. Около осветителните тела трябва да има  свободно пространство, за да предотвратите опасността от пожар. Много дизайнери елиминират вратите на гардеробите, като ги заменят с по-функционалните плъзгащи се врати или декоративни завеси. Решете какво точно място за сядане предпочитате и за какво ще го ползвате. Ако ви е необходимо само да седнете да си завържете обувките, имате нужда от обикновен стол. Но ако искате повече лукс и имате достатъчно място, решението е тапициран фотьойл. Ако той е прекалено голям за пространството, с което разполагате, тогава можете да поставите тапицирана пейка. Ако искате да релаксирате, внесете голям шезлонг или кресло. А може да потърсите многофункционална мебел, която съчетава място за сядане, закачалка, скрин за съхранение на дрехи и огледало. Ако разполагате с достатъчно пространство, най-функционалното решение е двустранният гардероб, като той може да бъде както вграден, така и свободно стоящ.


 


Други предложения за гардеробното помещение са дъската за гладене, рафтове за обувки и закачалки за панталони на релси.  Елементите на гардеробното помещение или гардеробът  трябва да осигурява място за закачване на различните видове дрехи. Като начало трябва да има релса, разположена достатъчно високо за окачване на по-дълги дрехи, рокли, панталони и палта. След това релса за окачване на по-къси дрехи като поли, сака и ризи. Предвидете и рафтове за сгъване на дрехи, както и чекмеджета за дребните аксесоари и бельото. Ако изграждате гардеробното в съществуващо помещение, съобразете конструкцията на мебелите с прозорците и вратите.   Материалът, от който ще бъдат мебелите в гардеробното, ще допринесе също за неговата визия – мебелите могат да бъдат от дърво, метал, пластмаса или стъкло. Този материал трябва да се съобрази с наличното обзавеждане на стаята, ако тя е вече обзаведена. Много фирми предлагат индивидуален проект, който да отговаря на вашите лични потребности. Други фирми предлагат компоненти, които могат да се асемблират според желанието на клиента. Базовите модули позволяват да се аранжира в тяхното пространство хоризонтални и вертикални елементи, рафтове и чекмеджета. Вратите на помещението могат да бъдат стъклени и прозрачни, от матирано стъкло, плътни или огледални. Многофункционални са плъзгащите се врати или врати тип „джоб”. Огледалото в гардероба или дрешника е задължителен елемент. То ще придаде допълнителен визуален ефект, независимо какъв е размерът на вашия дрешник. Може да  поставите огледало на цялата стена на дрешника или да добавите малко огледало на нивото на главата в друга зона. Трипанелно сгъваемо огледало, което позволява да се променя ъгълът на оглеждане, е едно от най-добрите решения в гардеробното помещение. Когато застанете пред неподвижния среден панел на огледалото, ще имате възможност да се огледате от всички страни, дори в гръб. В малки гардеробни, където няма достатъчно място, може да се махне вратата на гардероба и да се замени с високо огледало пред вратата на спалнята, което ще функционира като разделителен екран между двете зони.Видовете елементи на едно гардеробно помещение трябва да се съобразят и с това за кого е предназначено то – дали ще бъде с преобладаващо дамско присъствие, дали е предназначено за господин, дали е част от детска стая или трябва да задоволява нуждите на цяло семейство. В случай че е предназначено за семейно ползване, гардеробното помещение може да се зонира и да се предвиди зона за нея, зона за него и зона за детето. Ако гардеробното помещение е прилежащо към детска стая, тогава дизайнът и неговата функционалност трябва да се съобразят с това. Всички елементи, както и цялостният дизайн трябва да се подчинят на конкретните нужди на детето. Максималният комфорт на гардеробното помещение зависи от адекватното съобразяване с нуждите на този, за когото е предназначено то.  

Автор: Мая Янева
Закони Нормативна база Коментари