Приложение на декоративни облицовки от камък в интериора

Освен в обществени и административни сгради, хотели и големи търговски обекти, облицовките от интериорен камък намират широко приложение в частните домове – за облицоване на колони, стени, ниши или стълби и камини.
28.02.2022
Екатерина Бонева
2139
стенни облицовки, облицовки от естествен камък, декоративни интериорни облицовки, облицовки от изкуствен камък
Декоративен камък тип Левелини.
Източник: Art Stone, www.artstonebg.com

Облицовките от декоративен камък са довършителен елемент, който подобрява естетическия вид на помещенията и допринася за по-добра топло- и шумоизолация. Камъкът придава артистичен акцент и усещане за дълговечност на вътрешните пространства. Облицованите с него цели стени и отделни архитектурни елементи придобиват изтънчена визия и неповторима индивидуалност.

Професионално произведеният изкуствен камък е вдъхновен от природата. Благодарение на изключително хармоничните цветове и текстура, той практически е неразличим от естествените каменни зидове.


Декоративна облицовка тип Селски Градеж     Източник: www.artstonebg.com

Освен в обществени и административни сгради, хотели и големи търговски обекти, облицовките от изкуствен камък намират широко приложение в частните домове – за облицоване на колони, стени, ниши, стълби или камини. Използването на този вид декорация има много предимства в интериорен аспект. Облицовъчните камъни се произвеждат от олекотен бетон и в различни размери. Цветовата гама може да бъде съобразена с изискванията на клиента. Тяхната дебелина се определя от вида на камъка, специфичните размери и от релефа.


Декоративна облицовка тип Глиц     Източник: www.artstonebg.com

За облицоване на елементи от вътрешните пространства на дома най-често се използват имитации на скали като гранит, сиенит, варовик, мрамор, травертин, пясъчници, гнайс и др. Каменните облицовки са здрави и дълготрайни, не пропускат вода и се поддържат много лесно. Както и при останалите строителни материали, красотата и крайният резултат зависят от това колко добре е подбрана и съответно изпълнена дадена облицовка. За още по-голямо удобство, монтажът на каменните пана може да се извърши върху всякаква повърхност само с помощта на монтажно лепило или флексови лепила.


Облицовка тип Камино     Източник: www.artstonebg.com

Дяланият релеф и текстурните контрасти превръщат облицовката с декоративни камъни в предпочитан инструмент сред много дизайнери и архитекти. За подсилване на ефекта от текстури и цветове в повечето случаи се предвижда акцентно осветление, което придава романтичен привкус и аристократична визия на помещенията нощем.


Облицовъчен камък тип Кокал     Източник: www.artstonebg.com

През последните години строителният бранш разчита на алтернативни технологии за създаването на автентични продукти с конкурентни на естествените материали дизайн и качества. Продуктите за облицовка на външни и вътрешни стени се отличават с голяма здравина и топлоизолационни свойства, а завидните им естетически предимства се вписват еднакво добре в традиционните и модерни интериорни стилове. Облицовъчните материали се произвеждат от олекотен бетон по специфична технология и имитират изключително успешно естествените аналози, с тази разлика, че спестяват време, средства и усилия, придавайки уникален завършен вид на всеки интериор.

 

Автор: Екатерина Бонева
Закони Нормативна база Коментари