Проблеми при експлоатацията на гаражни врати

Ежедневната експлоатация, лошите климатични условия и неправилната поддръжка понякога могат да доведат до появата на проблеми във функционирането на гаражната врата.
14.03.2017
Румяна БОНЕВА
5362
врати, гаражни врати, Ролетни врати, Повдигащ механизъм, автоматизация
Правилният монтаж е важно условие.
Източник: www.youtube.com

Основната роля на една гаражна врата, било то секционна, ролетна или плъзгаща се е да предоставя нужната сигурност и да работи безаварийно. За да се случи това трябва да сме сигурни на първо място, че врата е монтирана правилно, полагаме нужните действия за безпроблемното й функциониране, а също и че не е оказвано вандалско отношение спрямо нея. Но дори и при спазването на тези предпоставки, с течение на времето е възможно да се появат деформации или повреди в електродвигателите, балансиращите механизми или дистанционното управление на вратите. С някои от тях можем да се справим успешно и сами, докато други изискват компетентна намеса от страна на професионалист.Периодична проверка за безопасност и баланс. Източник:www.metallbautechnik-poppe.de

Различните системи за движение
Различаваме основно четири системи за задвижване на гаражни врати – верижна, винтова, ремъчна и с директно завъртане. При всяка една от тях съществува риск от повреда или износване на отделните елементи от конструкцията.


  • При верижната система отварянето и затварянето на вратата се извършва посредством задвижвана от мотор - верига. Този механизъм е широко приложим за жилищни гаражи, поради сравнително ниската цена и високата си устойчиивост. Системата се нуждае от периодично смазване, с оглед намаляване на генериращия се шум. 
  • Винтовата система работи с метална релса с винтов нарез, който се завърта в двете посоки при отваряне и затваряне на вратата. Отличава се с висока трайност и надеждност и притежава допълненителни елементи, които способстват за намаляване на шума. 
  • При ремъчния механизъм задвижването се осъществява с помощта на гумен ремък. За разлика от горните две системи, този механизъм работи изключително тихо и е най-удачния вариант, когато гаражът се намира под спалнята например, разбира се за сметка на по-високата цена. Трябва да се отбележи, че с течение на времето ремъкът се износва и е необходимо периодично да се подменя.
  • Системата с директно завъртане не изисква път от мотора до вратата, а се нуждае от свободно пространство на тавана. От двете страни на вратата се поставят винтови пружини, спираловидно навити в предвиден за целта улей над вратата. Тази система за отваряне на гаражни врати работи плавно и безшумно, но също така е и най-скъпа в сравнение с останалите три. При повредата на винтовите пружини е нужно да се свържем със специалист за ремонт и подмяна.

Подмяна на торсионна пружина. Източник: www.kingjohnhuntinglodge.com

Какви проблеми може да се появят?
Ежедневната експлоатация, лошите климатични условия и неправилната поддръжка понякога могат да доведат до появата на проблеми във функционирането на гаражната врата. Ето някои от най-често проявяващите се:

Вратата не реагира на командите на дистанционното управление
В подобни случаи трябва да проследим светодиода на предавателя. Ако не свети, е възможно батерията да се е разместила и да се нуждае от наместване в леглото или просто да е изтощена. Ако все пак светодиодът на дистанционното управление показва индикация, проблемът може да е в блока за управление и възможността му да осъществи връзка с дистанционното управление.Проверка и почистване на сензорите. www.dreamgarageli.com
 


Автореверсивната система не работи
Автоматизацията на гаражните врати разполага със защитни сензори, разположени в долната част от двете страни на вратата. Това е функция за безопасност, при която ходът на вратата спира автоматично, в случай че нещо възпрепятства движението ѝ. Ако забележим, че тази функция не работи е възможно причината да е натрупала се прах или мръсотия по вградените фотоелементи. Избърсването на повърхността им със суха кърпа би трябвало да реши проблема. Друга причина за това може да е неправилното разположение на тези датчици - необходимо да се уверим, че са насочени точно един срещу друг.Добре поддържана и корозирала опънова пружина. Източник:www.veterangaragedoor.com

Проблеми с повдигащия механизъм
Тежестта на вратата се балансира от въртяща се пружинна система или двойка опънати пружини. Това е най-бързо износващия се елемент от гаражните врати. Ако се е счупила пружина, вратата няма да може да се отвори и дори е възможно да не стои в правилна позиция. В подобна ситуация ще се наложи да прибегнем до услугите на професионалист в областта за подмяна на балансиращите пружини. Ако се опитаме да направим това сами, е твърде възможно да се нараним. Тук трябва да отбележим, че някои производители вече предлагат и гаражни врати с иновативен вид пружинни механизми, които осигуряват работата на вратата, дори и при счупване на някоя от пружините.


Твърде много шум и скърцане
Ако вратата се отваря и затваря безпроблемно, но е твърде шумна или скърца, тогава със сигурност някои части имат нужда от смазване – периодичното смазване на всички движещи се елементи от автоматизацията е важен фактор за удължаване живота на гаражната врата. За целта е най-удобно да се използват смазочни материали в спрей флакон. 


В случай на спиране на захранването
Към автоматиката на ролетните врати е предвиден авариен режим за отваряне, който се задейства с помощта на ръкохватка в края на жилото, ако към помещението има отделен пешеходен вход. За да се освободи спирачката на двигателя е необходимо да се развият двете части на ръкохватката, така че жилото да се втвърди. Тогава вратата ще може да се отваря и затваря на ръка. Ако ръкохватката се върне в нормално положение, заключването на двигателя се задейства отново и вратата е надеждно заключена. При възстановяване на захранването автоматичният режим продължава нормалната си работа.

В случай, че в гаража не може да се влезе, освен през гаражната врата - аварийното жило е изнесено пред нея и се намира в специална блиндирана кутия. За да отключим вратата е необходимо да отворим капака на кутията и да изтеглим и застопорим жилото в механизма. При затваряне на капака, жилото връща двигателя и вратата е в заключено положение.

Вратата тресе когато достигне затворено положение
Причината за това може да е задействан авариен режим. Необходимо е да върнем  ръкохватката в нормално положение.

Износени уплътнения
Като всеки друг консуматив, уплътненията на гаражните врати също имат своя живот. Тяхното нарушаване или износване силно влошава топло- и шумоизолацията на вратата. В такива случаи подмяната на уплътненията ще има осезаем ефект.

Повреди в конструкцията
Невнимателните маневри могат да причинят механични повреди по панелите или ламелите, от които е конструирана гаражната врата. Подмяната им обикновено се извършва в кратък срок и ще осигури завършен и ефектен вид спрямо избрания стил на жилището.

Мерки за безопасност 
При повреда в балансиращия механизъм или отказ на някоя от защитните системи, вратата би трябвало да спре да работи. Предвидена е и защита срещу прищипване на пръсти. Лесно можем да проверим това като обърнем внимание на минималните междини при допирните места на секциите, затварянето на кутиятата с проводници и всички движещи се механизми в обсега на досег. Вратите с висок стандарт на безопасност имат еластични защитни капачки над рамената на лостовете и гъвкави пластмасови лайсни между платното и рамката. Те намаляват риска от притискане или заклещване по невнимание. Големите производители винаги интегрират и система за защита от крадци и силово повдигане на вратата посредством резета и измъкващи се резци, които фиксират вратата плътно в отвора.

Поддръжка
Ако искаме да използваме гаражната врата дълго време, трябва да проверяваме нейния баланс поне веднъж месечно. Важно е вратата да осъществява движението си без усилие и да се движи плавно по релсите, а също така и да застава неподвижно във всяка точка от траекторията на движение. В противен случай ще се наложи да се балансира от специалист с нужната квалификация.

    
Смазване на движещите елементи. www.toneplusgroup.com                 Смазване на торсионна пружина с литиева смазка. www.pinterest.comВсички движещи се механизми на вратата трябва да се смазват периодично, като е за препоръчване това да става всеки месец. Добре смазаните панти, лагери и ролки гарантират дълготрайната и безопасна експлоатация на вратата. Въртящите пружини трябва да се смазват регулярно, за да ни служат по-дълго, а също и с оглед намаляване на триенето и ограничаване на шума.

Автор: Румяна БОНЕВА
Закони Нормативна база Коментари