Проверете покрива за проблемни места преди да настъпи зимата

Вижте списъкът с причини покривът да има пробойни, както и тяхното отстраняване.
15.11.2018
Винербергер EOOД
775
ремонт на покрив, керемични керемиди, двускатен покрив, керамечен покрив, аксесоари за покрив
Източник: https://www.wienerberger.bg/

Едва когато покрива протече разбираме, че има проблем и тогава размера на щетите е по-голям от този на първоизточника на теча. За да си осигурите спокойствие от такива неприятни изненади през всички сезони на годината, вижте списъкът с причини покривът да има пробойни, както и тяхното отстраняване.

1. Счупена или спукана керемида
Протичането на покрива често се дължи на счупена или спукана единична керемида в резултат на ходене по керемидите.Препоръка:
Необходимо е да се положат стъпала за ходене по покрива.

2. Разместени керемиди
Дъждовете и силните бури често водят до повдигане, разместване, преместване или дори откопчаване на отделни керемиди.

Препоръка:
Няколко варианта от задължителните дейности към фиксиращите елементи на покрива – сложете гвоздей с капаче за началните капаци при билото и маията и за тройниците и четворниците. Капаците по билата и маиите се държат здраво един за друг благодарение на скобите за капаци.В горната част на основните керемиди фиксиращите винтове захващат керемидата, така че да не мръдне от летвата и да се свлече надолу. За да останат на мястото си всички керемиди по скосените части на покрива без значение какво е времето, трябва да се използват скобите за срязани керемиди.

3. Задръстени улуци
В улука често попадат окапалите есенни листи, както и всякакви боклуци

Препоръка:  
Постоянно трябва да се  преглеждат, както на улуците, така и на надулучната пола, която отвежда стичащата се вода от дъжд или сняг директно в улука.4. Прокъсано подпокривно фолио (пародифузни мембрани)
Няколко са възможните причини подпокривното фолио да се прокъса, но най-честите са: поставено некачествено фолио, разпробито фолио по време на  монтажа, компрометирано фолио от неправилно изпълнен покрив.Препоръка:  
Превенцията е основното изискване в този случай. Необходимо е  да се избере качествено фолио още при започване на работата по покрива. Повече информация може на прочетете в тук.

5. Изметната дървена конструкция
В конкретният случай проблемът е сериозен, защото всъщност не виждаме цялата картина.

Препоръка:  
Конструкцията, която носи покрива, е неразделна и много съществена част от него, така че за да е здрава и да служи достатъчно дълго, е необходимо да ѝ се осигурят т.н. задължителни аксесоари.

Задължително трябва да се подбере качествен, добре обработен и изсушен дървен материал.

При поддръжката на покрива е необходимо да се осигури оптимална вентилация, която да гарантира безпрепятственото вентилиране на конструкцията.

Това се случва както с правилното изпълнение на самата конструкция (дървената скара), така и с използването на важни аксесоари. От керамичните това са вентилационните керемиди, а от некерамичните – вентилационната лента за билото и маиите, която се поставя под капаците чрез т.н. сух монтаж.С помощта на летводържателите е важно да се осигури достатъчно разстояние межди керемидата и капака. Елементите за вентилация при стрехата се слагат накрая..  

Елемнт вентилация


6. Зоната около комина
Тази зона, както всички останали, където покривът засяга стена, обикновено създават много проблеми.Препоръка:  

Готовите обшивки, предназначени специално за тази цел са едната възможност. Продават се на ленти и могат да се кроят на място без опасност от „слепи“ зони.Тези обшивки основно са три вида – плисирани, двойно плисирани и с мрежовидна структура. В действителност обаче решенията се различават заради различните типове разтягане. Тук също важи принципът „колкото повече – толкова повече“ (т.е. търсим максимална разтегливост).

Плисираният вариант има добра разтегливост – до 30% от дължината на лентата. Тогава обаче разчитаме на разтегливостта ѝ само в едната посока и трудно ще обхванем цялата зона.

Двойно плисираните решават проблема в двете посоки, но поради „кръстосването“ на двете оси на разтягане на алуминиевата основа, трудно може да се постигне фактор на разтегливост повече от 15% в двете посоки.
Мрежовидна структура (Koraflex Plus) – комбинацията от двете, е най-добрият избор и е изцяло на основата на поли-изо-ботилен (PIB). По този начин алуминиевата основа от другите варианти не ограничава физически разтягането на обшивката. Това позволява освен базисната разтегливост от 15% в едната посока, също и впечатляващите 70% в другата.


7. Уламата
При уламите проблемът с листата е същият, както при улуците.

Препоръка:  
Елементите за улама имат предварително разпределени кантове, достатъчно гъвкави, че да следват даденостите на всички покрив, но и задължително присъстващи, за да спират набезите на всички изброени горе проблеми. В съчетание с уплътненията за улама на различни височини – от 50 до 75 мм работят за нашата чиста и функционираща улама. След като научихте кои са проблемните места на покрива, кога планувате да започнете работа по усъвършенстване на покрива си?

Закони Нормативна база Коментари