Природата в семплите форми

Представяме Ви GO apartment, чийто интериорен дизайн е реализиран по проект на DA architects студио.
03.02.2023
Вяра Петкова
1849
интериорен дизайн, GO apartment, DA architects студио

 

 

 

Обект: GO apartment
Интериорен дизайн: DA architects студио,

арх. Мартин Ряшев,
арх. Юри Танов

Снимки: Минко Минев www.minkominev.com
Видео: Тодор Атанасов и Минко Минев


Проектът стана победител в Категория "Апартамент" в конкурса DIBLA DESIGN AWARDS 2022.

 

Концепцията за дом не спира да еволюира през годините и да става ту много помпозна и екстравагантна, ту семпла, изчистена и минималистична. Едно е сигурно - човекът е част от природата и има все по-голяма нужда тя да присъства в дома му. Независимо дали става дума за апартамент в центъра на града или къща в покрайнините му, все повече се засилва тенденцията в интериора да се използват естествени материали и нюанси, различни растения и изобилие от дневна светлина, така че да не се насажда чувство на изолация, която измъчваше света по време на пандемията.


Снимка: Минко Минев

Новият реализиран проект на известното столично студио Да Архитекти, се нарича Go apartment и отговаря изцяло на новите изисквания за модерен и удобен дом, който да бъде предпоставка за пълноценен начин на живот на своите собственици. Апартаментът се намира в новопостроения столичен комплекс „Гора“ и изцяло се вписва в концепцията на мястото. Като ценители на добрия интериор може да кажем, че апартаментът носи своя ориенталски минимализъм, въплъщаващ някои от белезите на японската култура в интериорното обзавеждане. Така например, семплите и изчистени форми, в неутрални и натурални нюанси, чрез които са оформени интериорните пространства, носят характера на една подредена и релаксираща „дзен“ среда, в която преобладават баланса и естествената красота.

 
Снимки: Минко Минев

Дневната на GO apartment  е един ярък пример за материалното превъплъщение на ориенталската философия за организирането на дома, и представлява едно подредено и просторно пространство, с ясно отделени зони, като за всяка от тях е отделено нужното място, така че функциите в стаята да не се смесват и да не причиняват неудобства.


Снимка: Минко Минев

За целта, кухнята е развита по цялата стена с шкафове до тавана, като за да се разшири работния плот и да се намали обикалянето на дългата 6 метрова кухненска композиция, е проектиран остров, позициониран в центъра. По този начин се оформя функционален кухненски триъгълник и използването на тази част от жилището става лесна и интуитивна, благодарение на ергономичния подход. Трапезарната маса и меката мебел също имат своето запазено място в пространството, радвайки се на изобилие от дневна светлина, благодарение на широките, френски прозорци, разположени по периферията на тази част от апартамента.


Снимка: Минко Минев

В дневната преобладава естествените настилки като дърво, лен и камък, благодарение на които външната зеленина става едно естествено продължени на дома. Просторът се усеща не само в хоризонтала но и във вертикала, благодарение на завидно високите 3 метра тавани, постигнати чрез вграждане на климатичната система в кухненските корпуси.  Дневната води към просторна тераса, на която също е разположена трапезарна маса от алуминий и технически камък, която целогодишно очаква семейството с две малки деца да се събере край нея.


Снимка: Минко Минев

Родителската спалня представлява още едно впечатляващо помещение, благодарение на имитиращата цимент мазилка и мебелировка, както и на паркета, обърнат по стената на спалнята, който да служи като табла на леглото. Благодарение на изчистения дизайн на мебелите и малкото, но естествени цветове, които преобладават, стаята предразполага за една истинска отмора на ума. Изгледът през малката тераса, обърнат към зеленината около сградата и планината на заден фон, са едно чудесно допълнение към естествения облик на стаята, която освен много красива е и доста лесна за поддръжка.


Снимка: Минко Минев

В детските стаи не липсват свежи идеи и алтернативни решения на отдавна съществуващи проблеми в концепцията за детско обзавеждане като цяло. В „момчешката“ стая преобладават пастелни тонове в студената гама, но благодарение на мекотата, която ѝ придават дървените повърхности, тя изглежда уютна и модерна по детски. Под прозореца е разположен нар от няколко модула, който се превръща в чудесно място за игра, благодарение на меката си повърхност и директния изглед навън към природата. Детските легла са продължение на тази повърхност, като двете са разминати във височина, оставяйки много свободно място на детското въображение.


Снимка: Минко Минев

„Момичешката“ стая също е игра на височини и форми. Тук една единствена мебел, а именно гардеробът, разположен по цялата стена, събира в себе си повечето от функциите на стаята. Двете ниши, закрепени конзолно на стената представляват две легла, едното от които отваряемо и могат да служат както за сън, така и за допълнително място за игра. Цветовете на мебелите тук са съчетание единствено от дървени и бели повърхности, което отваря хиляди възможности пред младата госпожица, която ще ползва помещението, да открие себе си и да го персонализира по свой собствен начин.

 
Снимки: Минко Минев

Баните също представляват две изключително изчистени и приятни за окото помещения. В тях отново преобладават естествените настилки и нюанси, като впечатление прави триметровия „светлинен кладенец“ в родителската баня, придаващ ѝ авангарден и артистичен вид.

Да създаващ семпли решения на сложни ситуации е истинско изкуство, особено, когато се касае за интериор. Да извлечеш есенцията от всяка функция и да я преразкажеш в прави линии е предизвикателство, чието преодоляване не винаги е сигурно. Без да пестят усилия и благодарение на дългогодишния си опит, архитектите от студио Да Архитекти успяват да ни покажат, че животът може да бъде не чак толкова сложен, стига да заложим на истинските, есенциални неща в него.

Снимка: Минко Минев

Доставчици и изпълнители:

Поръчкови мебели – VALIYAN / ВАЛИЯН

Паркет – Паркетен Стил
Създадена през 2009 год. в София, фирма Паркетен Стил се занимава с внос, търговия, дистрибуция и монтаж на подови настилки и стенни облицовки. Фирмата е представител на известни немски, белгийски, финландски и полски производители на ламинирани и естествени паркети. Освен паркети, фирмата предлага декинг, PVC настилки, както и всички необходими аксесоари за под като: подложки, первази, лайсни, лепила и др. За повече информация относно продуктите и услугите на Паркетен Стил посетете: www.parketenstil.com

 

 
Снимки: Минко Минев


 

Автор: Вяра Петкова
Закони Нормативна база Коментари