Принадлежностите за камината, или кое е важното

Независимо дали сте нови или стари собственици на камини, е добре да знаете кои аксесоари ще ви влезнат в употреба.
14.02.2017
Константин Димов
870
интериор, камина, аксесоари за камина, запалка за камина, прибори за камина
Прахосмукачката за пепел е необходимост, твърдят специалистите
Източник: www.raider.bg

Независимо дали сте нови или стари собственици на камини, е добре да знаете кои аксесоари ще Ви влезнат в употреба.


Комплект прибори за камина
Едно важно пособие са именно приборите. Те се състоят от 2 до 4 части плюс една стойка за отделните инструменти. Що се отнася до външната им форма, те се предлагат във всякакви вариации, които могат да ви хрумнат - от изчистени и модерни до масивни и ретро модели.
Приборите за камина най-често се състоят от лопатка, метличка, стойка и една или повече маши. При покупката е добре да заложите на солидната им изработка и издръжливи материали, тъй като именно машите могат да обръщат и придвижват тежки трупчета.

  

Прахосмукачка за пепел
Досадното почистване на пепелта от охладената вече камина се причислява към по-малко привлекателната страна на това да притежаваш камина. Впрочем, няма как тази работа да се избегне и можем да използваме за целта прахосмукачка за пепел. Този аксесоар за камината е необходим, смятат специалистите, като подчертават, че с нея ще се разпръсне по-малко пепел и прах при почистването в сравнение с метлата и лопатката.

Прахосмукачката за камина се предлага обикновено в 2 различна варианта: от една страна, това е самостоятелен  уред с мотор, който много напомня на класическата прахосмукачка. А от друга, се предлага специален филтър за прахосмукачка, който през засмукващия маркуч служи за грубите частици от камината.
 
Метален контейнер с hepa филтър за прахосмукачка и hepа филтър     Източник: www.raider.bg

Плочка, която предпазва от пожар
Именно при чувствителни подови покрития около камината си струва да се инвестира в пожаропредпазна плочка. Тя се поставя под камината. Плочката пази терена около камината и най-често се изработва от специално стъкло. Формите са най-различни, плочките са издръжливи и имат привлекателен дизайн. Този аксесоар го има още изработен от метал или камък. Специалистите го препоръчват при дървен или ламиниран паркет.

  

Количка за подреждане на трупите     Източник: www.biber.com и    Поставка от ковано желязо за трупчетата за камина     Източник: wwwi.ebayimg.com

Касетки за дърва за жилището
Те също са много полезни помощни средства. Могат да бъдат под формата на кошници или касетки, в които да се съхранява дървесината до самата камина. Дизайнерите обаче не се задоволиха с причудливи форми за тях и вписват дървените трупи като част от интериора. Разбира се, най-добре е дървесината да е подредена в стаята и да е на една ръка разстояние от камината, а не да слизате до мазето всяка вечер преди да запалите огъня. Имайте предвид, че често от дървените трупи падат и се отчупват различни частици, които замърсяват стаята, затова е най-добре да са подредени на едно място.


Много ефектни са кошници от брезова дървесина, заради неговата добре изглеждаща бяла кора го прави страхотен моден аксесоар за жилището, отбелязват дизайнерите.

 
Причудливи форми за подреждане на дървените трупи     Източник: www.kaminofenambiente.de         Още един разчупен дизайн       Източник: www.image.architonic.com


Запалки за камина
Не на последно място, малко помощ при запалването на камината няма да е излишна. Запалителите за камина минават за необходимите аксесоари. Те могат да бъдат запалители на нефтена основа, на основа восък, от дървесна вълна, от сърцевината на борова дървесина и др. Запалките от восък изгарят без всякаква миризма. Тези от бор са много био и дори са полезни за околната среда. Имайте предвид, че запалките на петролна основа са малко по-миризливи. Когато купувате запалки имайте предвид тези два критерия: миризма и екологичност.

 

Автор: Константин Димов
Закони Нормативна база Коментари